2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Feltehetően sokan észlelték, hogy immár több mint három hete nem működik az egészségbiztosítási pénztár egységes integrált informatikai rendszere, amivel az alapellátásban szembesül először a beteg. Az egészségbiztosítási kártyákat nem tudják érvényesíteni (validálni) a családorvosok, ami azzal a következménnyel jár, hogy nem tudnak elektronikus vényt felírni támogatott vagy vényköteles gyógyszerekre, és küldőpapírt sem tudnak nyomtatni a betegnek, aki szakorvosi ellátásra szorul. A vizsgálatokat, a vényt például 72 órán belül lehetne bevezetni az egészségbiztosító központosított nyilvántartásába, ami lehetetlenné vált. Továbbá a havi jelentéseket sem fogadta el a rendszer, amely alapján megkaphatnák a pénztártól a rendelők működtetési költségeire szükséges összeget, aminek egy sor kellemetlen következménye lehet. 

A családorvosok országos egyesületének elnöke szerint az illetékesek nem merik bevallani, hogy az elektronikus nyilvántartó rendszer összeomlott. Ha ez valóban igaz, akkor előfordulhat, hogy az elvégzett munkáért járó fizetség elmaradása mellett a családorvosokon fogja az adóhivatal behajtani a nem érvényesített vényekre kiváltott gyógyszerek ellenértékét például. Hogy mi történhet a súlyos betegekkel, arról már jobb nem is beszélni. 

Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint a hibát az okozza, hogy az Oracle program alapján működő országos informatikai rendszer karbantartó-személyzet nélkül maradt. Ezért menesztette állásából az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökét, aki rövid ideje töltötte be ezt a tisztséget, és a miniszterelnöknek Vasile Ciurchea orvost ajánlotta, aki már „dolgozott a rendszerben”. Az „alapos és szakszerű megindoklást” Viorica Dăncilă miniszterelnök el is fogadta, az ajánlott személyt kinevezte, azzal a magyarázattal, hogy szakemberre van szükség a pénztár élén, aki ártatlannak tekinthető, amíg el nem ítélik. (Úgy tűnik, van már gyakorlata ebben.) 

A kétszer volt elnök újbóli kinevezése heves ellenérzést váltott ki a családorvosok egyesületeiből, véleményük szerint kétszeri elnökségében nem volt köszönet (2007-09, valamint 2014-16 között vezette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat). Az egységes informatikai rendszerben bekövetkezett zavarokkal kapcsolatos országos elégedetlenségre korábban az volt a válasza, hogy a rendszer jól működik, csak a családorvosok nem tudják jól „nyomogatni a gombokat”.

De nem csupán az irántuk érzett ellenszenv miatt vannak felháborodva a családorvosok, hanem azért is, mert a Korrupcióellenes Ügyészség jelenleg is nyomozást folytat Vasile Ciurchea ügyében, egy 16 millió euró kárt okozó korrupció gyanúja miatt, ami az egységes informatikai rendszer ügyében a korábbi elnöksége idején megkötött szerződésekre vonatkozik. Ezenkívül az alelnöke volt a nagyszebeni Polissano cégnek, ami ellen egy durva recepthamisítás ügyében folyik eljárás, a cég több mint száz patikát magába foglaló gyógyszertárláncot, kórházat, gyógyszergyártó céget, művese- és mesterséges megtermékenyítő központot működtető milliomos elnöke öngyilkos lett. Lehetetlen, hogy alelnökként ne értesült volna a hamisításokról – szólaltak meg a volt és új elnök kinevezésének ellenzői, akik a történteket a lehető legrosszabb politikai megoldásnak tartják, és úgy vélik, hogy a romániai páciensek pénzét és adatait feddhetetlen személyekre kellene bízni.