2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vass Imre, Makfalva polgármestere szerint az önkormányzatnak

két olyan megnyert pályázata is van, amelyek még nem indultak be. 

Az egyik a hármasfalusi iskolának a felújítása. Itt is teljes felújítást terveznek tetőcserével, szigeteléssel, kicserélik a nyílászárókat, a bútorzatot, új padlót raknak le. „Itt is szinte csak a négy fal fog megmaradni. Ez egy 2 millió 800 ezer lejes beruházás, jelenleg ki van írva a közbeszerzés. Amint kiderül, ki a nyertes, és ha nem lesz fellebbezés, akkor ott is elkezdjük a munkát. Remélem, hogy a nyári szünidőben hozzáfoghatunk, és az őszig nagyot tudunk haladni.” 

– Ez egy régebbi projekt?

– Igen, csak nagyon lassú volt a közbeszerzési folyamat. Kormányalapokról van szó, remélem, lesz rá pénz. Sok helyen a kormánypénz hiánya miatt nem tudták befejezni a munkát. Megemlíteném, hogy amikor az iskola tetőszerkezetét lebontjuk, ami felhasználható lesz, azzal Cséjében – ahol 30–40 személy lakik – felújítjuk az ottani tönkrement iskolát.

A másik pályázat Makfalva és Hármasfalu utcáinak az aszfaltozására vonatkozik, ez egy egymillió eurós befektetés, tudtuk meg a továbbiakban. Lezárult a közbeszerzés, két cég maradt versenyben, és a pályázatírók azt ígérték, hogy kb. január 15-én közlik, hogy ki lett a nyertes. A tervek szerint a tavasszal, nyár elején, ahogy az idő engedi, ha nem lesznek óvások, hozzá tudnak fogni a munkához. 

A továbbiakban megtudtuk, hogy az önkormányzatnak még három pályázata van benyújtva a helyi fejlesztési program keretében, ezeket még nem bírálták el. Az egyik a makfalvi járda kiépítése, ha nem sikerül, önerőből is meg fogják valósítani. 

A polgármesteri hivatal tetőszerkezete is tönkrement. „Az ősszel kijavítottuk egy kicsit, meg- erősítettük, hogy ha a télen nagy hó lesz, ne szakadjon be” – mondta Vass Imre. 

Nagyon régi az épület, itt sem voltak komolyabb javítások. Tetőteret szeretnének kialakítani, ahová irodákat rendeznének be, szükség lenne egy ülésteremre is...


Sok pénzt költenek útjavításra

Egy másik pályázat a szolokmai út. „Két kilométert sikerült az előző vezetésnek leaszfaltozni, de pénz hiányában nem tudták folytatni. Nagyon szükség lenne rá, mert jelenleg 21 kilométer utunk van Hármasfaluban, Cséjében, Makfalván, Szolokmában és Székelyabodban. Nagyon sok pénzt költünk útjavításra, ezért szeretnénk leaszfaltozni.” 

Fotó: Nagy Tibor