2020. augusztus 10., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A bajnokság végére jött bele a játékba a Marosvásárhelyi MSE 3. ligás labdarúgócsapata, amely az V. csoport 30. fordulójának előre hozott mérkőzésén 2-1-re győzött a Kolozsvári CFR második csapata ellen.

Vicces mezekben lépett pályára a kolozsvári vendégcsapat Nyárádszeredában, a hátukon ugyanis a frissen avatott bajnok néhány sztárjának a neve volt olvasható. Nem játszott azonban sem Camora, sem Culio vagy Deac, ahogyan a mez sugallta, ott volt viszont az a Claudiu Petrilă, aki tagja a bajnok felnőttkeretnek is, most pedig a kizárólag ifikből álló második csapat kapitánya volt. A kolozsváriak egyébként azért kérték a mérkőzés előre hozását, mert ez a csapat a hétvégén az ifjúsági bajnokság döntőjében volt érdekelt (amelyet meg is nyert aztán – a szerk.).

A mérkőzésen végig a fáradhatatlannak hitt kolozsváriak próbálták diktálni az iramot, míg az MSE ezt jobb helyezkedéssel, esetenként a fizikai erővel próbálta ellensúlyozni. A CFR II játékosai gyorsaságához azonban nem társult higgadtság is, amikor a helyzeteik kihasználására került volna sor.

A kezdeti kóstolgatás után a 6. percben megszületett az első gól. Szabadrúgáshoz jutott az MSE a tizenhatos jobb sarkához közel, mint-egy 18 méterre, ideális szögben Mircea Ungur számára, aki nem is hibázott: a rövid felsőbe csavart (1-0). A következő említésre méltó kapujelenetre a 27. percig kellett várni, de ez rögtön újabb gólt is hozott. Ruja hosszú labdát kapott a jobb szélen, lefutotta a védőjét, egész az ötösig hatolt be jobb oldalról a labdával, és beadását a hosszú saroknál váró Moldován Tamás a hálóba pöccintette (2-0). 

Egy perccel később óriási lehetőség maradt ki a marosvásárhelyi kapunál. Molnár és Ungur egymásra várt, Pleşa ellopta a labdát, éles szögből kapura csavarta, de a labda kipattant a kapufáról, egyenesen Pop Adrian elé. Kapus nem volt a környéken, de a CFR játékosa Bucur fejét találta el a labdával.

Néhány perccel később a CFR II mégiscsak szépített. Az addig is világos volt, hogy Petrilával gyorsaságban nem tudnak versenyezni a marosvásárhelyi védők, ő pedig a 31. percben lehagyta Aldeát, és a keresztbe érkező Bucur becsúszása elérte ugyan a labdát, de a másik lábbal magasan elkaszálta a kolozsvári csapatkapitányt. A játékvezető büntetőt ítélt, amelyet a sértett biztosan értékesített (2-1). Nem adott tizenegyest viszont a bíró, amikor a 45+1. percben a kolozsvári védők kézzel értek a labdához a büntetőterületen belül. A félidő végére az MSE elveszítette az egyik legfontosabb játékosát. A törött orral játszó Ungur csak öt percig volt képes elviselni a védőmaszkot, maszk nélkül azonban egy test-test elleni küzdelemben megütötte a sérült orrát, és nem tudta folytatni. A második játékrészben nem változott a játék képe. A CFR sokat futott, az MSE technikásabban focizott. A 48. percben egy szabadrúgás után Ruja lövését védte nehezen Hindrich, Fülöp próbált éles szögből duplázni, de nem volt esélye onnan betalálni. A 67. percben Rujáról mellé pattant a CFR védője által felszabadítani kívánt labda, a 78. percben Török Szabolcs beadását Hasirov fejelte mellé, a végére azonban két hatalmas kolozsvári lehetőség maradt ki. A 84. percben Bucică lövése volt pontatlan, majd ismét Petrilă szabadult el egyedül a bal szélen, csavarásába Molnár még éppen beleért, a labda pedig a kapufát súrolva került szögletre. Érdekességként elmondható, hogy a marosvásárhelyi csapatból a türkmén Hasirov muzulmánként szigorúan betartja a ramadáni böjtöt, és úgy volt a csapat egyik legbiztosabb játékosa, hogy napkeltétől semmit nem evett, még vizet sem ivott...

Ezzel véget ért az MSE számára a 3. ligás idény, és az utolsó forduló többi eredményétől függetlenül a 14. helyen zárt az V. csoportban. Ez a hely kiesést jelent, a tavaly azonban a visszalépők, be nem iratkozók miatt a 14. helyen végzett csapatok mind bent maradtak. 

Csíkszereda jutott fel, két Maros megyei csapat esett ki a háromból

Szombaton lezárult a labdarúgó 3. liga 2018-2019-es idénye. A három Maros megyei csapat az V. csoportban játszott, sajnos, nem volt a legjobb idény a megye csapatai számára. A Szászrégeni Avântul szerepelt a legjobban, a bajnokságot a 6. helyen végezte, és a 4. liga győzteseinek kiírt osztályozók lejátszásáig a megye egyetlen csapata maradt az első három ligában, mert mind a Marosvásárhelyi MSE, mind a Radnóti CS kiesett.

Az MSE számára még maradt egy kis esély, hiszen az előző évek tapasztalata azt mutatta, hogy noha a 13-16. helyen végzett csapatok kiesnek a kiírás szerint, a 14. hely még bennmaradónak számíthat, amennyiben nem sikerül feltölteni a létszámot a megszűnt, visszalépett, be nem iratkozott csapatok miatt. Ennek egyik legnagyobb hátulütője, hogy sokáig elhúzódhat, amíg kiderül, hogy üresedett-e meg hely, és addig nem tudható, milyen keretet alakítsanak ki, és a felkészülést is befolyásolja, így abban a helyzetben találhatja magát a csapat, mint amikor a téli szünetben kimaradt az alapozás, és ennek meglett a látszatja a tavaszi teljesítményben. Tavaly Radnót pontosan ilyen körülmények között maradt bent, most azonban az utolsó helyen végzett, így szinte semmi esélye, hogy az eset megismétlődjék.

Az V. csoport bajnokságát az FK Csíkszereda nyerte, amely két sikertelen próbálkozás után, amikor a moldvai csoportba volt sorolva, és alig-alig maradt le az első helyről, kivívta a 2. ligás szereplés jogát.

Jegyzőkönyv

Labdarúgó 3. liga, V. csoport, 30. forduló: MSE – Kolozsvári CFR II 2-1 (2-1)
Nyárádszeredai pálya, 100 néző. Vezette: Ioan Iulian Mihai (Rm. Vâlcea) – Cristian Bumb (Bácsi), Andrei Buda (Vajdahunyad). Ellenőrök: Nicolae Botezatu (Karácsonkő), Somolyák István (Székelyudvarhely).
Gólszerzők: Ungur (6.), Moldován (27.), illetve Petrilă (31. – büntetőből).
Sárga lap: Bucur (31.), Ungur (38.), Török Dávid (77.), illetve Potra (58.).
MSE: Molnár – Aldea, Bucur, Ungur (42. Balázs Szabolcs), Török Szabolcs, Hasirov, Ruja, Moldován (86. Erdős-Balizs), Balla (77. Török Dávid), Fülöp, Velichea (59. Tóásó).
CFR II: Hindrich – Milandru, Rusu, Potra, Coman, Itu, Pop Adrian, Ciurcui (53. Cătinean), Pleşa (66. Bucică), Busuioc (59. Haiduc), Petrilă.

Eredményjelző

A labdarúgó 3. liga V. csoportja 30. (utolsó) fordulójának eredményei: Csíkszeredai FK – Dési Unirea 1-1, Nagybányai Minaur – Székelyudvarhelyi FC 2-1, Besztercei Gloria – Radnóti CS 5-3, Marosvásárhelyi MSE – Kolozsvári CFR II 2-1, Tordai Sticla Arieşul – Lénárdfalvi Comunal 1-1, Kolozsvári Sănătatea – Medgyesi Gaz Metan II 4-1, Szászrégeni Avântul – Szászhermányi AFC 2-1, Barcarozsnyói Olimpic Cetate – Tasnádi Unirea 5-2.