2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elsődleges fontosságú, hogy minél hamarabb áttérjünk egy környezettudatosabb közlekedésre – mondta Borbély László miniszter. 

Április 18-án Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter részvételével indította el a Renault azon bukaresti környezetbarát roadshowját, amely alkalmával a jelenlevők Romániában először tesztelhették a francia gépkocsigyártó két elektronikus autómodelljét, a Fluence Z.E-t, valamint a Kangoo Z.E-t.
– Elsődleges fontosságú, hogy minél hamarabb áttérjünk egy környezettudatosabb közlekedésre, részvételemmel ennek az üzenetnek szeretnék nagyobb hangsúlyt adni – mondta Borbély László miniszter, kiemelve: az unió a légszennyezettségi határértékek be nem tartása miatt többször is figyelmeztette Romániát, igaz ugyan, hogy a levegő szennyezési arányának legnagyobb részét az ipari szennyezés okozza, de nagyvárosaink rossz minőségű levegőjéhez a belső égésű gépkocsik nagy száma is hozzájárul. Nagyvárosaink levegőjének javítása érdekében fontosnak tartom a villanyautók elterjedésének támogatását – hangsúlyozta a miniszter.
Az Európai Bizottság által jóváhagyott szállítási Fehér könyv szerint 2030-ra az unió tagországainak 50 százalékkal kell lecsökkenteniük a hagyományos gépkocsik (a hagyományos gépkocsi a bizottság értelmezésében a belső égésű, illetve a „nem hibrid” járműveket jelenti) arányát. Az unió Fehér könyve 2050-re a környezetszennyező autók teljes kitiltását írja elő a városi használatból, és ösztönzi a városi logisztikai rendszerek teljesen szén-dioxid-mentessé tételét – emelte ki a környezetvédelmi miniszter.
A villanyautók támogatásával kapcsolatosan Borbély László elmondta: jelenleg a minisztérium szakemberei egy sürgősségi kormányrendelet-tervezeten dolgoznak, amely módosítaná a minisztérium roncsautóprogramját, miszerint a programban részt vevő és villanyautót vásárló közintézmények és állampolgárok nem egy, hanem hat értékjegyig kapnának támogatást, így fedezné a minisztérium a hagyományos illetve a villanyautók ára közötti, körülbelül 5 ezer eurós különbséget. Azok a közintézmények, illetve fizikai személyek, amelyek/akik szeretnének villanyautót vásárolni, de nincs a roncsautóprogramba leadandó gépkocsijuk, a megvásárolandó villanyautó árának legtöbb 25 százalékát kapnák meg támogatásként a Környezetvédelmi Alapból. A támogatás értéke nem haladja meg az 5 ezer eurót – emelte ki a miniszter.
Borbély László véleménye szerint a villanyautók elterjedésében sokat segítene, ha a gyártók, az elektromos-áram-szolgáltatók, a közintézmények, a nagyáruházak partnerségeket alakítanának ki a közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítéséért.
– Jelenleg azon gondolkodom, lehet, jó volna egy olyan tesztprogramot indítani, amely a villanyautók előnyeinek tudatosítását szorgalmazná – mondta a miniszter.