2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus 2-ig várják a képzőművészek pályázatait

Az idei Vásárhelyi Forgatagon ismét sor kerül a Kereszteződések című kiállításra. Az eseménysorozat keretében a Maros Megyei Múzeum harmadik alkalommal szervezi meg a tárlatot, amelynek célja a fiatal művészek támogatása. A Kereszteződések 3. című képzőművészeti esemény két város (Marosvásárhely és Bukarest) három kiállítóterében kerül megszervezésre, hat díjat kézbesít, promoválást vállal az Artmark Galéria kortárs művészet aukcióin, valamint szállást és étkezést biztosít Marosvásárhelyen három napra a részt vevő művészeknek.

A tárlatot a két város három kiállítóterében mutatják be: Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában lévő Art Nouveau Galériában és Művészeti Múzeumban, ezt követően az alkotások egy része Bukarestben – a NAG2019 keretében – a Balassi Intézet székhelyén kerül kiállításra. Amint azt a szervezők tudatják, fontosnak tartják a fiatal művészek támogatását, ehhez az idén is sikerült megnyerniük partnernek a bukaresti Artmark Galériát. A galéria vállalta, hogy két-három fiatal művésztől több, általa kiválasztott munkát szerepeltet kortárs művészeti aukcióin.

A tárlaton pályázat útján vehetnek részt az érdeklődő képzőművészek. A kiállítás tematikai és technikai sokszínűsége a szervezők által vállalt célokhoz tartozik, hiszen – amint írják – „a sokféle művészi látásmód kibontakoztatása elengedhetetlenül szükséges a kortárs művészet irányzatainak ábrázolásához. Az idei tárlat a kiválasztott munkák összegyűjtése és bemutatása mellett az alkotóik találkozását is javasolja és támogatja, a kortárs művészet megerősítése érdekében.” 

Ami a kiállításon való részvétel feltételeit illeti, a pályázók életkora 20 és 40 év között lehet; szükséges a szakirányú egyetemi végzettség a vizuális művészetek terén (képzőművészeti egyetemek jelenlegi diákjai is pályázhatnak); a jelentkezők szabadon kezelhetik a kiállítás témáját, amelyet a Kereszteződések cím foglal össze. A szervezők elfogadnak különböző technikákkal készített munkákat: festményt, grafikát, kisplasztikát, kollázst, kerámiát, installációt, videót stb. Jelentkezni kizárólag online lehet 2019. augusztus 2-ig. A jelentkezőknek a confluenceexhibition@gmail.com címre a következőket kell beküldeniük: minimum 3 és maximum 5 darab jpg. formátumú, minimum 2 megapixeles felbontású fénykép a munkákról, amelyekkel a művész be akar nevezni a kiállításra, illetve két–három videót azok, akik ezt a megjelenítési módot választják. A videó hossza nem haladhatja meg a 10 percet. Benevezéskor mellékelni kell a szerző nevét, a munka címét, méretét és technikáját, illetve a készítés évszámát. A fényképeket kizárólag csatolmányként kérik küldeni. Életrajzot, amelynek tartalmaznia kell a születés idejét és helyét, tanulmányokat, eddigi kiállításokon való részvételt, elérhetőségi lehetőségeket, valamint a honlapot vagy blogot, ahol elérhetők a munkák, amennyiben a pályázó rendelkezik ilyen internetes felülettel.

A hiányos pályázatokat a szervezők nem veszik figyelembe. A résztvevőknek maguknak kell biztosítaniuk munkáik szállítását. A kiállítás teljes időtartama alatt a szervezők rendelkezésére kell bocsátaniuk a kiállításra beválogatott munkáikat.

A szervezőknek jogukban áll reprodukciókat használni a kiállított munkákról, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a kiállítást, ezért a szerzőket nem illeti meg semmilyen anyagi javadalmazás. Minden résztvevő kap egy példányt a kiállítási katalógusból. A válogatás nyomán a szervezők augusztus 6-án teszik közzé a kiállításra beválogatott művészek nevét a forgatag.ro oldalon. A későbbiekben tájékoztatják az érintetteket az esemény további részleteiről. 

A kiállítás augusztus 20-a és szeptember 6-a között lesz látogatható, szervezője a Maros Megyei Múzeum, a Vásárhelyi Forgatag, valamint a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, partnere a Maros Megyei Tanács, a Romániai Képzőművészek Szövetségének Maros megyei fiókja és az Artmark Galéria. (Knb.)