2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hosszú távon feltérképezik a megyében azokat az utakat, amelyeket kerékpárral is lehet használni, ezeket bejelölik térképen, majd irányítótáblákkal látják el, pihenőket, padokat, sőt horgászstégeket is elhelyeznek.


A városi közterületek feljavítását, a környezetkímélő életszemléletet szorgalmazó országos UnDAverde (Zöldfolyosó) nemkormányzati egyesület pályázat alapján kiépített egy kerékpárutat Marosvásárhely és Szászrégen között a Maros partján.

Cătălin Hegheş, a Lectura folyóirat szerkesztője, a terv kezdeményezője elmondta: hosszú távon feltérképezik a megyében azokat az utakat, amelyeket kerékpárral is lehet használni, ezeket bejelölik térképen, majd a pályázati lehetőségektől függően jelzik, irányítótáblákkal látják el, pihenőket, padokat, sőt horgászstégeket (a Maros partján) is elhelyeznek. Az első ilyen szakasz a marosvásárhelyi Víkendtelepről indul, a hajdani Hétfák mentén halad Szászrégenig.

A terv szerint az útvonal által érintett településekről (Marosvásárhely, Marosszentgyörgy, Udvarfalva, Várhegy, Nagyernye, Sáromberke, Gernyeszeg, Körtvélyfája, Vajdaszentivány, Petele és Szászrégen) mintegy 300.000 kerékpáros használhatja.

Az útvonalavatót múlt péntekre hirdették meg. Erre két tucat kerékpáros megjelent, csak a főszervező hiányzott. Érdeklődésünkre kiderült, hogy az időjárás miatt néhány órával a meghirdetett időpont előtt elhalasztotta a rendezvényt. Aztán mégis a helyszínre érkezett, és a jelenlevőkkel néhány szóban ismertette a projektet, majd hozzátette, ha kedvező lesz az időjárás, tartanak még egy avatót. Ennek ellenére a megjelentek elkarikáztak Sárpatakig. Kiderült, hogy különösebb útvonalépítés nem volt, hiszen a már meglévő szekérutat követték. Az „elrendezést” pedig néhány folyami kőből kiképezett pad jelenti. Arra meg nem kaptunk választ, hogy lesz-e a megyében aszfaltozott kerékpárút, mint bármely más civilizált országban.