2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Igaza van az egészségügyi miniszternek,

tényleg „érzékeny” a regionális kórházak ügye. Nehéz ugyanis az egymást követő szaktárcavezetőknek megmagyarázniuk, hogy a lassan 12 éve megszületett ötlet – a kiemelt kórházak megépítése – miért nem vált valósággá egy évtized elteltével sem. 

A nagy tervet bejelentő Eugen Nicolăescunak, aki kezdetben nyolc, új épületben helyet kapó regionális kórházról álmodozott, két kormányzati ciklusban sem volt politikai ereje ahhoz, hogy megvalósítsa a nagyszabású projektet, így ez pártjának kampánytémája maradt, időről időre leporolták, kicsit szédítették az embereket, a lehetséges befektetőket, aztán majdnem minden maradt a régiben. Annyi változott, hogy egy halom pénzt kidobtak pályázati kiírásokra, különféle tanulmányokra, elbukott licitekre. Aztán kiderült, hogy nincs elég pénz az építkezésre, de az is lehet, hogy nem úgy alakultak a dolgok, mint egyesek szerették volna. A liberális tárcavezető a második mandátumában már alább adta: az építkezés tervét elvetette, besorolási kritériumrendszer alapján minősített volna regionálisnak nyolc egyetemi kórházat. Végül négyre csökkentették a kiemelt kórházak számát, 2014-ben Nicolae Banicioiu tárcavezető pedig már csak háromról beszélt, mondván, hogy 2014–20 között egymilliárd eurót fordítanának uniós alapokból e regionális kórházakra. Marosvásárhely orvostársadalma, közigazgatása négy éve pedig nagy sajtófelhajtással abbeli szándékát fejezte ki, hogy közösen lépnek fel azért, hogy a megyei sürgősségi kórházat visszalobbizzák a listára negyediknek. Azóta is mély a csend. Igaz, a másik három kórház sincs sehol. 

Jelenleg is három városba – Jászvásár, Craiova és Kolozsvár – építendő csúcskórházak tervénél tart a szaktárca. A mostani egészségügyi miniszter, Sorina Pintea december végén úgy beszélt a regionális kórházak építéséről, mint ami „egyre inkább bizonyossággá válik”. Szóval ha még csak ott tartunk, hogy úton vagyunk a bizonyosság felé, nagy lehet a baj… Egyrészt az építkezéshez szükséges területek jogviszonyával volt gond, majd az Európai Fejlesztési Bank szakértői változtatták meg a helyszínt – tudtuk meg. A miniszter asszony szerint nem arról van szó, hogy Románia nem képes egy új kórházat építeni, mint ahogy egyesek hangoztatják, hanem arról, hogy a pénz is számít! Nem mindegy ugyanis, hogy egy kórház építése 100 vagy 400 millió euróba kerül – mondta a miniszter asszony, azzal érvelve, hogy ha a 2021–2027-es pályázati időszakban végeznék el a beruházást, az uniós társfinanszírozás mértéke 85 százalék lenne a jelenlegi 50 százalék helyett. Így aztán ezt látják a legjobb megoldásnak. 

A fentiek alapján úgy tűnik, még jó sok időbe telik, mire felavathatják a három közül az első regionális kórházat Romániában. Azért azt is kellene mérlegelni, hogy mennyire lehet számítani az uniós társfinanszírozás mértékének növelésére, amiben Corina Creţu uniós biztos annyira reménykedik, nehogy tíz év múlva is csak ott tartsunk, hogy újabb szakértők újabb tanulmányai alapján azt magyarázzák, hogy mit miért nem lehet megcsinálni csak a következő évtizedben.