2020. január 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa

 – Azért vagyunk itt Marosvásárhelyen, hogy újra elmondjuk: szeretnénk ezt a város visszanyerni. Vissza akarjuk, és vissza is tudjuk nyerni. Az egyik legfontosabb cél, hogy ismét legyen magyar polgármestere Marosvásárhelynek, ezért mindent meg kell tennünk – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök a pénteki SZKT-ülésen. 

A Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) pénteki, a Kultúrpalota nagytermében tartott ülésén újra megerősítette ügyvezető elnöki tisztségében Porcsalmi Bálintot, és szavazott arról, hogy Kelemen Hunor legyen az RMDSZ államfőjelöltje, Hegedüs Csilla pedig a szóvivője. 

Fotó: Nagy Tibor


Mozgó vonatot javítunk 

Kelemen Hunor politikai tájékoztatójában vázolta, hogy miről kíván beszélni a közelgő kampányban. Azonban mindenki számára egyértelmű volt, hogy az RMDSZ már most a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokra készül. 

Az elnök szerint az RMDSZ megerősödve került ki az európai parlamenti választásokból: 476 ezer szavazatot kapott, többet, mint 2004 óta az összes választáson. Majd arról beszélt, hogy májusban, még az EP-választások előtt szakított a PSD-ALDE koalícióval, amellyel 2017-ben azért vállalkozott parlamenti együttműködésre, hogy nyitva tartsa a párbeszéd lehetőségét a román hatóságokkal a centenárium idején. Mint mondta, a szövetség az úzvölgyi katonai temető ügye miatt vonta vissza a koalíció támogatását. Az RMDSZ álláspontja nem változott, továbbra sem támogatja a kormányt.  Véleménye szerint a parlamenti többség nélkül maradt kormányfőnek egy normális demokráciában már le kellett volna mondania, de mindenféle halogatás ellenére ez a kormány előbb-utóbb meg fog bukni. Kijelentette: sürgős megoldásra van szükség, egy elhúzódó válság ellehetetleníti a jövő évi költségvetés megtervezését, és a bizonytalanságot az ország gazdasága sínyli meg. 

Kiemelte: a következő másfél évben sorra kerülő három választás közül az önkormányzati a legfontosabb az RMDSZ számára: a magyar közösségnek Marosvásárhely polgármesteri tisztségének megszerzése mellett meg kell tartania Szatmárnémetit, meg kell erősítenie képviseletét, hogy a következő négyéves választásmentes időszakban folytathassa az építkezést. 

 „Építeni, erősíteni kell az RMDSZ-t, közösségi és szervezeti értelemben is. Egyrészt erősebbre fűzni a köteléket a magyar közösséggel, másrészt hatékonyabban működni. Mozgó vonatot javítunk mindig. Most sem lesz másként. De tudom, ahogy korábban is, most is sikerülni fog” – zárta politikai tájékoztatóját Kelemen Hunor. 

Porcsalmi a régi-új ügyvezető elnök és az RMDSZ kampányfőnöke 

Kelemen Hunor Porcsalmi Bálintot felkérte, hogy vállalja továbbra is az ügyvezető elnöki tisztséget, és felkérte az SZKT tagjait, támogassák a jelöltjét. Ugyanakkor közölte, hogy Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök lesz az RMDSZ szóvivője. 

Porcsalmi Bálint fotókkal illusztrált beszámolót tartott az ügyvezető elnökség elmúlt két és fél éves tevékenységéről. Kijelentette: számára a legfontosabb mindig az volt, hogy hasznos legyen a szervezet és a közösség számára. Az eddigi két és fél évet a válságkezelés időszakának nevezte, amelyben folyamatosan készenlétben voltak, nagy volt a hajtás, de ezzel együtt sikeres periódus volt – jelentette ki. Vázolta a következő kampányok céljait, majd arról is beszélt, hogy jövőre 30 éves lesz az RMDSZ, és az évfordulóra olyan programsorozattal készülnek, ami azoknak is szól, akik még nem hallottak a szervezetről. 

Végül ismertette az ügyvezető elnökség összetételét: Hegedüs Csilla kultúráért, Horváth Anna önkormányzatokért, Magyari Tivadar oktatásért, Székely István társadalomszervezésért, Oltean Csongor ifjúsági, Novák Levente területi szervezetekért, Bodor László programokért felelős alelnök. 

Respekt

 „Amikor engem javasoltak, voltak ugyan kétségeim, de nem mondhattam egyebet, mint hogy tisztelettel és a közösségünk iránti alázattal elvállalom” – fogalmazott Kelemen Hunor. Elmondta, hogy a kampányban az önbecsülésről, vízióról, Románia jövőjéről, azon belül a magyar közösség jövőjéről, a román és a magyar kapcsolatokról fog beszélni. Kijelentette: nagyon egyszerű szlogent választottak: Respekt, tisztelet, ezt értik a magyarok is és a románok is. 

 „Abból indultunk ki, hogy ami leginkább hiányzik a romániai társadalomban, az a tisztelet. A tisztelet hiányából következik a bizalom hiánya. Ha sikerül helyreállítani a tiszteletet, akkor sikerül növelni a bizalmat is. Nincs tisztelet a törvények iránt, nincs tisztelet az állam részéről a polgárok iránt. Mi azt gondoljuk, a polgár kell az első helyen legyen, és ha ez a tisztelet helyreáll, lesz bizalom az állami intézmények, az állam iránt is. Tisztelnünk kell egymás értékeit, egymás opcióit, és az etnikai identitáshoz való jog és annak a tisztelete is beleillik ebbe. Úgy gondoljuk, hogy ebben a választási kampányban egy kicsit talán mosolygósabban,  lazábban tudunk beszélni a jövőról, a közös jövőnkről, Románia jövőjéről. Mert az államelnöknek kell legyen víziója, a jelölt nem feltétlenül az alkotmány adta kompetenciák között beszélhet egy ilyen kampányban arról, hogy mit gondol az országról, annak polgárairól, a közösségekről. Ezzel a szlogennel, ezzel a kampánnyal készülünk, és igyekszünk megszólítani minden embert, és elmondani, hogy miért lenne jó Romániában újragondolni mindazt, ami a polgár és az állam viszonyára vonatkozik, miért lenne jó a tiszteletet újra  megteremteni, megteremteni a jogállamot és a jó államot, ami a bizalom növekedéséhez vezetne, és lehetne tervezni a jövőt” – nyilatkozta az ülés végén Kelemen Hunor.