2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdték az utcák javítását

Marosvásárhelyen két hete elkezdték a fontosabb utcák aszfaltburkolatán keletkezett kátyúk betömését, jövő héttől már a lakónegyedbeli kis utcák javítására is sor kerülhet, ha az időjárás kedvez a munkálatoknak – tudtuk meg a polgármesteri hivatal közterület-kezelő igazgatóságának igazgatójától. Moldovan Florian elmondta, a kivitelezők jelenleg egy kétéves keretszerződés alapján végzik a javítási munkálatokat.

Mivel a mostani tél enyhébb volt a szokásosnál, a polgármesteri hivatal pedig az elmúlt években igyekezett kijavítani az aszfaltburkolaton létrejött repedéseket, az úttest nem ment tönkre oly mértékben, mint a korábbi években. Azonban így is egyik napról a másikra feltűnik egy újabb, mélyebb kátyú, ezek kerülgetése a forgalomban balesetveszélyes. A polgármesteri hivatal már két hete nekikezdett a kátyúk betömésének, a munkálatokat az önkormányzat által szerződtetett cégek végzik. Moldovan Florian elmondta, az alacsony hőmérsékleti értékek miatt a kátyúzás sem lehet folyamatos, három egymást követő nap legalább 5 fok feletti kell legyen a hőmérséklet ahhoz, hogy a munkálatokat elvégezhessék. A garanciaidő is kevés, ezekre a sürgős, közlekedésbiztonsági okokból végzett kátyúzásokra mintegy 6 hónap csupán. 

Mint megtudtuk, a nagyon forgalmas főutak esetében a koptatóréteget tízévente ajánlott teljesen kicserélni, ezekre elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok, tervek, csupán pénzkérdés a kivitelezés. A városban legalább 40 főutca burkolatát kellene ily módon javítani, például a volt Kossuth utca, Hosszú utca, Szentgyörgy utca, vagy a Dózsa György, Cuza Voda utcák esetében. Marosvásárhely szászrégeni kijáratánál a Marosszentgyörgyig tartó, városhoz tartozó útszakasz pedig főjavításra szorul, legutóbb 1996–97-ben, Fodor Imre polgármestersége idején korszerűsítették. A lakónegyedekbeli kisebb utcákat az elmúlt években felújították, például a Meggyesfalvi negyedben (80 százalékban), a Kövesdombon (60 százalékban), az Egyesülés negyedben, a Budai Nagy Antal negyedben, ám szinte semmit nem dolgoztak a Cornisa negyedben; az elmúlt 5 évben végzett vezetékcsere miatt javításra szorul a Radnai utca és a Testvériség (Înfrăţirii) utca, ezekben idénre van betervezve a munkálat. 

Érdeklődésünkre Racz Lucian, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának igazgatója elmondta, eddig hideg kátyúzó keverékkel dolgoztak, hétfőtől, ha az időjárás engedi, aszfalttal fognak útburkolatot javítani. Hozzátette, az év elején leltárt készítettek, és kiderült, hogy 200 kátyú zavarja a gépkocsiforgalmat Marosvásárhely területén, ezek mintegy felét hidegaszfalttal betömték. Két-három munkacsoport kezdi el a munkát hétfőtől a városban, az útjavításokat egy hét alatt befejezik. 

Moldovan Florian szerint útjavításokra idén is a tavalyhoz hasonló összeget kérnek, azaz mintegy 40 millió lejt, ami nagyon kevés, de reménykednek, hogy költségvetés-kiegészítéssel ez az összeg nőhet. A város költségvetését várhatóan a februári ülésén fogadja el a tanács. 

Fotó: Nagy Tibor