2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hagyományteremtő céllal alapított díjat a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA: a Közmédia Év Embere Díjat minden év végén olyan személynek ítélik oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire. A múlt évet meghatározta a koronavírus-járvány, így az elismeréssel Karikó Katalin biokémikust díjazták, akinek szabadalma alapján fejlesztették ki az egyik COVID-19 elleni oltást.

Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését, 1983-ban avatták doktorrá. Az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba. Ezt követően az Egyesült Államokban folytatta pályáját biokémikus kutatóként. Jelenleg a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében részt vevő BioNTech cég alelnöke. 

„2020-ban nemcsak a mi életünket határozta meg a járványhelyzet, hanem az egész világét. Korlátok közé kellett szorítani mindennapjainkat, hogy a vírus további terjedését megakadályozzuk, mindeközben folyamatosan emberfeletti teljesítményt nyújtottak a kórházakban dolgozó nővérek és orvosok. Nyáron röppentek fel az első hírek arról, hogy látszik a fény az alagút végén, ugyanis hamarosan lesz vakcina. Ebben nagy szerepe volt egy magyar kutatónak, Karikó Katalinnak. A magyar biokémikus munkássága nagyon nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberiség túljusson a Covid-járványon. Nem is lehetne méltóbb helyen a Közmédia Év Embere Díja 2020-ban, mint a Karikó Katalinnál, aki felfedezésével, munkájával mindannyiunk számára visszaadta a reményt” – méltatta a kitüntetettet Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. 

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a díj fontosságáról beszélt, és kihangsúlyozta: „A közmédia feladata elsősorban olyan értékálló, értékteremtő produktumok létrehozása, amelyek a nemzeti, közösségi indentitást ápolják, gazdagítják, emellett felhívják a figyelmet a határon belüli, a Kárpát-medence, sőt a világ magyarságának kincseire. A Közmédia Év Embere Díj ilyen értékteremtő vállalkozás. Karikó Katalin biokémikus személyében pedig a világ magyarságának egy nagyon fontos kincsét díjazzuk 2020-ban.”

A Közmédia Év Embere Díjjal kitüntetett Karikó Katalinnal készült portrébeszélgetés január első hetében lesz látható az M5 csatornán. (közlemény)

Forrás: statnews.com