2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A világhírű orosz író, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij regényei alapján készült helyi előadásokat tekinthetett, illetve tekinthet meg a közönség az év első hónapjának folyamán: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának két Dosztojevszkij-adaptációja, a Karamazovok és a Bűn és bűnhődés című regény alapján készült Raszkolnyikov című előadások láthatók januárban a színház Kistermében. Mindkét előadást Albu István rendezte, a Karamazovok című produkciót hatodik évada játssza a társulat, a Raszkolnyikov pedig az idei évad első bemutatójaként került a műsorkínálatba.

Amint azt az alkotók megjegyzik, a Dosztojevszkij halhatatlan klasszikusából, a Bűn és bűnhődésből készült Raszkolnyikov című színházi adaptáció egy 19. század közepén élő, szentpétervári fiatalember történetét tárja elénk, amely a végzetes ideológiák által átitatott világunk megértéséhez nyújthat segítséget. Az előadásban a főhősnek, az eszméje által vezérelt gyilkosnak, a meghasonlott Rogyion Romanovics Raszkolnyikovnak nem annyira a tette, mint inkább annak regénybeli megítélése kerül fókuszba. A bűnös és/vagy áldozat kérdése helyett sokkal inkább a kinek van igaza? problematika mentén próbálja megfejteni az életkioltás vágyának eredőjét. Az előadás szereposztása: Raszkolnyikov: Varga Balázs, Porfirij: Bíró József, Szonya: Kiss Bora. Dramaturg, fordító: Gyürky Katalin. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Jelmeztervező: Szőke Zsuzsi. Koreográfus: Macaveiu Blanka. Zeneszerző: Bocsárdi Magor. Rendező: Albu István. Legutóbb kedden este játszotta a társulat, a műsorról azonban nem került le.

A sorrendben második produkció, az F. M. Dosztojevszkij – Richard Crane: Karamazovok című előadás nem egyszerűen színpadi adaptáció Dosztojevszkij remekművéből; Richard Crane kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is. A társulat közleménye szerint a színre vitt mű cselekménye bölcseleti-etikai mondanivaló köré csoportosul, hősei az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói, egymás spiritualizált tükörképei – mindez kortárs színpadi nyelven fogalmazva. Az előadás szereplői: Bokor Barna, Galló Ernő, László Csaba és Tollas Gábor. Jelmeztervező: Bocskai Gyopár. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Rendező: Albu István. Az előadásra január 15-én, szerdán 17 órától kerül sor a színház Kistermében. A produkció 14 éven felüli nézők számára ajánlott, és román felirattal is követhető. Időtartama: másfél óra, szünet nélkül.

Jegyek válthatók a színházban működő jegypénztárnál előadás előtt egy órával, valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon.

Fotó: Rab Zoltán