2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az augusztus 1-jétől (illetve majd januártól) érvényes adóügyi módosításokról visszafogottan vélekednek a pénzügyi szakértők. Szerintük a rendelkezések alapvető célja a minél több pénz bevételezése, semmi esetre sem egy igazságosabb adórendszer bevezetése. A „meglátjuk a hatásait egy év múlva” típusú megjegyzésekből leginkább azt lehet sejteni, hogy nem tartják túl jóknak a kormány által elfogadott módosításokat. Ezek elsősorban a kisvállalkozókat (kft.-ket), a részmunkaidőben dolgozókat érintik. Utóbbiak fizetésénél a minimálbért tekintik adóalapnak, és az ennek megfelelő járulékterheket kell befizetni; „visszavágták” az adókedvezményeket az építőiparban, a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozók esetében. Azt, hogy a jövedéki adó emelése miatt drágulni fog a cigaretta, vagy hogy az édesített italok héakulcsa 10 százalékot ugrik, illetve a szerencsejátékok nyereményeit sokkal jobban megadózzák (a 10 ezer lejig terjedő nyereményeket 3 százalékkal, az ennél nagyobbakat 20-40 százalékkal, a 66.750 lejnél nagyobb nyereményeket 40 százalékkal), nem könnyezzük meg annyira, mint például a részmunkaidős munkavállalók megadóztatását, vagy a „nagy visszatérést” az egészségbiztosítási járulék befizetésére minden jövedelemből. Előbbi a feketemunkások számát növeli, utóbbi igazságtalan, méltánytalan a biztosított, és kapzsi intézkedés az állam részéről. Nem az egészségügyi szolgáltatási csomagot vásároltatják meg, hanem ugyanazt a csomagot többszörösen fizeti majd meg a polgár, miközben a zsebéből kell kitegye a pénzt elsősorban a szakellátásra, lévén, hogy a nagy közösbe betett pénz gyorsan elfolyik. 

A munkavállalási kedvet növelő módosítások hiányoznak, a szociális juttatáson levők milliói továbbra sem motiváltak, hogy dolgozzanak. Az osztalékokra kivetett nagyobb adóteher sem a jövedelembevallásra ösztönzi majd a cégeket. A megnövekedett ingatlanadó pedig szinte mindenkit érint: magánembert és céget egyaránt.

Ezek után egy év múlva biztosan megállapítják, hogy a feketegazdaság bővült, hadseregnyi pénzügyes sem képes uralni a helyzetet. Ehhez már csak a progresszív adó bevezetése hiányzik, és akkor sínen leszünk. A nyugdíjasokról a napokban sok szó esik, konkrétan az adómentességi korlát kiterjesztéséről 3000 lejig. Lehet, hogy a beígért nyugdíjemelést így akarják megoldani? 

Most még a társadalom nem érzékeli az újabb nyári „meglepit”, de a szabadságolások lejárnak, és akkor mindenki a saját bőrén tapasztalja meg a kormány új adóintézkedéseit.