2020. január 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismét az immár sokadik bizalmatlansági indítvány benyújtásával fenyegetőzik a liberálisok elnöke. Talán azt reméli, végre teljesül sok évtizedes álma, és, bár rövid időre, beülhet a miniszterelnöki bársonyszékbe. Az ellenzéki pártvezér előrehozott választásokat is emleget, holott illenék tudnia, hogy Romániában novemberben elnökválasztás lesz, az alkotmány pedig tiltja az előrehozott parlamenti megméretés kiírását hat hónappal az államelnök-választás előtt. Persze mindez nem számít. A kormányfői álmához rögeszmésen ragaszkodó politikus, a legutóbbi parlamenti választások óta eltelt időszakban benyújtott és elbukott többrendbeli bizalmatlansági indítványai mellé, egy újabbal fordítaná saját hasznára a „soros” kormányválságot.

Mert a választások óta folyamatosan tartó válság újabb fejezete kezdődött el kedden, amikor  a kisebbik kormánypárt vezetője bejelentette, hogy alakulata kilép a koalícióból, és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) három tárcavezetője azonnal benyújtotta lemondását. Az egyetlen ALDE-s miniszter a külügyi tárca vezetője, aki továbbra is a kormány tagja kíván maradni. 

Ezzel egy időben, a koalíció felbomlásától függetlenül, a miniszterelnök a kormány másik négy posztján is személycserét kezdeményezett. És itt fokozódhat a káosz. Ugyanis köztudott, a kormánytagokat a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezi ki, aki egy alkalommal elutasíthatja a kormányfő valamely miniszterjelöltjét. Az sem titok, hogy egyetlen alkalmat sem szalasztott el, hogy kényelmetlen helyzetbe hozza az általa szégyenletesnek titulált kormányt, és elemzők ma is esküsznek rá, hogy két hónappal az elnökválasztás előtt nem fogja elszalasztani a talán utolsó alkalmat, hogy ismét borsot törjön politikai ellenfele orra alá, és azzal megtagadja a minisztercserék valamelyikének végrehajtását. 

Nos, a helyzet úgy áll, hogy a PSD kisebbségi kormányzásra készül, az ellenzék, a most ellenzékbe vonult ALDE és az RMDSZ támogatására számítva, a Dăncilă-kabinet megbuktatására. 

A kormánypárt szívesen bevonná az RMDSZ-t a kisebbségi kormányba, de a szövetség elnöke kategorikus nemet mondott, emlékeztetve, hogy az RMDSZ már az európai parlamenti választások előtt jelezte, hogy nem támogatja a kormánykoalíciót, illetve, hogy júniusban is megszavazta az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt, és most sem látnak okot arra, hogy a koalíció felbomlása után egy kisebbségi kormányt támogassanak. És az esetleges újabb bizalmatlansági indítványt is megszavazzák a szövetség képviselői.

Bizonyára erről is szó lesz a Szövetségi Képviselők Tanácsa pénteki ülésén. 

A káosz teljes a bukaresti politikában: a jelenlegi felállás szerint a kormányfő nem kíván lemondani egy esetleges bizalmatlansági indítvány elfogadásáig, arra hivatkozva, hogy végig kell vinni a kormányprogramot és a reformokat. Ha átmegy az újabb indítvány, a kormányfő választási esélyei nullára esnek az elnökválasztáson, ha meg esetleg meggondolná magát az ellenzék, és mégsem nyújtja be az indítványt, a tehetetlenségi erő viszi tovább a kormányzást.

Teljes a káosz, semmi sem világos.