2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szakemberek és amatőr „szakértők” mind arról beszélnek, mire számíthat az egyszerű földi halandó ezen a szélsőséges nyáron. Úgy tűnik, a hőhullámok járványszerűen átterjedtek az ország nagyjaira, az államférfiakra és pártvezérekre. Nem tudni, az egymást követő szélsőséges időjárási frontok miatt vagy más okból, de a politikusok egészen más színben látják a valóságot, mint a mindennapok embere. A politikusok kedvenc színe – pártállástól függetlenül – a rózsaszín, és ilyennek festik le az egyre szegényebbé váló lakosságnak az életet. Miközben hatalmas viharok, árvizek, rekkenő kánikula váltja egymást, a hónap elejétől megdrágult az élet, ami különösen a kispénzű nyugdíjasoknak okoz fejfájást. 

Ennek ellenére a miniszterelnök azt állítja, hogy Romániában a legolcsóbb az élelmiszer, és az emberek boldogak. 

Közben folyik a cirkusz a parlamentben, elég, ha csupán a szemeteszsák esetét említjük, ami hatalmas teret kapott a kereskedelmi tévékben, és láthatta mindenki, milyen „keményen dolgoznak” választottjaink.

Most meg már jól megérdemelt szabadságukat töltik, egyesek főleg a televíziókban. (Volt már szenátor, aki óráról órára vándorolt a különböző tévéadásokba, s ezt számozott pólókkal „igazolta”). 

A nagyobbik kormánypártban is igencsak magas „hőfokon” folyik a politikai csatározás. Szeptemberben elnökválasztás lesz, a két jelölt a kampányban nem kíméli egymást. Ami hűen tükröződik a liberálisok helyi szervezeteiben: elhalasztott belső választások, fenyegetések, bűnügyi feljelentések „színesítik” a liberálisok politikai életét, amelyért a jelenlegi elnök „az életét is feláldozná”. 

Közben komikus jeleneteknek is tanúi lehetünk. Szombaton például a jászvásári választási gyűlésre a támogatók tapsa közepette érkező pártelnök kampánybeszéd közben találta politikai ellenjelöltjét, aki „furcsállta”, hogy bár együtt indultak, a pártelnök „lekéste” a belépőt. Egy másik megyében Ludovic Orban Cristiano Ronaldóhoz hasonlította magát: arra utalt, hogy miután Romaldo elhagyta a csapatát, az nem tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját. Erre Cîţu azt mondta, hogy egy csapatot nem lehet egyetlen játékos köré szervezni.

Az a hír is körbejárta az országot, hogy eggyel kevesebb különleges nyugdíjat kell fizetnie az államnak az adófizetők pénzéből, mitán meghalt az a volt kommunista ügyész és börtönparancsnok, aki 78.000 lejes nyugdíjat zsebelt be. 

A politikum forrong, a honatyák perelnek a saját speciális juttatásaikért. A képviselők és szenátorok különleges nyugdíját eltörölték ugyan, a bírák és ügyészek hasonló juttatásának felszámolását az alkotmánybíróság – amely szintén a rendszer kedvezményezettje – alkotmányellenesnek nyilvánította.