2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Állítólag a zöldség- és gyümölcspiacot uraló külföldi maffiának üzent hadat a fő kormánypárt bajszos elnöke múlt héten egy kampányrendezvényen. Másnap ellenőrök hada lepte el a piac minden szegmensét, szállítóktól a kereskedőkig mindenkit ellenőriztek, és száztonnás nagyságrendben foglaltak le terméket, meg persze a bírságcsekkeken is vastagon fogott a hatósági golyóstoll. Az előttünk álló választási kampányokban még gyakran fognak hadakozni a szociáldemokraták az országot uralmuk alá hajtó gonosz külföldiekkel. Ezeknek a csatáknak csak az adófizetők lesznek a vesztesei.

A mostani zöldségmaffia elleni hadjáratnak egy logikus következménye lesz: kicsit még feljebb lehet majd srófolni az árakat. Húsvét közeledtével magától is növekszik a kereslet, a vásárló majd kifizeti a most kirótt bírságok és a lefoglalt termékek költségét is. Akár többszörösen is. A háborúzó politikus is nyer egy-két százalékpontnyi pluszbizalmat az ilyen lufikkal megvezethető választóknál, tehát az üzletkör bevételi oldalán mindenki jól jár.

A vásárló meg fizeti az egész cirkuszt. Neki ennyi jár már lassan három évtizede. Ezalatt már a nyolcadik választási ciklusban járunk, és ezek többségében pont az a szociáldemokrata párt volt kormányon vagy a hatalom közelében, amelyik most a multikkal háborúzik. Egy olyan politikai réteg, amelynek a hatalom nem cél, hanem eszköz a társadalom javára végzett munkára, az ilyen háborúsdi helyett inkább jó törvényeket alkotott volna. Így a régi szocialista téeszeket fel lehetett volna váltani olyan valódi szövetkezeti rendszerrel, amilyen most is segíti a kontinens fejlettebb országainak a gazdatársadalmait a boldogulásban. Ha így jártak volna el, akkor pár százezer ember most nem az olasz, spanyol, meg ki tudja hány ország farmereinél dolgozna bérért, hanem itthon tudna tisztesen megélni a gazdálkodásból, a boltok polcain meg az éghajlati okok miatt nálunk meg nem honosítható terményeket kivéve túlsúlyban lehetnének a hazai termékek. Ehelyett a földrész egykori gabonaraktárában egy tetszőleges áruházban a termékek származási országaiból szinte kirakható a világtérkép. Szó se róla, biztos vannak csirkefogók ebben az üzletágban is, mint bármelyikben egyébként, de ők csak kihasználják azokat a kiskapukat és lehetőségeket, amelyeket a szavazatainkra négyévente vadászó tettestársaiktól kapnak. Utóbbiakat a szavazófülkében lehet bírságolni, csak az a gond, hogy az kevés a lényegi változáshoz, mert olyanok is kellenének a képbe, akikkel le lehet, és érdemes is leváltani őket.