2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bemutatkoztak Maros megye női polgármesterjelöltjei

Múlt csütörtökön a Gokart Racing vendéglőben mutatkoztak be Maros megye RMDSZ-es női polgármesterjelöltjei. A sajtótájékoztatónak az volt a célja – Csép Andrea parlamenti képviselő szerint –, hogy megmutassák, „vannak közöttünk olyan bátor nők, akik megmérkőznek a politika terén és vezető önkormányzati tisztségre jelentkeznek”. 

Elmondta, hogy jelenleg Maros megyében 480 RMDSZ-es tanácsos van, ezek közül 41 nő. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati tisztségekben 8 százalékban van képviselve a női nem. A választásokra 59 nő van a tanácsosi listák befutó helyein, vagyis 13 százalékra emelkedik a női tanácsosi képviselet. 

A sajtótájékoztatón Kovács Edit, Maroskeresztúr jelenlegi, újabb mandátumért induló polgármestere, László Ildikó, Marosszentanna alpolgármestere, illetve Kovács Ilona, Mezőmadaras alpolgármestere mutatkozott be. Buzogány Erzsébet Segesvár polgármesteri székét pályázza meg. 

Buzogány Erzsébet nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón, ezért Csép Andrea mutatta be röviden. Véleménye szerint jól felkészült közgazdász, konkrét elképzelései vannak arról, hogy hogyan lehet Segesvárt fellendíteni. 

Fotó: Mózes Edith


Maroskeresztúron 2016-ban kezdődött el a nők politikai szerepvállalása

Kovács Edit, Maroskeresztúr jelenlegi, újrázni kívánó polgármestere elmondta, a megye egyetlen magyar női polgármestereként nem voltak egyszerűek az elmúlt évek, de jobban tart a következő négy évtől, mint ahogy az első négy évtől ódzkodott. 

Annak, hogy még egyszer nekirugaszkodott, az az oka, hogy nem akart csalódást okozni „azoknak az embereknek, akik bíznak benne”. Veszélyesnek nevezte a „halálos iramban elkezdett felzárkóztatást, amit 20 évnyi lemaradás után kellett behozni, de folytatják, és szerinte erre a folytatásra egy nőnek kell vállalkoznia. Mint mondta, Maroskeresztúron 2016-ban kezdődött el a nők szerepvállalása a politikában, az idén nő polgármesterjelölt kihívója is van, és a tanácsosi lista befutó helyén is van egy nő. „Folytatjuk, mert napközit építettünk, és most bölcsődére van szükség, iskolát építettünk, és sportbázis is kell mellé.” 


„A közösség nagy bizalommal van irántam”

László Ildikó, Marosszentanna alpolgármestere 2012 óta tevékenykedik az önkormányzatban helyi tanácsosként, 2016-tól lett alpolgármester. „Mindig a közösség élén dolgoztam, 2013-ban az én kezdeményezésemre történt az udvarfalvi napközi beindítása.” Azóta is mindenféle közösségi tevékenységből kiveszi a részét. Erős nőnek tartja magát, aminek nekifog, képes végigcsinálni. 

„A közösség nagy bizalommal van irántam, látom, hogy támogatnak és hisznek bennem, úgy gondolom, hogy mi, nők, képesek vagyunk nagyon sokat bevállalni, és határozottan menni előre. A községben sok a tennivaló: napközi otthonunk van, de bölcsődénk nincs, pedig nagy az igény rá, az infra-struktúra terén is nagy a lemaradás.”

Mint mondta, bízik abban, hogy a megfiatalított, erős RMDSZ-csapattal sok mindent meg tudnak valósítani. 


Mezőmadaras többet érdemel

Kovács Ilona, Mezőmadaras alpolgármestere két szavazattal veszítette el a 2016-os választást, most újra indul. 

„Azért indulok a polgármesteri tisztségért, mert szeretem a munkát és a közösségemet, és bízom benne, hogy többet tudok tenni az emberek életminőségének javításáért. Hiszem, hogy egy közösség akkor fejlődhet, ha a tagjai összefognak és képesek együttműködni, együtt dolgozni. Annak érdekében, hogy a problémák, feladatok és megoldások átláthatóak legyenek, nyílt és tiszta beszédre van szükség.”

Elmondta, hogy 2008-tól dolgozik az önkormányzatnál. Véleménye szerint Mezőmadaras többet érdemel, változásra lenne szüksége. 12 év alatt nagyon sokat tanult, tapasztalatot szerzett, és szeretné folytatni: Mezőmadaras gazdaságát akarja fellendíteni, lelki, szellemi és kulturális fejlődését szeretné elérni. 


Premier ez a pillanat

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, a nőszövetség ügyvezető elnöke elmondta, idén közel ezer nő vállalta, hogy szerepel az RMDSZ listáin. Legfontosabbnak azt nevezte, hogy a számok mögött, mellett arcokat is lehet látni, „fontos, hogy a közvélemény lássa azokat a nőket, akikre mi joggal vagyunk büszkék”. 

Jelenleg 10 női polgármesterjelöltje van a szervezetnek, ebből négy Maros megyében indul. „Azt gondolom, már önmagában ez a tény is sokatmondó. Úgy érzem, Székelyföld a 2020-as önkormányzati választásokkal elindult azon az úton, amikor már nehéz lenne azt mondani, hogy a székelyek konzervatív közösségei az erdélyi magyarságnak. A székelyföldi nagyvárosok – Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely – nagyon sokat javítottak a tanácsosi listáikon a női képviselet tekintetében. Maros megye attól különleges, hogy négy helyen indít harcba hölgyeket. Ehhez természetesen szükség van az RMDSZ támogatására, kell egy háttér. Remélem, hogy a nőszervezet ezt a háttértámogatást biztosítani tudja” – jelentette ki Horváth Anna.