2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár még nem vagyunk választási évben, a politikusok kampányban vannak. Hadakoznak egymással, ígérnek fűt-fát, amiről aztán rendre megfeledkeznek. Az emberek egy ideig türelmesen várnak, ám miután látják, hogy minden ígéret üres szólam volt, elfogy a türelmük, és – ahogy most is történik – az utcára vonulnak, dühösen, erőszakosan kiáltják (pusztába?) a világba sérelmeiket.

A pártok és a politikusok tehát folyamatos kampányban és folyamatos harcban állnak egymással, még a koalíciós partnerek is szapulják egymást, az egyetértésnek a látszatát sem mímelve.

Legújabban meg már a közvélemény-kutatók is úgymond hadakoznak egymással. Bizonyára (vagy szokás szerint) annak a formációnak jósolnak választási sikereket, amelyik éppen megrendelte és fizette a felmérést. Ezért történhetett meg, hogy az utóbbi időben két, szinte egy időben végzett közvélemény-kutatás egymásnak teljesen ellentmondó eredményt ismertetett. 

A minap nyilvánosságra hozott Avangarde-felmérés szerint, ha jövő vasárnap választásokat tartanának, a legtöbb szavazatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) (34%) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) (25%) kapná. A harmadik helyen a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) áll 13 százalékkal, majd 12%-kal a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) következik. 

Egy másik felmérés, a SOCIOPOL szerint a választók leginkább az AUR-t preferálják, a PSD és a PNL népszerűsége jelentősen visszaesett, bár a szociáldemokraták még mindig az első helyen vannak a népszerűségi listán. Előrehozott választások esetén azonban a második helyen az AUR végezne. 

A SOCIOPOL adatai szerint a PSD a szavazatok 32%-át, az AUR meg a 25 százalékát vinné el. Az Avangarde-felmérésben a liberálisok 25%-on álltak, ebben csak 15 százalékra taksálták őket, az USR 11, az RMDSZ 6 százalékot kapna.

A SOCIOPOL szerint sem  Liviu Dragnea, sem Ludovic Orban pártja nem jutna be a parlamentbe előre hozott választások esetén. De nem érné el a választási küszöböt sem a Dacian Cioloş, sem a Codrin Ştefănescu által vezetett politikai alakulat.

A liberálisok első alelnöke azt mondta, az egyetlen üdvös megoldás az ország számára a jelenlegi kormánykoalíció, amely – szerinte – 2026-ig marad hatalmon, és Kelet-Közép-Európa motorja lesz. 

Természetesen ezeket a számokat nem lehet és nem is szabad szentírásnak tekinteni, hiszen a mandátumoknak alig vagyunk túl a felén, de figyelmeztetésnek megfelel, mind a politikai szereplők, mind a választók számára.