2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Mogyorósi-tó strandja már fogadja a vendégeket

A szovátai Mogyorósi-tó strandján a hónap közepétől már fogadják a napozókat, a hét végén, június 25-én pedig megnyílik a Medve-tó is. Az eredeti tervek szerint már június 18-án megnyitották volna, de nem volt kedvező az időjárás, és a víz sem melegedett fel eléggé, emiatt egy héttel elhalasztották a nyitást – tájékoztatta lapunkat Fülöp Nagy János, a Szovátai Fürdővállalat vezérigazgatója.

A vezérigazgató ottjártunkkor elmondta, bár a víz hőmérséklete, valamint az időjárás sem igazán kedvezett a strandolásnak, két hete megnyitották a Mogyorósi-tavat. A Medve-tó megnyitását eredetileg június 18-ra tervezték, ellenben amiatt, hogy a víz hőmérséklete nem érte el az elvárt paramétereket, a halasztás mellett döntöttek. Másfél–két méter mélységben a tó vizének el kellene érnie a 45–48 Celsius-fokos hőmérsékletet ahhoz, hogy fürdésre alkalmas legyen a vízfelszín is. Mint mondta, előfordulhat, hogy június 25-ére sem éri el a víz hőmérséklete ezt az értéket, de nem halasztanak tovább, mindenképp megnyitják a strandot. Az igazgató megjegyezte, az utóbbi években a Sapientia Egyetem Csíkszeredai Karával kutatásokat végeztek, és kimutatták, hogy ha egy héttel a nyitás előtt kedvező az időjárás, akkor vannak olyan napok, amikor 24 óra alatt 3-4 Celsius-fokot is melegszik a tó vize.

Idén előreláthatólag később indul majd be a csúcsidény, ugyanis a nyári vakáció kezdete is kitolódott, és a gyerekes családok a tanév, valamint az egyes vizsgák lejárta előtt nem indulnak el üdülni, azonban a szovátai strand-idényt mindenképp megnyitják, ugyanis vannak vendégek, akik már régóta betervezték a fürdőtelepi strandolást erre az időszakra, a szabadságukat ehhez igazították, mivel nem szeretnének a csúcsszezonban jönni, amikor nagy a tömeg. 

– Nekik is meg kell adjuk a lehetőséget, hogy kellemesen eltöltsék a szabadságukat – tette hozzá Fülöp Nagy János, aki reméli, hogy legalább a vakációval egy időben elérkezik az igazi nyár, és újra benépesülnek a strandok. Az igazgató úgy érzi, jó szezonnak néznek elébe, ugyanis a bezártság, valamint a rengeteg korlátozás után az embereknek nagyon hiányzik a pihenés, a kikapcsolódás.

Fülöp Nagy JánosA jegyárak nem változnak

A fürdővállalat vezérigazgatója rámutatott: a jegyárak nem változnak, a Mogyorósi-tó, amely a tavaly nem nyitotta meg a kapuit, idén ugyanazokkal az árakkal várja a strandolókat, mint két évvel ezelőtt, a felnőtteknek 20, a gyerekeknek pedig 15 lejbe kerül a belépő. A Medve-tó strandján is maradnak a tavalyi árak, a felnőttek 30, a gyerekek, nyugdíjasok, egyetemisták pedig 25 lejért válthatnak jegyet. 

Jó hír a strandolóknak, hogy a kültéri korlátozásokat szinte teljes egészében feloldották, így szabadtéri strandokon nem kell maszkot viselni, csupán arra kell odafigyelni, hogy a napozón két négyzetméter felületet lehessen biztosítani minden személynek.

A fürdővállalat alkalmazottai fokozott figyelmet fordítanak a higiéniai előírások betartására azért, hogy a vendégek teljes biztonságban tölthessék el a szabadságukat. – Mi amúgy is félig-meddig egészségügyi egység vagyunk, a szállodáinkban gyógyászati részlegek vannak, és ahhoz, hogy ezek működni tudjanak, az egészségügyi minisztériumnak az engedélyére is szükségünk van, ennek a megszerzéséhez pedig számos feltételnek kell eleget tennünk, tehát minket nem most, a járványhelyzetben tanítottak meg kezet mosni – jegyezte meg Fülöp Nagy János.


A körülményekhez képest a tavalyi nem volt egy rossz szezon

Érdeklődésünkre, hogy miként sikerült átvészelniük a tavalyi évet, amikor a járványhelyzet súlyos csapást mért a turizmusra, a vendéglátásban dolgozókra, Fülöp Nagy János elmondta, a körülményekhez képest nem volt egy rossz idény.

– A tavaly június 15-től engedték meg, hogy a tengerparton, valamint a szabadtéri strandokon beinduljon az élet. Természetesen be kellett tartani a távolságot, maszkot kellett viselni, de legalább adtak egy esélyt arra, hogy lehessen élni, dolgozni. Mi szerencsére, a Medve-tó strandjának köszönhetően, ki tudtuk használni ezt a lehetőséget. Pár napra rá, hogy a szabályozások ezt megengedték, megnyitottuk a Medve-tó strandját, és szeptember 20-ig, amikor az időjárás miatt nem volt érdemes tovább nyitva tartani, fogadtuk a vendégeket. Szerencsénkre szeptember közepétől megengedték az éttermek megnyitását, a beltéri étkeztetést 50 százalékos kapacitással, és ez így ment mostanáig, amikor egy-másfél hónappal ezelőtt a szabályozások lehetővé tették, hogy az éttermek kapacitásának a 70 százalékát lehessen használni. Kínlódva, megszorításokkal, de átéltük az elmúlt évet. Mi több, azt tudom mondani, hogy az adott helyzetben jó szezon volt Szovátán. Mondom ezt más üdülőhelyek helyzetének az ismeretében, amelyekkel együtt tagjai vagyunk a Romániai Fürdőszövetségnek, ugyanis vannak, akik tavaly márciusban bezárták az egységeket, és azóta sem nyitottak ki – mutatott rá az igazgató. Mint mondta, az ágazatban gondot jelent a dolgozók elvándorlása. Miután a korlátozások gyakorlatilag ellehetetlenítették a munkájukat, az alkalmazottak közül sokan elmentek külföldre, és most az egykori munkaadók hiába próbálják visszacsalogatni őket, nem térnek haza, mert nem lehetnek biztosak abban, hogy egyik napról a másikra, a járvány esetleges újbóli fellángolása miatt nem állítják-e le ismét a vendéglátóipart. Nincs egy kiszámíthatóság, nincs biztonság, ma működhetnek, holnap viszont lehet, hogy ismét megálljt parancsolnak az ágazatnak – vázolta fel az igazgató azokat a nehézségeket, amelyekkel a vendéglátásban dolgozóknak szembesülniük kell. A kormánynak már a harmadik programja fut, amellyel az idegenforgalmi tevékenységet támogatni akarják, de vannak olyan tagok a fürdőszövetségben, akiknek már fölösleges a segítség, mert bezártak, nem volt tartalékuk ahhoz, hogy túléljék a nehéz időszakot. A segítség, amit a kormány fontolgat, talán a tavalyi év végén kellett volna érkezzen, hogy az ágazatban dolgozók tudjanak talpra állni. Vannak országok, ahol az elkövetkező öt évben évente támogatást kapnak majd az idegenforgalom terén tevékenykedő cégek, Romániában azonban, az ígéretek szerint a 2020-as és a 2019-es évek bevételi különbözetének a húsz százalékát fogja pótolni a kormány, viszont majd csak 2022-ben kerül sor a kifizetésekre.

A szovátai fürdővállalatnak az elmúlt évben a tavalyelőtti bevétel mindössze 48 százalékát sikerült csak elérni, mégsem tartja rossz évnek a tavalyit a vezérigazgató, hiszen ez amiatt volt, hogy tavaly márciustól június közepéig gyakorlatilag leállt az élet.

Tavaly júliusban egy 8,5 millió eurós beruházás nyomán nyitották meg az egykori Făget szállót, ami most az Ursina nevet viseli, a szobákat, az éttermet teljesen felújították, és az épületben gyógyászati központot létesítettek, valamint édes- és sós vizű medencét is kialakítottak. Ellenben, amire elkészült a nagyszabású beruházás, a beltéri medencék használata még mindig a tiltólistán szerepelt.


Visszafogottság jellemzi a turistákat

Bár a tavaly a szokásoshoz képest jóval kevesebb volt a Szovátára látogató vendég, Fülöp Nagy János szerint elsősorban nem ez jelenti a fő problémát, hanem inkább az, hogy az emberek sokkal óvatosabban költekeznek. Nagyon megváltoztak az elvárások, a költekezési szokások, az idegenforgalmi kultúra a visszafogottság, a sporlós megoldások irányába mozdult el, sokan olcsó szállást, olcsó ellátást keresnek, az sem baj, ha az gyenge minőségű. Ha el is megy egy család öt napra Szovátára üdülni, visszafogottabban költekezik, az emberek attól tartanak, hogy miután hazatérnek, bármikor megszűnhet a munkahelyük, és bevétel nélkül maradhatnak.

Fotó: Nagy Tibor