2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ülésezett a marosvásárhelyi tanács

A városi tanács formai kifogás miatt elhalasztotta a hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról, a köztisztaság biztosításáról szóló tervezetet, így aztán jelenleg nem tudni, június 15-től milyen cég fogja elszállítani Marosvásárhelyen a szemetet. Ugyanis a Salubriserv szerződése a várossal június közepén lejár, a megyei önkormányzat a megyei integrált hulladékgazdálkodási program keretében is jó esetben november 15-re zárja le a közbeszerzést a szolgáltató kiválasztására. Így aztán nem tudni, a szóban forgó 5-6 hónap folyamán hogyan oldódik meg a szemét elszállítása a megyeszékhelyen. 

A fent említett tanácsi határozat együtt tárgyalta a hulladék összegyűjtését és elszállítását az utcai takarítással, ami a képviselők szerint nem törvényes, emiatt elhalasztották, de ha a tervezet „átment” volna, akkor sincs semmi biztosíték arra, hogy a szemétszállítás ügye megoldódik. Ha a város közbeszerzést hirdet, ez akár a megyei tanács által kiírt pályázatnál is tovább elhúzódhat, a Salubriservvel pedig a jelenlegi szabályok szerint nem hosszabbítható meg a szerződés. A megoldást nagyon gyorsan meg kell tálalnia a városvezetésnek, ez ügyben nem kizárt, hogy jövő héten ismét összehívják a testületet. Akárcsak a Benedek Theodora által kezdeményezett sürgősségi határozattervezet kapcsán, amely szerint egyezményt kötött volna a városi önkormányzat a megyei sürgősségi kórházzal, közegészségügyi igazgatósággal, tanfelügyelőséggel a vizsgázni készülő diákok, illetve pedagógusok tesztelésének támogatása céljából. A tervezet kezdeményezője hangsúlyozta, hogy az érintettek önként vállalnák, hogy tesztelik magukat annak megállapítása céljából, hogy koronavírus fertőzöttek-e vagy sem, a költségek csupán a tesztek árát jelentenék, az eljárás lebonyolítását, illetve az első 500 személy tesztelését ingyen vállalná a sürgősségi kórház. Mintegy 3500 diákról lenne szó összesen, és a költségek legtöbb 350 ezer lejre tehetők. 

Az ülésvezető Papuc Sergiu alpolgarmester és a felszólaló képviselők a kezdeményezés kapcsán hangsúlyozták, hogy az nem tartalmazza sem a tesztet önként vállalók számát, sem a tesztek árát, és azt sem, hogy milyen forrásból finanszírozhatja az önkormányzat ezt az eljárást. Így aztán a tervezet nem felel meg a közigazgatási törvény előírásainak. A felszólaló tanácsosok kijelentették: nem a kezdeményezés ellen vannak, hanem a szerintük nem megfelelően megszerkesztett tervezetet kifogásolják. Adott esetben, a jogszabályi feltételeknek megfelelően átfogalmazva, a jövő héten, rendkívüli ülésen ismét tárgyalhatnak róla. 

A testület megszavazta azt a Magyary Előd által kezdeményezett tervezetet, amely a marosvásárhelyi lakcímmel rendelkező szülőknek nyújt egyszeri 2000 lejes támogatást, ha gyerekük születik. A tervezet értelmében a szülőknek 

munkahellyel kell rendelkezniük, a gyerek születése előtt legalább 1 évig folyamatosan munkaviszonyuk kell legyen. A megszavazott tervezet szerint a szülőknek 60 nap áll rendelkezésre, hogy igényeljék a támogatást, a polgármesteri hivatalnak pedig az igénylés benyújtásától számított 30 napon belül át kell utalnia a pénzt. A képviselők döntése értelmében a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot alatti kényszerszabadságot nem számítják a munkaviszony megszűnésének. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)