2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Országos Statisztikai Hivatal május 7. és 16. között próbanépszámlálást tart.


Az Országos Statisztikai Hivatal május 7. és 16. között próbanépszámlálást tart, felkészülendő az őszi „nagy” népszámlálásra. A próbanépszámlálást minden megyében megtartják: a megyeszékhelyeken három szektorban, illetve két vidéki településen.

Marius Paşcan prefektus és Ioan Matei, a megyei statisztikai hivatal igazgatója tegnap sajtótájékoztatón ismertette a próbanépszámlálás részleteit. Eszerint Marosvásárhelyen (a Tudor, illetve az Unirii negyedben, valamint a Hadsereg téren), Mezőcsáváson és Marosszentkirályon szerveznek előnépszámlálást, egy-egy szektorban 100 lakásba kopognak be, illetve 300 személyt kérdeznek meg. Országos szinten 261 szektorban végeznek próbanépszámlálást.

A megkérdezendő személyeket idejében értesítik. A hivatalosságok hangsúlyozták: a lakosság adatait bizalmasan kezelik, kizárólag statisztikai célokra használják.

A népszámlálóbiztosok (recen-zorok) egységes igazolványt kapnak, amelyen jól látható az illető neve és személyi adatai. Egy lakásban egyetlen recenzor veszi fel az adatokat. A népszámlálóbiztosok számára szeptember végén, október elején felkészítőket tartanak, az adatokat kizárólag a megkérdezettek nyilatkozata alapján veszik fel.

Az országos népszámlálásra 2011. október 22-31. között kerül sor. A népszámlálásra vonatkozó adatokat, a szektorok leosztását térképekkel és minden közérdekű információval a www.recensamantromania.ro honlapon találják meg.