2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

amely a települések fejlődését segíti

Könnyebben alkalmazhatnak főépítészt az önkormányzatok – ezt az RMDSZ által javasolt intézkedést hagyta jóvá a szenátus plénuma. A kormányrendelet az eddigi, szinte teljesíthetetlen alkalmazási feltételeken enyhít, és a települések fejlődését segíti ezáltal – mutatott rá Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor.

Az építkezések engedélyeztetése a település általános fejlesztési tervétől függ, amelynek betartásáról a település főépítésze gondoskodik. A kormányrendelet egyszerűsíti a főépítészek alkalmazását ellehetetlenítő hatályos szabályozást.

Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter elmondta: „A fejlődéshez mindenkinek joga van, de a hatályos főépítész-alkalmazási feltételek megakadályozzák a települések fejlődését”. A szaktárcavezető rámutatott: a települések fejlődését gátoló főépítészhiány vidéken a legsúlyosabb, hiszen 2843 községben nincs főépítész, és három megyében egyetlen településen sem tölti be senki ezt a tisztséget.

Az új rendelkezés a szükséges munkarégiséget csökkenti, illetve megteremti a lehetőséget arra, hogy az építészek mellett mérnökök is jelentkezzenek a főépítészeti vizsgára, azzal a feltétellel, hogy a kinevezést követő évben településrendezési tanulmányokat folytassanak.

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg. (RMDSZ-tájékoztató)