2020. január 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hivatalosan még meg sem kezdődött az elnökválasztási kampány, de az egyik jelöltnek máris sikerült olyat mondania, amivel rögtön kispályás kezdővé silányította a nevetséges nyilatkozatok műfajában már komoly érdemeket szerzett, amúgy az elnöki székre is szintén pályázó kormányfőt.

Az illető hölgy pártállására nézve humanista, az ellenzéki rossz nyelvek szerint Félix sakkmester gyalogbábja, a hirdetéseivel elég gyakran találkozni a cukorhegyi srác arcoskönyvében. Hétfőn este behívták egy tévéstúdióba, hadd ismerjék meg a választók onnan is, és egy, az ország keleti partnerségeit firtató kérdésre válaszolva jelentette ki, hogy Románia és Oroszország partnerek a NATO-ban, és hogy hát ezután is folytatni kell a közös hadgyakorlatokat e kitűnő partnerség keretében.

Még ha egy kabaréban hangzott volna el – divatos az ilyesmi manapság, végül is az ukránoknál is egy humorista ül újabban az elnöki székben –, de  ez a kijelentés viccnek is gyenge lett volna, amikor az orosz és a nyugati erők alig ezer kilométerre innen épp a csatamező két ellentétes oldaláról gyakorolják a harcot, immár néhány éve. Merthogy az oroszok és a nyugati szövetségesek a második világháború lezárása óta, azaz háromnegyed évszázada ápolnak hol nagyon, hol kevésbé ellenséges viszonyt egymással. Ez egyáltalán nem vicces.

Csakhogy ez nem kabaré volt, hanem politikai műsor, és a nyilatkozaton túl annak a tévének a szakmai színvonaláról is sokat mond, hogy egy ilyen elszólásra a moderátor egyszerűen nem reagált. Be sem esett az asztal alá a nevetéstől, ami nem lett volna szép, ám annál inkább érthető, de nem is próbálta meg felhívni a jelölt figyelmét arra, hogy amit mond, az nincs köszönő viszonyban a valósággal. És ami még rosszabb, annak a tisztségnek a követelményeivel sem, amelyre a jelölt pályázik. Van számtalan mesterség, amelyekben tiszteletre méltó, eredményes karriert lehet befutni történelmi és külpolitikai ismeretek nélkül, ámde szép hazánk alkotmánya szerint az ország elnökének hatáskörében a külpolitika fontos terület. Az elnök képviseli az országot történetesen a NATO csúcstalálkozóin is, és ha egy ilyen alkalommal kezdené ott keresgélni az orosz barátokat, hát lenne abból nem kis bonyodalom. Szerencsére hősnőnk esetében ennek kicsi a veszélye, mert akkora esélye van az elnöki székre, mint elnyerni a lottón a főnyereményt szelvényvásárlás nélkül. Így legalább a szövetség többi államfői és tábornoki kara megússza a nevetőgörcs általi elhalálozás kockázatát egy vele való találkozás viszonylatában. De ha vannak még hasonlóan vicces egyedek az elnökjelölti felhozatalban, az a választók hasonló végzetére nézve is komoly kockázati tényező.