2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mivel jól teljesített az elmúlt időszakban a LEADER-alapok felhasználása terén, újabb pénzösszegekhez jutott a Nyárádmente LEADER Egyesület, és ha a várt minisztériumi döntés is megszületik, néhány hónapon belül újabb összegeknek örvendhetnek a térségben.

Az egyesület közgyűlése a múlt héten 145.947 euró felhasználásáról döntött, miután az eddigi teljesítménye nyomán a szervezet többlet állami leosztásban részesült. Az összeg egy részét az egyesület irodájának működésére fordítják, míg közel 120 ezer eurót szétosztanak a Nyárádmente kistérséghez tartozó tizenhárom önkormányzat között, mivel azok segítségével tud működni az egyesület és az iroda. Az egy-egy önkormányzatnak jutó pénzösszeg bónusznak számít az eddig lehívott projektértékek mellett, és a mintegy 9-9 ezer eurót ugyancsak közösségi célokra kell felhasználniuk az év végéig. Mivel ez csak kisebb projektre elegendő, az önkormányzatok akár társulva is beruházhatnak egy-egy elképzelésbe, ugyanis így már nagyobb értékű és hasznosabb eredményt mutathatnak fel.

Az országban 239 LEADER-egyesület van, ezek egy része juthatott hozzá az eredeti keretösszegekből fennmaradt pénzhez három kritérium (leszerződés, pénzlehívás és össz-százalék-felhasználás) alapján. A nyárádmenti egyesület országos szinten a 37. helyen áll ebben a tekintetben, annak ellenére, hogy nagy szervezetről van szó, ahol sokféle elképzelés, pályázat van, és ezek kivitelezése nem könnyű, ellentétben egy kisebb egyesülettel, amelynél a kisebb számok miatt gyorsabban lehet magasabb teljesítménymutatót elérni – mondta el lapunknak Péter Hunor, az egyesület irodavezetője.

A záruló európai költségvetési és fejlesztési ciklusban a Nyárámente LEADER Egyesület által meghirdetett összegekre összesen 41 pályázat érkezett be, ebből kettő nem volt támogatható, s mivel túljelentkezés volt, csupán 28 pályázóval tudtak támogatási szerződést aláírni. Ebből egy pályázóval utólag szerződést kellett bontani, mivel az kifutott a kivitelezési határidőből, ezért a számára megítélt 48 ezer eurót újra meghirdették. A 28 szerződésből öt pályázó még nem tett le kifizetési kérelmet, de mindegyik projekt kivitelezés alatt áll, és remélhetőleg nagy részük az év végéig lezárul. A szervezetnél fennálló fejlesztési keretösszeg 95 százalékát szerződtették le. A teljes kipályázandó LEADER-alap 1.649.688 euró volt, amihez hozzáadódik a most kapott bónusz, így erre a költségvetési ciklusra a kistérségi támogatási alap 1.767.744 euróra nőtt. 

Az iroda újabb örvendetes hírt hozott a közgyűlés tudomására: úgynevezett „tranzitpénzben” is részesülhet a kistérség, ugyanis az Európai Uniótól Románia egy adott összeget kap, amelyből 160 millió eurót szán a kormány a LEADER-egyesületeknek. Az összeget a szervezetek által lefedett kistérségek területi nagysága és lakosságszáma szerint osztják el. Ez az arány kedvező a Nyárádmente számára, ezért viszonylag szép összegre számítanak ebből az alapból is. A keretösszeg elosztásáról jelenleg folynak az egyeztetések a mezőgazdasági minisztériumnál, de várhatóan még ebben az évben lesz eredményhirdetés. Ezt az összeget két-három pályázati intézkedésen fogja kiírni az egyesület, hogy ebből civil szervezetek és vállalkozások is forrásokat tudjanak lehívni beruházásokra. A jövő évben ez az összeg már az egyesület tulajdonában lesz, ezért a pályázatok nyerteseivel szerződést kötnek, és elkezdődik a megvalósítás, ugyanis 2023 végéig ezeket a projekteket le is kell zárni, így az utolsó kifizetési kérelmeket 2023 szeptemberében nyújthatják majd be a támogatásban részesülő szervezetek.

Péter Hunor azt is elmondta: a Nyárádmente LEADER Egyesületnek 58 alapító tagja van, ebből 13 önkormányzat, 22 vállalkozás és 23 civil szervezet. A pályázatokon kiírt összegeket a kistérségi pályázók időben lehívták, nagyon jól kezelték, és két-három, még megvalósítás alatt álló projekt kivételével le is zárták őket, így országos szinten nem állnak rosszul, ugyancsak a rangsor első harmadában vannak. Évről évre próbálnak javítani a teljesítménymutatókon, s ez a legutóbbi ülésen is szóba került, hiszen ha jól teljesítenek, esetleges további bónuszkeretek leosztásakor további fejlesztési pénzekhez juthatnak, ezért folyamatosan szem előtt tartják azt, hogy minél több és minél jobb pályázat érkezzen az egyesület által meghirdetett kiírásokra.

Múlt héten döntött a közgyűlés a bónuszösszeg elosztásáról

Fotó: Szőcs Orsolya