2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kihirdették a sétálóutcák ötletpályázatának eredményét

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalban kedden kihirdették annak az ötletpályázatnak az eredményét, amelyet a Bolyai, a George Enescu utca és a polgármesteri hivatal előtti Győzelem tér gyalogosövezetté való átrendezési tervének kidolgozására írtak ki. A kiírásra beérkezett hat pályázatból ötöt bíráltak el, a zsűri hármat érdemesített díjra, két III. díjat és egy II. díjat osztottak ki. Utóbbit a kolozsvári Macalik Arnold építész által vezetett Mossfern építészeti iroda készítette. Első díjat nem osztottak ki, a városi főépítész szerint azért, mert egyik terv sem felelt meg minden szempontból a kiírás követelményeinek. 

A Bolyai utca

Fotó: Karácsonyi Zsigmond  


Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere elmondta, hogy több hónapos munka után pozitív eredményekről számolhatnak be. A Bolyai, a George Enescu utca és a polgármesteri hivatal előtti tér rendezésére azért írtak ki pályázatot, hogy kiválasszák a legjobb javaslatokat a szóban forgó városrészeknek a jelenlegi közösségi igényeknek megfelelő átalakítására, olyan szempontok alapján, mint a közösségi terek minőségének javítása, a térség műemlékeinek és építészeti-urbanisztikai sajátosságainak kiemelése, a térség turisztikai vonzerejének növelése, a szóban forgó utcák, városrészek multifunkcionális jellege okán keletkező ellentétek megoldása, a forgalom átszervezése a gépjármű- forgalom és a környezetszennyezés csökkentése, valamint az alternatív és tömegközlekedési utak számának növelése érdekében stb.

– Meggyőződésem, hogy Marosvásárhely akkor válik élhetővé, ha a városvezetés és a lakók együtt tudnak működni. Közös erőfeszítéssel tudjuk fejleszteni és szebbé tenni településünket. Ezzel a pályázattal az volt a cél, hogy kiválasszuk a legjobb javaslatokat a központi rész átalakítására úgy, hogy kiemeljük a város építészeti szépségét, multikulturalizmusát, ami meghatároz minket, s amely egyediséget kölcsönöz nekünk. Másrészt, megoldásokat szeretnénk találni a gyalogos-, biciklibarát városra, ahol a környezetvédelem elsődleges. Nem szeretném, ha a zöldváros csak szlogen szintjén maradna, csapatban kell dolgoznunk építészekkel, szakemberekkel, a városlakók véleményének figyelembevételével – mondta a polgármester. 

Fotó: Mariș Cristian Daniel


Első díjat nem osztottak ki

Miheţ Florina Daniela, a város főépítésze elmondta, hogy a pályázatokat június 30. és szeptember elseje között lehetett benyújtani. Hat pályamunkából öt volt teljes, ezeket kellett a szakemberekből – műépítészek, tájépítészek, történészek, díszlettervezők, mérnökök, dizájnerek – álló zsűrinek elbírálnia. Ennek nyomán úgy döntöttek, hogy első díjat nem osztanak ki, mert egyik terv sem volt elég komplex és részletes ahhoz, hogy a kiírásban megfogalmazott követelményeknek eleget tegyen. Ennek ellenére a zsűri nagyra értékelte az ötletes megoldásokat, hiszen mind figyelemre méltó javaslatok.

Két pályamunka III. díjat, egy pedig II. díjat kapott. A II. díjat, azaz a legjobb pályamunkának járót, a kolozsvári Macalik Arnold Ernő építész Mossfern építészeti irodája nyerte. Jutalmuk 5000 euró. A legjobbnak ítélt pályázatot dr. Ványolós Endre, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem Tájépítészeti Karának tanára értékelte. III. díjas lett a Kovács Lóránt tájépítészből, Klósz Endre építészből és Komes Dániel tájépítészből álló csapat. 

A másik III. díjat az M35 Arhitects Kft. kapta. A projekten Cosmin Mihalte építész, Andreea Paşcu dizájner, az Absis Landscape Studio Kft., Szabó Beáta tájépítész-mérnök, Siklódi Zsuzsanna, Tăslăvan Róbert dolgoztak. Társszerzők: Gál Sándor a Marosszéki Közösségi Alapítványtól, Csiki Szilveszter a Sil Visual Studiótól. Szakmai társszerzők: Géczi Áron, Lőrincz Hanna, Hegedűs Erzsébet, Borbély Katalin, Zajzon Norbert, Ciumas Adrian, Lőrincz Tünde tájépítész-hallgatók, továbbá Roxana Sala és Grama Ioan Vasile szobrász.

A III. díjasok 3000 euró jutalmat kaptak. 

Az öt projektet a polgármesteri hivatal 45-ös termében függesztették ki, ahonnan rövidesen közszemlére a polgármesteri hivatal folyosóira kerülnek.

 Soós Zoltán polgármester az öt projekttel kapcsolatban elmondta, hogy ezeket azért mutatják be Marosvásárhely lakóinak, hogy véleményt nyilváníthassanak és szavazhassanak a számukra legkedvezőbb és legjobb megoldásra. A szavazatok alapján népszerűségi díjat ítélnek oda mindhárom helyszín esetében. 

Az ötletpályázat nyerteseinek tervei kiegészítik majd a My City verseny eredményét, ezeket beépítik a város központi részének rendezésével kapcsolatos műszaki dokumentációkba.

A Népújság kérdésére válaszolva a polgármester elmondta, hogy a két utca és a polgármesteri hivatal előtti tér jövőre válik gyalogosövezetté.

Enescu utcai káosz

Fotó: Karácsonyi Zsigmond