2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A medencék vize már kedvez a strandolásnak

Előreláthatólag a jövő héttől már belépőt kell váltani a marosvásárhelyi Víkendtelepen, ugyanis a medencék vizének a hőmérséklete meghaladta a 20 Celsius-fokot.

Miután az utóbbi hat-hét évben nem módosultak a belépti díjak, idén a tanács döntése értelmében emelkedtek az árak, így jövő héttől felnőtteknek 20, gyermekeknek és nyugdíjasoknak pedig 10 lejbe kerül a napi belépő. A marosvásárhelyi személyi igazolvánnyal rendelkezők 25 százalékos árkedvezményben részesülnek, így a belépő ára számukra 15, illetve 7,50 lej. A nagycsaládosoknak 50%-os kedvezmény jár. 

A marosvásárhelyi tanács az elmúlt év végén fogadta el a határozatot, amely a belépti díjak emeléséről rendelkezik. Mátyási Levente, a Víkendtelep igazgatója lapunknak elmondta, tisztában vannak azzal, hogy egyesek nehezményezik a belépők árának az emelését, viszont tudni kell, hogy az utóbbi 6-7 évben nem módosítottak az árakon, a strandolók szinte jelképes áron, 7 lejért válthattak jegyet, miközben a telep fenntartásával járó kiadások az utóbbi években jelentősen nőttek. Ezért próbálták a jelenlegi helyzethez igazítani az árakat, amelyek még mindig jóval alacsonyabbak, mint az országban működő, hasonló jellegű fürdőhelyeken megszabott belépti díjak.


A visszajáró strandolóknak érdemes bérletet váltani

Az igazgató hangsúlyozta, azoknak a családoknak, személyeknek, akik a nyári idényben gyakran szoktak kijárni a Víkendre napozni, fürdeni, ajánlott bérletet váltani, hiszen ezáltal kedvezményesen vehetik igénybe a telep szolgáltatásait. Például egy felnőttnek a teljes nyári idényre szóló bérlet 150 lejbe, a nyugdíjasoknak pedig ugyanez 75 lejbe kerül. Ugyancsak a teljes idényre szóló családos bérlet 400 lejbe kerül, míg a helyi tanács döntése értelmében a nagycsaládosok (azaz ahol legalább 3 gyerek van) feleáron, azaz 200 lejért válthatnak bérletet.

Mátyási Levente rámutatott: a szóban forgó tanácsi határozat értelmében akkor szükséges belépőt váltani, amikor a medencék vize 20 Celsius-foknál melegebb lesz. A napokban meghaladta ezt az értéket a vízhőmérséklet, így amennyiben az időjárás kedvez a strandolásnak, jövő keddtől már belépőt kell váltaniuk a Víkendre érkezőknek. Online jegyvásárlásra, bár tervben van, egyelőre még nincsen lehetőség.

Jó tudni, hogy ha elkezdődik a standszezon, 7–21 óra között kell majd jegyet váltani a szabadidőközpontban, miközben az előző években 19 órától ingyenes volt a belépés, így esténként sokan sétáltak ki a telepre vagy a játszótérre, esetleg beültek valamelyik vendéglátóegység teraszára egy üdítőre, sörre. A fizetéses idősáv meghosszabbításával a tanács próbálta kiszűrni azokat a személyeket, akik az esti ingyenes belépést kihasználva tisztálkodásra vagy éppen ruháik kimosására használták a medencék vizét.


Teljes gőzzel fognak üzemelni az új csúszdák

Míg a tavaly nyáron mindössze egy hónapig, úgymond próbaüzemmódban működtek a nemrég felállított vízi csúszdák, az idei strandidényben ezek folyamatosan fognak üzemelni, használatukért azonban külön kell majd fizetni, 2 lej körül lesz egy csúszás ára, illetve lehetőség lesz napi karszalagot vásárolni, amely a csúszdák többszöri használatára jogosítja fel a viselőjét, ennek ára kb. 14 lej körül mozog majd.

Fotó: Nagy Tibor