2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Uniós egészségvédelem:

Az Európai Parlament elfogadta tárgyalási álláspontját az EU betegségmegelőzési és járványügyi rendszerének megerősítéséről és a határokon át terjedő egészségügyi veszélyek közös kezeléséről – áll az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által kiadott sajtóközleményben. 

A javaslatcsomag az új, modernebb uniós egészségbiztonsági rendszer egyik eleme, szorosabb együttműködést kér az egészségügyi szervek és a határ menti régiók között, illetve nagyobb átláthatóságot az uniós egészségügyi közbeszerzésekben. 

 A Parlament 598 szavazattal, 84 ellenében és 13 tartózkodás mellett elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot. A képviselők fontosnak tartják, hogy az uniós tagállamok nemzeti készültségi és reagálási terveket dolgozzanak ki, valamint naprakész, összehasonlítható és jó minőségű járványügyi adatokkal szolgáljanak. Emellett biztosítani kívánják, hogy az ECDC megbízatása a fertőző betegségeken túl a legfontosabb nem fertőző betegségekre is kiterjedjen, például a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a légzőszervi betegségekre, a rákra, a cukorbetegségre és a mentális betegségekre.

Egy másik javaslat arra vonatkozik, hogy az unió a jövőben miként előzhetné meg a határokon át terjedő egészségügyi válságok kialakulását, és hogyan készülhetne fel jobban rájuk. A javaslatot 594 szavazattal, 85 ellenében és 16 tartózkodás mellett fogadta el a ház. A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a tagállamoknak – különösen a határ menti régióknak – hatékonyabban kell együttműködniük, hangsúlyozzák a képviselők. A Parlament ezenkívül az uniós közbeszerzések eljárásainak egyértelműsítését és átláthatóságának javítását is szorgalmazza.

Javítanák az együttműködést, az adatok és a beváltgyakorlatok cseréjét a tagállamok, a Bizottság, a Közegészségügyi Bizottság és az ECDC között

Joanna Kopcińska (ECR, Lengyelország) jelentéstevő a következőket mondta ezzel kapcsolatban: „Javaslatainkkal javítani szeretnénk az együttműködést, valamint az adatok, az ismeretek és a bevált gyakorlatok cseréjét a tagállamok, a Bizottság, a Közegészségügyi Bizottság és az ECDC között. Ezáltal jobban fel lehetne készülni az egészségügyi szükséghelyzetekre, és jobban össze lehetne hangolni az ellenlépéseket. Megállapodtunk arról is, hogy több adatelemzést és járványügyi modellezést kell végeznünk ahhoz, hogy szélesebb körű epidemiológiai adatgyűjtéssel és -feldolgozással segíthessük a tagállamokat a járványok megfékezésében. Mindeközben tiszteletben tartjuk az egészségvédelem területén a tagállamokat megillető kulcsfontosságú hatásköröket.”

„Egy az egészség!”

„Az európai szakpolitikákban, valamint a válságokra való felkészülést és reagálást szolgáló rendszereinkben mindenütt az „Egy az egészség” koncepciót kell követnünk. A Covid–19-válság kapcsán jól láthattuk, hogy egy népegészségügyi probléma az európai társadalom valamennyi részének működésére kihat” – jelentette ki Véronique Trillet-Lenoir jelentéstevő (Renew, Franciaország). „Teljes mértékben támogatom, hogy a gyógyszereknél a közös beszerzés legyen a norma. A tagállamok pedig eredményesebben tudnának tárgyalni a gyógyszercégekkel, ha közös álláspontot képviselve ülnének tárgyalóasztalhoz” – tette hozzá. A Parlament tárgyalói most a tagállamok képviselőivel ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy megállapodjanak a jogszabályok végső formájáról.

Javaslat egy új egészségbiztonsági keretre

Az európai egészségügyi unió kiépítésének részeként a Bizottság 2020. november 11-én új egészségbiztonsági keretre tett javaslatot a koronavírus elleni küzdelem tapasztalatai alapján. E csomag részét képezi a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendelettervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ hatáskörének kiterjesztéséről szóló javaslat is.