2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem kötik oltáshoz az oktatási tevékenységeken való részvételt

Idén is a felveteli.sapientia.ro online platformon iratkozhatnak júliusban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre azok az érdeklődők, akik 2021 őszétől az intézményben szeretnék megkezdeni tanulmányaikat. Az egyetem idén nyáron 30 alapképzésen 1132 helyet, míg 11 mesterképzésén 281 helyet hirdet, a társadalomtudományok, humán tudományok, művészet, mérnöki, matematika és természettudományok területén biztosítva a magyar nyelven való továbbtanulás lehetőségét.

Közös sajtótájékoztatón ismertették szerdán, a fennállásának 20. évét ünneplő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetői az idei felvételivel kapcsolatos tudnivalókat. Az eseményen dr. Tonk Márton, az egyetem rektora, Domokos József, a Marosvásárhelyi Kar dékánja, Lázár Ede, a Csíkszeredai Kar dékánja, valamint Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Kar dékánja számolt be a 2021-2022-es tanév kínálatáról.

Dr. Tonk Márton hangsúlyozta, amennyiben a járványhelyzet nem húzza át a számításaikat, a Sapientia EMTE személyes jelenléttel szeretné elindítani az oktatást 2021 szeptemberében négy erdélyi városban: Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön. Mint mondta, az oktatáshoz való hozzáférést, azaz az előadásokon, laboratóriumi gyakorlatokon való részvételt az egyetem nem fogja oltási igazolványhoz kötni, viszont az egyes, kiegészítő szolgáltatások esetében, mint például a bentlakás vagy a könyvtár igénybevétele, a karok döntenek majd, ugyanis eddig is azt tapasztalták, hogy az egyes egyetemi helyszíneken eltérő a járványügyi kontextus. 

– Minden eszközünkkel azon vagyunk, hogy a hallgatóink körében az átoltottsági arány minél magasabb legyen, hiszen tudományegyetemként egyértelműen oltáspártiak vagyunk, hiszünk a tudomány erejében – emelte ki a rektor.


Idén is online lehet beiratkozni

A felvételi kapcsán dr. Tonk Márton elmondta, a szeptemberben induló tanévre az alapképzésben harminc szakon összesen 1132, a mesterképzésben pedig 281 helyet hirdettek meg. A beiratkozás idén is a felveteli.sapientia.ro online platformon zajlik 

július 9–23. között. A frissítéseknek köszönhetően a 2021-ben iratkozók már a felvételi díjat webshopos módon, online is befizethetik bankkártyával. Aki továbbra is az átutalást vagy egyéb típusú befizetést választ, az a banki bizonylatot kell feltöltse a rendszerbe, ha pedig mentesül a felvételi díj alól, az ezt igazoló dokumentumot töltheti fel.

A rektor elmondta, hogy a tandíjak összege nem emelkedett, az egyetem odafigyel arra, hogy megfizethető árakkal segítse az erdélyi magyar diákokat abban, hogy anyanyelvükön tanuljanak tovább. A helyek több mint 50 százalékát kitevő tandíjmentes helyek mellett kétféle tandíjtípusra lehet pályázni: a költség-hozzájárulásos helyek esetében 250–450 euró közötti az egy évre fizetendő összeg, míg a teljes tandíjak esetében 600–750 euró között. Az iratkozás 50, illetve 70 lejbe kerül, a választott kartól függően.

Dr. Lázár Ede dékán a Csíkszeredai Kar kínálata kapcsán elmondta: idén ősszel felújított épületben várják az elsőéveseket, 13 alapképzési és öt mesterképzési szakra lehet online iratkozni július 12–21. között. Humán tudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi és mérnöki tudományi ágazatok közül lehet választani, és újdonság, hogy az idei évben az általános közgazdaság, illetve az agrár- és élelmiszeripari gazdaság sza-kokra együtt lehet jelentkezni, majd utólag válik lehetőség a szakosodásra. A 13 alapképzési szak kiegészülhet a sport- és testneveléssel, viszont erre csak esetleg az ősszel hirdethetnek felvételit, amennyiben addig sikerül megszerezni az akkreditációt. Ez utóbbi képzés helyszíne Sepsiszentgyörgy lenne, viszont a Csíkszeredai Karhoz tartozna.

Dr. Szenkovics Dezső dékán az általa vezetett Kolozsvári Kar kínálatát ismertette, ahol öt alapképzési szakra és két mesterire hirdetnek nyáron felvételit, ezekre július 9-től lehet beiratkozni. A művészetek (fotózás-filmezés, illetve tánc), társadalomtudományok (jog és nemzetközi kapcsolatok), illetve környezettudomány iránt érdeklődőket várják, ráadásul ősszel már egy harmadik mesterképzésre, a filmtudományra is be lehet iratkozni, ugyancsak ekkor szerveznek felvételit az egyévesre tervezett jogász életpályák mesteri szakon is a működési engedély elnyerése esetén.

A Marosvásárhelyi Kar 13 alapképzésére július 5–20. között, négy mesterképzésére pedig július 12–23. között lehet online beiratkozni. A műszaki felsőoktatás egyik központjának számító Marosvásárhelyi Karon társadalomtudományi, kertészeti, erdészeti és mezőgazdasági programokra is lehet jelentkezni. Indulása óta a kar a magyar nyelvű műszaki felsőoktatás legjelentősebb központjává nőtte ki magát, amely országos viszonylatban egyedülálló módon biztosít magyar nyelvű képzést hat mérnöki szakon. A meghirdetett alapképzések közül az agrármérnöki és az erdőmérnöki szakok továbbra is a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban indulnak kihelyezett képzésként, ahol folyamatban van egy tangazdaság kialakítása – mutatott rá dr. Domokos József, a Marosvásárhelyi Kar dékánja. 

A szükséges iratok listája, a felvételi tájékoztató és minden fontos információ megtalálható az egyetem www.sapientia.ro honlapján, a Felvételizőknek menüpontban.

Fotó: Nagy Tibor