2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Romániában a koronavírus-járvány meredeken felívelő ötödik hulláma közepette, a téli szünet lejárta után hétfőn jelenléti oktatással folytatódott a tanév, az iskolás diákok és tanáraik számára azonban kötelezővé vált a védőmaszk viselése.

A kormány múlt héten ismét kötelezővé tette a védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken, kivételt csak az ötévesnél kisebb gyermekek jelentenek. A textilből vagy műanyagból készült maszkokat már nem fogadják el, kizárólag a sebészeti maszkok vagy az FFP-2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszkok használatát engedélyezik.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a Digi 24 hírtelevízióban azt mondta: vasárnap egymillió védőmaszkot küldtek szét az iskoláknak a rászoruló diákok számára, ugyanakkor elismerte, hogy a tavaly év végén megkezdett rendszeres tesztelés egyelőre elakadt, ugyanis a közbeszerzési eljárás szabályosságát megkérdőjelező óvások miatt az iskolákba nem jutott el a szükséges mennyiségű antigénteszt.

A tárcavezető szerint nem merül fel az online oktatásra történő áttérés, ha nem emelkedik meg jelentősen a kórházi kezelésre szoruló súlyos esetek száma. 

A miniszter hozzátette: a beoltható – 12 év feletti – diákok csaknem 40 százaléka már felvette a vakcinát, ami szerinte fontos jelzés, tekintettel arra, hogy a kiskorúak oltása a felnőttekénél jóval később kezdődött.

Cîmpeanu elégedetten nyilatkozott a tanárok 70 százalékot meghaladó immunizálási szintjéről is, amely szerinte csaknem kétszerese az országos átlagnak.

Romániában tavaly novemberben, a járvány negyedik hullámának tetőzését követően csakis azokban a tanintézetekben engedélyezték a jelenléti oktatást, ahol a tanári kar legalább 60 százaléka beoltatta magát. Nem sokkal később azzal egészítették ki a rendelkezést, hogy a pedagógusok átoltottságától függetlenül bejárhatnak a diákok az iskolába azokon a településeken, ahol az előző két hétben a lakosság kevesebb mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Most azonban ismét rohamosan emelkednek az esetszámok, a fertőzöttségi ráta (az elmúlt 14 napban jegyzett új esetek ezer lakosra vetített száma) országos átlaga vasárnap az 1,4 ezrelékhez közelített, de több faluban és kisvárosban már meghaladta a 3 ezrelékes küszöböt, amely felett az óralátogatás engedélyezése elvileg már a tanárok átoltottságától függ. (MTI)


Online oktatásra térnek át

A 3 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken online oktatásra térnek át következő hétfőtől azok az óvodák és iskolák, amelyek személyzetének átoltottsága pénteken kisebb volt 60 százaléknál – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter. Sorin Cîmpeanu hangsúlyozta, hogy az online oktatásra való áttéréshez a két feltételnek együttesen kell teljesülnie. Azaz a személyzet átoltottsága mellett számít a település fertőzöttségi rátája is, és minden hétfőn a pénteki átoltottsági adatokat veszik alapul. A tárcavezető tájékoztatása szerint a karantén időtartamára vonatkozó szabályok módosulása miatt változik a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendelete az oktatás lebonyolításáról. (Agerpres)


Idén 660 ezer tanuló kap ösztöndíjat

2022-ben 660.000 tanuló részesül majd ösztöndíjban, hat kategóriában: teljesítmény, érdem, tanulmányi, szociális, szakmai vagy „középiskolai pénznek” nevezett juttatásban – közölte vasárnap este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A teljesítmény-ösztöndíj 500 lej, az érdemösztöndíj 200 lej, a tanulmányi ösztöndíj 150 lej (több, mint a tavalyi érdemösztöndíj értéke). Az utóbbi juttatást a feltételeket teljesítő, 7,50 feletti átlaggal rendelkező diákok kapják. A negyedik kategória az idén 200 lejre növelt szociális ösztöndíj a „valóban nehéz helyzetben lévő” tanulóknak. Az ötödik kategória a havi 200 lejes szakmai ösztöndíj, amelyben 100.000 diák részesül. A hatodik kategória pedig a „középiskolai pénz” elnevezésű, havi 250 lejes ösztöndíj, amit további 23.000 diák kap meg. 2022-ben tehát összesen 660.000 diák részesül majd ösztöndíjban – fejtette ki a miniszter a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a kormány december végén elfogadta az iskolaelhagyás csökkentését célzó, 543 millió eurós finanszírozású országos programot. Ennek keretében márciusra legalább 750 olyan iskola fog támogatást kapni, amelyben fokozott a lemorzsolódás veszélye.

„Az ösztöndíjrendszerrel együtt, valamint a 3200 iskolai busz beszerzésének megkezdésével együtt, ami megyénként átlagosan 75 kisbuszt jelent, ezek olyan intézkedések, amelyek végre hatékonyak lehetnek az iskolaelhagyás csökkentésében” – tette hozzá a Cîmpeanu.

Csütörtök délelőtt tanulók egy csoportja tüntetett Bukarestben az oktatási minisztérium székháza előtt, az ösztöndíjfeltételek módosítása ellen tiltakozva.

Szerdán több diákszövetség bejelentette, hogy bíróságon támadja meg azt a rendeletet, amellyel 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges tanulmányi átlag alsó küszöbét. A kezdeményezést a Konstanca, Bákó, Vâlcea, Ilfov, Máramaros és Temes megyei, valamint a bukaresti tanulók érdekvédelmi szervezetei támogatják.

A tanulók országos tanácsa (CNE) szintén bírálta az ösztöndíjak odaítélésének feltételeit jóváhagyó rendeletet. (Agerpres)