2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Diszkrimináció lenne, ha most bevezetnénk a vakcinaútlevelet – közölte csütörtökön késő este a B1 televízió műsorában a román kormányfő.

Florin Cîţu úgy értékelte: csak azt követően lehet ilyen intézkedésre gondolni, hogy minden állampolgár megkapta az esélyt arra, hogy beoltassa magát.

„Nem lenne helyes, és megmondom, hogy miért: ez diszkriminációt okozna a társadalomban. Amíg nem adtunk lehetőséget minden állampolgárnak az oltásra, nincs értelme bevezetni egy ilyen dokumentumot, és tudom, hogy vita van erről európai szinten is. Tehát amennyiben mi ma bevezetnénk egy ilyen dokumentumot, az megkülönböztetést eredményezne, mert lennének emberek, akik azt mondanák: »Rendben, be akarom oltatni magam, de nem tudom, mert nincs vakcina, és akkor nem értem, miért kellene, hogy másnak legyen oltási bizonyítványa, akit ti más szakaszba soroltatok, és hamarabb megkapta az oltást«. Tehát, amíg nem teremtetettük meg a lehetőséget, hogy mindenki immunizálhassa magát, addig nincs értelme erről beszélgetni” – mondta a kormányfő.