2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szombaton közösségi oldalán adta hírül Bányai István, Jedd község polgármestere, amit nem hivatalosan már pénteken hallani lehetett. „Teszteltük a polgármesteri hivatal alkalmazottait, és sajnos többnek az eredménye pozitív lett koronavírusra” – írta az elöljáró, rögtön megnyugtatva azonban a lakosságot, hogy az intézmény tevékenységét nem függesztik fel, viszont ilyen körülmények között csupán online vagy telefonon lehet az önkormányzatnál az ügyintézést folytatni, a 0265-243-303-as telefonszámon, illetve a livezeni@cjmures.ro elektronikus postafiók révén. „A rendelkezésre álló kollégákkal igyekszünk minden kérést a lehető legrövidebb időn belül teljesíteni” – biztosította a helyieket a polgármester, aki arra kér mindenkit, hogy a maguk és a közösség érdekében tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket, kerüljék a zsúfolt helyeket, hordjanak védőmaszkot.

Meg nem erősített információk szerint külső hatósági személytől jutott be a fertőzés a községházára, tény azonban, hogy a községben napok óta nyilvántartott a fertőzés, az oktatás sárga forgatókönyv szerint zajlik, a prefektusi hivatal csütörtöki adatai szerint a községben 1,5 és 3 ezrelék között van az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések összesített aránya, pontosabban 1,61. Ugyanezen nyilvántartás szerint a megyében 20 közigazgatási egységben nem jegyeztek egyetlen fertőzöttet sem az elmúlt két hét alatt.

 Jedden sem léphetnek be az ügyfelek a községházára  

Fotó: facobook.com/Bányai István


Újabb adatokat közölt a hét végén Marosszentgyörgy polgármestere is a községben fennálló helyzetről: a szeptember 28. és október 2. között tesztelt személyek közül 13-nak lejárt a kéthetes elkülönítési időszaka, ők mindannyian jól érzik magukat, viszont jelenleg három személy kórházi kezelés alatt áll, állapotuk kiegyensúlyozott. Az utóbbi héten újabb személyek fertőződtek meg, jelenleg a pozitívan teszteltek száma községszinten 25, köztük egy háromhetes csecsemő és édesanyja, akik a kórházban fertőződtek meg, de jól vannak, mindketten tünetmentesek.

Egy óvodai csoport tevékenységét is fel kellett függeszteni, miután egy Marosvásárhelyről ingázó óvónőnél is igazolták a fertőzést. A polgármesteri hivatal pozitívan tesztelt munkatársai mindannyian jobban vannak, azonban az intézményben továbbra is felfüggesztik az ügyfélfogadást, és csak telefonon, hagyományos és elektronikus postán, faxon tartják a kapcsolatot a lakosokkal.

A hét végén ismét fertőtlenítették az oktatási intézményeket, a bölcsődét, a polgármesteri hivatalt, és elkezdték a tömbházak lépcsőházaiban is – adta hírül Sófalvi Szabolcs polgármester, aki arra kéri a lakosságot, viseljenek maszkot minden beltéri helyiségben, de a kinti, zsúfoltabb helyeken is: iskolák vagy óvodák 50 méteres körzetében, buszmegállókban, piacon, üzletek előtt várakozva.

A prefektúra nyilvántartása szerint a községben 2,82 ezrelék az elmúlt két hétben jegyzett új megbetegedések összesített aránya.

Marosszentgyörgyön lassan 3 ezrelékhez közelít a fertőzöttek aránya, ezért ismét fertőtlenítik a közintézményeket, tömbházakat

Fotó: Facebook.com/Sófalvi Szabolcs