2024. august 17., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csatornázás, a megyei út szélesítése

A települést három éve Bányai István polgármester vezeti, aki időszakonként mérnöki pontossággal ad számot az elvégzett munkáról. Mint beszámolójából kiderül, a megcsonkított országos költségvetés ebben az évben Jedd községet is kellemetlenül érintette, ugyanis a már aláírt és kivitelezésben levő projektektől vett el pénzt. Ennek ellenére a sikeres 2018-as év után, 2019-ben „nagyobb lélegzetű” projekteket ültetnek életbe. 

Fontos lépésnek tartja, hogy felújították a közvilágítást, és folyik a villanyhálózat felújítása is, aminek az eredményei már kezdenek látszani, hiszen vihar esetén ritkábban maradt áram nélkül a település. 

Közel 100 ezer eurós befektetéssel felújították a jeddi kultúrotthon épületét.

Befejezték a vízhálózat-bővítést a helyi fejlesztési kormányalapból, a közintézményeket rácsatolták a vízhálózatra, és a rendszert átadták az Aquaserv vízszolgáltató vállalatnak.  Jedd történetének legnagyobb befektetését a csatornahálózat kialakítása jelenti, aminek összköltsége közel 2,5 millió euró. Ha megvalósul, a megyei tanács ígéretet tett arra, hogy kiszélesítik a DJ 135-ös megyei útnak a községet átszelő szakaszát. Ha az út is elkészül, reménykednek, hogy sikerül a városibusz-közlekedésbe bekapcsolni a települést, hogy az utasokat ne csak kisbuszok szállítsák.  Elkezdték továbbá az Agárd, Kebele és Kebeleszentivány csatornahálózatának a kiépítésére szóló dokumentáció összeállítását.  Sikerült elérni, hogy a község minden iskolájához aszfaltos út vezessen. Az idén nyáron lehetőség adódott már létező tervekre finanszírozást igényelni. A 3,3 millió eurós pályázat révén nyolc jeddi utca kap aszfaltburkolatot. Javítottak Jedden a kamerarendszeren is, bekötötték a rendőrségre, és hamarosan befejeződik a buszmegállók felújítása.

Bányai István polgármester


Augusztusban avatják a korszerű, új óvodát 

Már készen áll a református templom szomszédságában a régi iskola helyén újjáépült óvoda, amely előtt százados gesztenyesor áll őrséget. Már az udvar rendezése is befejeződött, csak a játszóeszközök hiányoznak még a tágas udvarról. Bár az épület belső tereit nem sikerült megtekinteni, modern és esztétikus, a téglát a fával ötvöző külalakja láttán elhihetjük a polgármesternek, hogy a megye egyik legszebb óvodája lesz a jeddi, amelyet a vidékfejlesztési program keretében 267.270 eurós európai és kormánytámogatásból valósítottak meg. Az ünnepélyes megnyitót, a nyílt napot augusztus végére tervezik, és a tanév megkezdésétől vehetik birtokukba a központi fűtéssel ellátott épületet a legkisebbek. A tervek szerint a 2020/21-es tanévtől napközi otthonná alakítják, amire már most is igény lenne, mert a kisgyermekes szülők közül sokan dolgoznak.  

Fotó: Nagy Tibor


Negyven új cég kapott „útlevelet” az induláshoz

Nagyszabású európai uniós projekttel kezdték az idei évet a községben. Az EU szociális alapjából az Emberi erőforrás operációs program (POCU) révén, amely a roma lakosság által is lakott települések fellendítésére, a szegénység, a társadalmi kirekesztettség felszámolására vonatkozik, közel négymillió eurós támogatást sikerült megnyerni. Ennek keretében szervezték meg és finanszírozták a szakmai képzést azok számára, akik önálló vállalkozást szeretnének nyitni a községben. Negyven pályázó járt sikerrel, akiket támogattak az üzleti terv elkészítésében, és további segítséget kapnak annak életbe ültetésére. 

A vállakozásonként 25 ezer eurós támogatással járó oklevelet július 25-én, csütörtökön délután adták át a negyven jövőbeli vállalkozónak a helybeli Integrált Szociális Központban. A Társadalmi Innovációért Egyesület, a Jeddi Polgármesteri Hivatal és projektpartnerei segítséget nyújtanak a nyerteseknek abban, hogy elindíthassák új vállalkozásukat, ami a remények szerint jelentősen fellendíti Jedd gazdasági életét, és új munkahelyeket biztosít a község lakóinak. 

Az eseményt a pályázatban részt vevő polgármesteri hivatal, a helyi Benedek Elek Általános Iskola, a Társadalmi Innovációért Egyesület, a Rhema Keresztény Egyesület és az Unic Sport Egyesület hirdette meg. 

Bányai István polgármester beszédében a pályázat jelentőségét méltatta, és köszönetet mondott a csapatnak az eddigi munkáért, valamint a támogatóknak. Kifejezte reményét, hogy az új cégek működése a község fejlődését vonja maga után. A pályázat lefolyásáról, az eddig megtett lépésekről Sabău Ciprian projektmenedzser beszélt. Cristina Toma, a Társadalmi Innovációért Egyesület ügyvezetője gratulált a résztvevőknek a bátorságért, majd elmondta, hogy minden téren tanácsokkal és a megígért összegekkel fogják segíteni az indulást, mert a cégeknek 13 hónapon belül működniük kell.

A vállalkozók


Az új vállalkozást indítókat üdvözölte Lőrincz Attila sikeres vállalkozó, akinek üvegközpontja a község területén működik. Elmondta, hogy mindenkinek van helye a község gazdasági életében. Majd arról beszélt, hogy kezdetben minden vállalkozót a pénz érdekel, később rá kell jöjjenek, hogy az is fontos, hogy másokon segítenek. Ahhoz, hogy elégedett legyen a kliens, mindig valami újat kell kitalálni, ha hibáztak, újra kell kezdeni, és folyamatosan kell tanulni, fogékonynak lenni az újdonságok, a fejlődés iránt. 

Szavait egészítette ki Ács Sándor vállalkozó, az Impact Mode cég vezetője. Beszámolt külföldi kalandozásairól és arról, hogyan tért haza, és találta meg itthon is a számításait. Az új vállalkozóknak azt a tanácsot adta, hogy a pénz nem minden, fontos, hogy barátai legyenek a vállalkozónak, és előtérben legyen mindig a család is, mert csak így lehet egyensúlyban élni. 

Ungur Ibolya, a Keresztény Rhema Egyesület igazgatója arról beszélt, hogy a projekt azt is célul tűzte ki, hogy a mélyszegénységben élő családokat támogassák, amiben önkénteseik közreműködésével máris jó eredményeket értek el. 150 családon segítettek az egészségügyi ellátás terén, az iskolás gyermekekkel és szüleikkel való foglalkozás nyomán már kezdenek látszani az eredmények az iskolába járást, a tanulást illetően is. 

Az ünnepségen sorra kiszólították mind a negyven vállalkozót. Egyesek ismert szakmákban, mások újdonságnak számító vállalkozásban gondolkodtak. A cégek között van három rendezvényszervező, három víz-, központi fűtés- és légkondicionáló berendezést szerelő, öt építkezési, három építkezési gépet kölcsönző, három autó- és autóvillamossági, három varroda és textilfeldolgozó vállalkozás, egy drótkerítés-készítő, két fotó-videó, két kályharakó, egy raklapkészítő, egy ATV- és kerékpárkölcsönző, egy asztalos, egy kozmetikai cég, boltokat és bárokat működtető, személyre szabott nyomtatásokat készítő vállalkozás, ruhamosoda, üdítőgyártó, fogtechnikai labor és mobil koktélbár is. 

Terveiről megkérdeztünk három fiatal vállalkozót.

– Fogorvosnak tanulok, egy digitális innovatív fogtechnikai laboratóriumot szeretnék nyitni, amelynek tulajdonosaként haladni akarok a korral, és a legmodernebb eszközökkel, pl. optikai szkennerrel és háromdimenziós nyomtatóval felszerelni a laboratóriumot – válaszolta érdeklődésünkre Farkas Tamás.

– Gazdasági tanácsadással foglalkozó céget indítok, amelyben a működés, menedzsment, költségek, hitelek, optimalizálás, adminisztráció stb. terén nyújtok segítséget vállalkozóknak. Jelenleg is ezzel foglalkozom egy magáncégnél, de szeretnék a saját lábamon megállni, amire jó alkalom volt a polgármesteri hivatal révén kapott támogatás – mondta Mészáros Oszkár.

Kovács Albert vezetékszerelés, víz-, gáz-, központifűtés-szerelő vállalkozás indításához kapta a 25.000 eurós indulási összeget. Ez a szakmája, ezt végzi jelenleg is, de szeretne a maga ura lenne, ezért vett rész az uniós projektben. 

Bányai István és Sabău Ciprian átadja az oklevelet Farkas Tamásnak



Augusztus végén vakációs bibliahetet szerveznek

Aki még nem látta, érdemes megtekintenie a jeddi református templomot, amelynek különlegesen szép a fekvése. A dombtetőről, ahol áll, pazar kilátás nyílik a vidékre. A templomhajó és a torony kívül-belül példásan rendezett, hasonlóképpen a környezete is, a paplak udvara úgyszintén. A szép templombelsőben megnyugtató, jó érzés leülni, szétnézni, imádkozni és számba venni, hogy a gondnok, a presbiterek és a hívek nagyon kell szeressék ezt a helyet, ha annyira gondot viselnek rá. 

Márton Csaba István református lelkész, aki 1995-től szolgál a faluban, elmondja, hogy sok munka van a több mint 300 éves templommal, amelynek falai kézzel vetett téglából épültek, ezért tízévenként javítani kell. A tornyon is olvasható az egymást követő javítások évszáma. A gyülekezet tagjai közmunkával újítják fel, aki nem tud részt venni, egy meghatározott összeggel váltja ki a közös munkában való részvételt. Az évek során jelentős segítséget kaptak a forthousi holland testvérgyülekezetüktől, akik elektromos orgonával is segítették az egyházközséget. Bár szépen szól, jó lenne az eredeti, értékes orgonát is feljavítani, ha támogatót találnának erre a célra. 

857 lelket számlál a helyi református gyülekezet, a 72 agárdi lakos is hozzájuk tartozik. A hívek száma nem fogyatkozik, a fiatalok többsége már nem költözik el a településről, a gyarapodás viszont néhány lelket jelent. Bár a község területén új negyedek épültek, ezek lakossága a kiköltözés után sem szakította meg a kapcsolatot a városi gyülekezettel, ahova korábban tartozott, legalábbis erre hivatkoznak, amikor szeretnék igénybe venni a helyi lelkész szolgáltatásait, ami azonban az egyházi illetéket fizető lakosokat illeti meg.

Évente 10-15 gyereket keresztelnek, és 15-16 személyt kísérnek el utolsó útjára. 

A helyi idősebb nemzedékek tagjai rendszeresen járnak templomba, a fiatalabbak vasárnap inkább szórakozni mennek.

Augusztus végén szervezik meg a vakációs bibliahetet, amelyre sok gyermeket bárnak, hiszen volt olyan év, hogy 180-an vettek részt. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató