2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Eurobarométer

Az EP az Európa jövőjéről szóló konferencia elindítása előtt két nappal közzétette az unió kilátásairól szóló Eurobarométer-kutatás eredményeit.

A felmérés első eredményeit március 9-én hozták nyilvánosságra. A teljes felmérés legfontosabb eredményei:

• Tíz európaiból nyolc szerint az Európa jövőjéről rendezett konferenciának elsősorban azt kellene megvizsgálnia, hogy hogyan kezelhetné jobban az unió a koronavírus-járványhoz hasonló válságokat. A válaszadók több mint harmada (38 százalékuk) határozottan egyetért ezzel.

• Az európaiak kétharmada (66 százalékuk) úgy véli, hogy az EU szerepe meghatározó a fiatalok jövője szempontjából. Hasonló arányban (65 százalék) tekintik az uniót biztos pontnak egy zavaros világban.

• A válaszadók több mint kétharmada támogatja, hogy az Európai Bizottság elnökét a választásokon induló vezető jelöltek közül válasszák ki. Az eljárást szinte negyedük (22 százalék) nem támogatja.

• Kétszer annyian vannak azok az európaiak (42 százalék), akik szerint jó ötlet, hogy transznacionális listákra szavazhassunk az európai választásokon, mint ahányan (19 százalék) elutasítják ezt.

Leginkább helyi eseményeken vennének  részt 

Tízből nyolc európai (81 százalék) egyetért azzal, hogy a konferenciának főképp azzal kellene foglalkoznia, hogy hogyan birkózhatna meg az unió jobban a koronavírus-járványhoz hasonló válságokkal. Ezen válaszadók több mint harmada (38 százalék) határozottan egyetért az állítással. A konferencia iránt érdeklődők leginkább helyi eseményeken, például vitákon és gyűléseken vennének szívesen részt (44 százalék). A konferencián zajló ötletelést leginkább kérdőív kitöltésével (34 százalék), európai és nemzeti politikusoknak bemutatott javaslatok formájában (31 százalék) és online vitafórumokon való részvétel keretében (30 százalék) találják praktikusnak.

A fiatalokat külön meg kell szólítani 

Tízből több mint nyolcan (83 százalék) egyetértenek, ebből négyen (40 százalék) pedig határozottan egyetértenek azzal, hogy a konferenciának a fiatalokat külön meg kellene szólítania. Az európaiak kétharmada szerint az EU szerepe meghatározó az európai fiatalság jövőjének szempontjából. Hasonló arányban (65 százalék) tekintik az uniót biztos pontnak egy zavaros világban, azonban ez az érték 11 százalékkal alacsonyabb a 2018-ban mértnél.

Az Európai Bizottság elnökét a választásokon induló vezető jelöltek közül válasszák ki

A felmérés az európai választásokkal és a Bizottság elnökének megválasztásával is foglalkozott. Kétszer annyian (42 százalék) vélik úgy, hogy jó ötlet, ha transznacionális listákra szavazhatunk, mint ahányan (19 százalék) elutasítják ezt a lehetőséget. Az európaiak 36 százaléka közömbösen áll a kérdéshez. A válaszadók több mint kétharmada támogatja, hogy az Európai Bizottság elnökét a választásokon induló vezető jelöltek közül válasszák ki, mert ez átláthatóbb és demokratikusabb. A válaszadók szinte negyede (22 százalék) nem támogatja ezt az eljárást.

Az 500. számú, Európa jövőjéről szóló tematikus Eurobarométer-felmérést az Európai Parlament és az Európai Bizottság megbízásából 27 tagállamban 2020. október 22. és november 20. között készítették el. A felmérést személyesen végezték el, és a járvány miatt online interjúkkal egészítették ki. Összesen mintegy 27.034 interjúra került sor. 

(Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)