2024. july 6., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyermekforgatag az Egészségforgatagban

A 2019-es vásárhelyi magyar napok egyik legsikeresebb és leglátogatottabb rendezvényének a Gedeon Richter cég által támogatott Egészség-forgatag bizonyult. Udvarában naponta szüleikkel vagy társaikkal több száz gyermek fordult meg, akik játékos formában vehettek részt szűrővizsgálatokon, végezhettek kísérleteket. Orvosok, egészségügyi szakkáderek személyre szabott tanácsokkal látták el őket egy közös nagy játék keretében. 

A szűrővizsgálatokon, tanácsadáson való részvétellel ugyanis pontokat lehetett szerezni a kártyára, amelyet bemutatva megforgathatták az egészségkereket, ami különféle ajándékokkal járt. Így kapcsolódott össze a játékkal a szervezők fő célja, a megelőzésre, az egészséges életmódra való nevelés. Így valósult meg a rendezvényen jelen levő Csíki Andrea klinikai pszichológus, iskolai tanácsadó és tanár szülőknek szóló egyik fő mondanivalója: akkor tudnak jó kapcsolatot fenntartani a gyermekükkel, ha időnként hajlandók játszani is vele. Erre nyújtott lehetőséget az Egészségforgatag, ahol hiteles forrásból tájékozódhattak az egészség megőrzésének fontosságáról, tanulhattak fújni, rajzolhattak, festhettek és a dimbes-dombos hajtánypályán mozgáskészségüket, ügyességüket is kipróbálhatták a bátrabbak. 

Ahogy teltek az órák, a gyermek résztvevők száma egyre szaporodott. Hosszú sorokat is kiálltak egy-egy sátor előtt, hogy elbeszélgessenek a szakemberekkel, játékos feladatokat oldjanak meg, és megkapják az érte járó pontot. Az idén is jelen voltak a MediKids gyermekgyógyászati rendelő, a bokasüllyedést, lúdtalpat, gerincdeformitásokat vizsgáló Osteopharm Kft. szakemberei, bőrgyógyász és allergológus szakorvos, szombaton fogorvosok és az egyetemi hallgatókból álló Fogtündérek képviselői, akik négy játékos próba révén – kérdezz-felelek, táncoló fogkefe, keresd a bacikirályt, sikáld a nyakát – mutatták be a helyes fogmosás, fogápolás módozatait.

Fotó: Bereczky Sándor


Játékos kísérletek

Az Egészségforgatag közepén álló körsátor sok érdekességet kínált. A Ha nagy leszek, kutató leszek! program munkapontjain játékos kísérleteket végezhettek a gyermekek, szétszedhették és összerakhatták az emberi test makettjét, kipróbálhatták az áramkörök működését, megmérhették a víz, a gyümölcsök savtartalmát, parfümöt készíthettek, nagy tudósok nevével és találmányaival ismerkedhettek. A feladatok teljesítése oklevéllel és a Ha nagy leszek, kutató leszek! feliratú kitűző elkészítésével járt. 

A Gedeon Richter célja a gyermekek érdeklődésének felkeltése az egzakt tudományok iránt, hiszen a térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatási központjával rendelkező cég nagy hangsúlyt fektet a kutatásfejlesztésre, és fontos számára a jövő nemzedékek felkészítése erre a feladatra. Ezért is támogatja a kémia tantárgyversenyeken kimagaslóan szereplő diákokat teljesítményükért – nyilatkozta érdeklődésünkre Zayzon Zsuzsanna, a Richter cég közkapcsolati szakembere, az Egészségforgatag koordinátora.


Az egészséges gyermekcipő

Az Osteopharm Kft. sátrában már az első percektől sok volt az érdeklődő. A sátorban levő készülékkel a lúdtalpat, bokasüllyedést nézték, és akinél indokoltnak látták, a hátgerincet is megvizsgálták. Ha olyan elváltozást találtak, ami értékelésük szerint spontán módon nem oldódik meg, tanácsokkal látták el a szülőket, hogy mit tehetnek a kiküszöbölésére, kezelésére, hiszen ettől függ gyermekük felnőttkori életminősége. A várakozás ideje alatt a gyermekek az óriásparittyával próbálhatták ki ügyességüket, és minden találatért jutalom járt. 

Érdeklődésünkre dr. Székely László, a cég vezetője elmondta: azért vállalják évről évre, hogy sátrat működtessenek, mert úgy érzik, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a marosvásárhelyi közösség érdekeit szolgáló tevékenységekből. 

A vizsgálatra jelentkezők 90 százaléka gyermek – számol be tapasztalataikról. Leggyakoribb a túlzottan befele dőlő lábfej, ami a túlsúlyos gyermekeknél fordul elő. Ilyenkor fel kell hívni a figyelmet a testsúlycsökkentés szükségességére, amiben a dietetikusok tudnak szakszerű tanácsot adni. Másrészt fontos a mozgás, a mai gyermekek ugyanis túl sokat ülnek a számítógép előtt, a mobiltelefon társaságában. A szakember közbelépésére akkor van szükség, ha a dőlésszög a felső normális értéket meghaladja. 

Másik gyakori rendellenesség a bokasüllyedés, ha négyéves korra a talp hosszanti és harántboltozatai nem alakulnak ki. Elkerülésében a játékos lábtorna, az egyenlőtlen talajon való mezítláb járás segíthet. Ha már kialakult, a lábfej anatómiáját korrekciós cipővel, lúdtalpbetéttel lehet visszaállítani, a gyógytorna pedig a lábfej izmainak és inainak az erősítését segíti elő. A lábfej elváltozásainak megelőzésében fontos az egészséges gyermekcipő, amely természetes bőrből készül, talpa rugalmas és viszonylag vastag, hogy megfelelően tudjon lépni benne a gyermek. Ha a lábfej túlzottan bedől, a cipő hátsó kérge magasított és enyhén keményített kell hogy legyen – tanácsolta Székely doktor.

A sátorban egyébként gazdag szóróanyagot kínáltak a cég tevékenységéről, a legfontosabb panaszokról, kezelési tanácsokról, képekkel illusztrált, részletes leírást a lúdtalp- és a gerinctornáról. 

Talpvizsgálat az Osteopharm sátrában


Jelenlétük sikertörténet

A helyes táplálkozásról tájékoztatták a belépőket Kiss Emőke és Nemes Levente, a Victus egészségügyi központ dietetikusai, akik érdeklődésemre elmondták, hogy másfél száz felnőttnek és nagyon sok gyermeknek adtak tanácsot. A gyermekek közül sokan jól teljesítettek, amikor a kirakós játéktáblán kellett kiválogatni, hogy reggel, délben és este milyen egészséges ételek kerüljenek az asztalra. A sátorban mérték a magasságot, és egy készülék segítségével megállapították az izomtömeget, a csonttömeget, az összzsírarányt, a szervek közti zsír mennyiségét, a test víztartalmát, az egyén anyagcserekorát és fitneszindexét. 

Elmondták, hogy a hozzájuk fordulók többsége túlsúlyos volt, akiket arra intettek, hogy figyeljenek a napi szénhidrátbevitelre, az állati zsírokat növényi zsírokkal helyettesítsék, és iktassák be mindennapjaikba a rendszeres sportolást. Természetesen az általánosságokon túl, mivel nincs két egyforma ember, az érdeklődőknek személyre szóló tanácsokat adtak. Nemes Levente szerint szívesen vettek részt az idén is az Egészségforgatagon, mivel a tavalyi jelenlétük sikersztorinak számít. Voltak pácienseik, akik visszatértek megköszönni, hogy a megfelelő táplálkozással sikerült megállítani az agysorvadást, cukorbetegeknél pedig csökkenteni az inzulinbevitelt. Ami a gyermekeket illeti, meg kell győzni őket: édességek helyett fogyasszanak zöldséget, gyümölcsöt, mozogjanak, sportoljanak, hogy a növekedésben levő szervezetben a megfelelő izomtömeg ki tudjon alakulni.


Nehéz meggyőzni a védőoltás ellenzőit

Ebédszünetben beszélgettünk el a Marosszentgyörgyön működő MediKids gyermekgyógyászati szakrendelő képviselőivel, dr. Rákosi Abigél gyermekgyógyász szakorvossal, Nagy Szeréna asszisztensnővel és Varga Beáta kineto- és szenzomotoros terapeutával. A központban, amelyet képviseltek, a gyermekgyógyászat legtöbb területére kiterjedő szakrendelés működik, logopédus foglalkozik a beszédhibás gyermekekkel, neuro-szenzomotoros felmérést és terápiát végeznek, gyógytornával kezelik a különböző mozgás- és figyelemzavaros gyermekeket. A sátorban megforduló szülőknek bemutatták a rendelőt, a gyermekekkel elbeszélgettek az egészséges életmódról, kisbabáknak testsúlyt, hosszat és fejkörfogatot mértek. Mivel a programban is megjelent, legtöbben a védőoltásokkal kapcsolatosan fordultak hozzájuk, kértek tanácsot, felvilágosítást, elsősorban a hatóanyagokról. Amint a zárónapon elmondták, az volt a benyomásuk, hogy azokat a szülőket, akik a védőoltást ellenző határozott véleménnyel fordultak hozzájuk, a jelek szerint még nem sikerült meggyőzniük.

Ha nagy leszek, kutató leszek! 

Fotó: Nagy Tibor


Elsősegélynyújtás allergiás roham esetén

Dr. Bódi Beáta, a Lotus rendelő allergológusa, klinikai immunológusa szerint az allergiás megbetegedésekkel kapcsolatos kérdések sokasága a szakrendelés szükségességét jelezte. Mint kiderült, a felnőttek esetében a pollenallergia, és különösen a kézen jelentkező külső ekcémák, a gyermekeknél az ételallergiák okoznak gondot, erről szólt a doktornő szombati előadása is. Gyakoriak a fémek (nikkel, króm, kobalt) okozta allergiák, és a hölgyek körében megjelent a műkörömépítéskor használt, fényre keményedő anyag által kiváltott érzékenység, de allergiás reakciókat idézhet elő a stresszes állapot is. Bódis doktornő iskolakezdéskor fontosnak tartja a gyermekek tájékoztatását, hogy abban az esetben, ha allergiás társakkal vannak egy osztályban, mire kell figyeljenek, hogy ne okozzanak problémát. Kellemetlen a mogyoróallergia, s ha ebben szenvedő személy mellett mogyorót esznek, vagy mogyoróevés után a társukat megpuszilják, már az is súlyos reakciót válthat ki. A gyermekekkel szó esett a megelőzésről és arról, hogy az adrenalin autoinjektort hogyan kell használniuk, ha társukat súlyos allergiás roham éri utol olyan helyen, ahol nem számíthatnak más segítségre. 

Párbeszéd a helyes táplálkozásról


Napozni is tudni kell

Naponta százan fordultak dr. Bagosi Ágota bőrgyógyász szakorvoshoz, az idén a gyermekek és fiatalok voltak a legtöbben. A doktornő elmondta, hogy egy-két gyanús esetet talált, akiknek azt tanácsolta, hogy rendszeresen kövessék az anyajegy állapotát, és időnként forduljanak orvoshoz, különösen, ha valami változást észlelnek. Ezenkívül szárazbőr-szindrómát, vírusos szemölcsöt diagnosztizált, és allergiás kórképekkel jelentkezőket irányított a szakorvoshoz. A pontot kérő gyermekeket arról kérdezte, hogy mikor lehet napozni, mikor kell kerülni a napozást, a helytelen napozás későbbi káros hatásáról, a fényvédő faktorokról, krémekről, olajokról, a rosszindulatú melanóma korai felismeréséről beszélt, majd tájékozottságukat a gyermekek interaktív játékokkal bizonyíthatták. 

Az árnyas szóváltó sátorban két napon át várta az érdeklődőket Csíki Andrea pszichológus, aki napjaink sokat vitatott kérdéseiről, a szülő–gyermek, szülő és iskola közötti kapcsolat javítási módozatairól, a hatékony nevelési technikákról beszélgetett el az érdeklődőkkel.

A Richter patikákat képviselő sátornál, miközben rajzoltak, festettek a legkisebbek, a nagyoknak hasznos olvasmányt jelentettek az aktuális egészségi problémákról szóló írásokat tartalmazó szórólapok és a Richter Vita időszakos kiadvány cikkei. 

A háromnapos Egészségforgatag a gyermekek fogékonyságát, a játéknak az egészséges életmódra való nevelésben játszott szerepét igazolta, amiért elismerés illeti a szervezőket.


Kapcsolódó cikkek:


Tűzesetek Koronka községben 22 órával korábban

Egyelőre nincs ok aggodalomra 22 órával korábban

Horror 23 órával korábban

A Mystery Gang vinyl albuma 23 órával korábban

Nemzetközi triatlonverseny 1 nappal korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 4 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Műsorkalauz 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Búcsú az iskolától 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató