2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az E.ON Energie Románia elektromos járművek gyors töltésére alkalmas

töltőállomást telepített a jászvásári Păcurari negyedi MOL töltőállomáson, amely az ötödik a 19 romániai egységből, amelyet a NEXT-E projekt keretében tervez üzembe helyezni, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program támogatásával. 

A jászvásári Păcurari negyedi MOL benzinkút területén elhelyezett töltő maximális teljesítménye 93 kW. Egy elektromos autó átlagos töltési ideje körülbelül 40 perc az akkumulátor 80%-os töltöttsége esetén.

Iaşi megyében már üzembe helyeztek két elektromos töltőállomást Târgu Frumos és Cristeşti helységekben, illetve van már e-jármű töltésére alkalmas töltőállomás a Neamţ megyei Tăşcán és a Vrancea megyei Adjudon. Ezenkívül a Neamţ megyei Piatra Neamţ és Roman városokban, valamint a Suceava megyei Scheia községben további elektromos töltők márciusi befejezése és üzembe helyezése várható. Mindenik helyszínre egy-egy 2x50 kW (egyenáram) + 1x43 kW (váltóáram) gyors töltőt telepítenek. Minden állomásnak legalább két parkolóhelye lesz. 


A következő év végéig az E.ON a Jászvásár – Gyergyószentmiklós – Marosvásárhely útvonalon tervezi megvalósítani a projektet, így ez egy „elektromos autópálya” lesz, amely a környezetbarát autók tulajdonosainak áll rendelkezésére, hiszen a teljes útvonalon biztosítva lesz számukra a töltési infrastruktúra. Készül egy másik „elektromos autópálya” is, amely Jászvásárt és Bukarestet köti össze.

 „Rendkívül örvendetesek a Romániában értékesített elektromos járművek számának évről évre történő növekedését mutató statisztikák, hiszen egyértelműen jelzik, hogy, akárcsak más országokban, nálunk is nő az egyik legkevésbé szennyező közlekedési eszköz iránti érdeklődés. Ebben az összefüggésben felvetődik a kérdés, hogy a töltési infrastruktúra képes-e lépést tartani ezzel a trenddel. Úgy gondoljuk, hogy kulcsfontosságú az elektromos autósok szükségleteinek kielégítése azáltal, hogy könnyű hozzáférést biztosítunk az elektromos töltőkhöz. Velük vagyunk elektromos útjaikon, hogy minél különlegesebb legyen az utazás élménye” – nyilatkozta Dan Morari, az E.ON Energie Románia vezérigazgatója.

 „Örömmel veszünk ma részt a jászvásári Păcurari negyedi MOL töltőállomáson, a NEXT-E projekt keretében telepített elektromos töltő megnyitásán. A MOL csoport három évvel ezelőtt hagyta jóvá a 2030-as stratégiát, amely a vállalat fő irányvonalait határozza meg a következő időszakra. A stratégia egyik fő eleme, hogy a vállalat elkötelezett abban, hogy működtesse és továbbfejlessze piacvezető regionális kiskereskedelmi hálózatát, továbbá a vásárlók elsődleges választása legyen. Tisztában vagyunk azzal, hogy változó időket élünk, ez pedig erősen tükröződik ügyfeleink fogyasztási szokásaiban is, de mi készen állunk arra, hogy elébe menjünk igényeiknek, és a legjobb megoldásokat biztosítsuk nekik” – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 40 NEXT-E elektromos töltőállomást (ebből 19 töltőt az E.ON, 21-et pedig a MOL Románia telepít) a következő útvonalakon fogják telepíteni: Szucsáva – Bákó – Călăraşi, Konstanca – Bukarest – Temesvár és Jászvásár – Marosvásárhely – Gyulafehérvár. Ezzel a kezdeményezéssel az európai stratégiai közúti folyosók (TEN-T) elektromos járművek töltőállomás-infrastruktúráját a romániai töltőállomás-infrastruktúrával egészítik ki, elősegítve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a csökkentett környezeti hatású közúti közlekedést. 

Az állomások egy olyan rendszer részei lesznek, amit a töltések felügyeletére és kezelésére alkalmaznak. Ez a rendszer biztosítja az adott egység 24 órás felügyeletét, és képes távolról megoldani a feltöltések során felmerülő gondokat. Ezenkívül a töltőállomásokon esetlegesen felmerülő problémák a nap 24 órájában jelezhetők az E.ON ügyfélszolgálatán a hét bármely napján. Ezek az új töltők integrált részét képezik majd annak a 252 egységből álló gyors és ultragyors elektromos töltő páneurópai hálózatnak, amely hat közép-kelet-európai országon halad át.


A Next-E programról

2017 júliusában jelentette be az Európa Tanács, hogy a NEXT-E elektromos jármű projektje 18,84 millió euró társfinanszírozásban részesül az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program keretében. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében ez a projekt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű beruházás, melynek összértéke 18,84 millió euró. A projekt keretében 222 darab, több szabványt is támogató gyors (50 kW) és 30 ultragyors (150-350 kW) töltőállomást telepítenek a maghálózat és a TEN-T közlekedési folyosók mentén. A projekt segítségével először válik lehetővé a hosszú távú utazás közúton tisztán elektromos energiával az érintett hat kohéziós országban, miközben megvalósul az összeköttetés a szomszédos országok hálózataival is. 

A konzorcium az E.ON Group vállalataiból (a Zapadoslovenská energetika Szlovákiában, az E.ON Csehország, az E.ON Magyarország és az E.ON Románia), a MOL Group vállalataiból (az összes részt vevő ország leányvállalatai), a horvátországi Hrvatska elektroprivredából (Szlovénia és Horvátország), a Nissanból és a BMW-ből áll. (közlemény)