2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

17.158 új koronavírusos megbetegedés

A legutóbbi tájékoztatás óta 17.158 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 73.464 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte szerdán a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Szerdán 19.728 személyt kezeltek kórházban Covid-19-cel, 1799 személy szorult intenzív terápiás ellátásra, 423 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. A kórházban kezelt páciensek között 480 kiskorú volt, és közülük 39-et ápoltak az intenzív osztályon. (Agerpres)


451 új fertőzés Maros megyében

A járvány kezdetétől október 20-ig Maros megyében 30.569 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Szerdán 451-gyel nőtt a megyében az új esetek száma, 46 korábbi fertőzöttnél pedig újra pozitív lett a teszt. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint szerdán 424 koronavírus-fertőzöttet kezeltek a megye kórházaiban, 26-an fertőzés gyanújával voltak beutalva. Tegnapig 29.130-an gyógyultak meg, és 1084-en vesztették életüket a megyében a Covid–19 miatt. (nszi)


Cseke Attila támogatást kért az uniós biztostól

Újabb telefonbeszélgetésre került sor szerdán Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter és Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos között. A szaktárca közleménye szerint Cseke arról tájékoztatta az uniós biztost, hogy Romániában még nem tetőzött a negyedik járványhullám, és hogy a lakosság átoltottsága az utóbbi időben nőtt ugyan, de nem kielégítő mértékben. A tárca azt is közölte, hogy az ügyvivő miniszter ismét támogatást kért az uniós biztostól annak érdekében, hogy a romániai kórházak megfelelő mennyiségű tocilizumab gyógyszerhez jussanak, amely a súlyos állapotban lévő Covid-betegek kezelésében elengedhetetlen. Ugyanakkor meghatározatlan időre egészségügyi csapatok küldését kérte Romániába, hogy segítséget nyújtsanak a hazai orvosoknak a járvány elleni küzdelemben. Cseke Attila kedden hasonló ügyben beszélt lengyel hivatali kollégájával, Adam Niedzielskivel is, akitől ígéretet kapott, hogy fontolóra veszik Románia egészségügyi segélyezését. (Agerpres)


A tanévstruktúra módosításával számolnak 

Az egészségügyi minisztérium azt tartja célszerűnek, hogy a tanév struktúráját a rendkívül súlyos járványhelyzethez igazítsák a tanulók és tanárok egészségének védelmében – közölte szerdán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. Cîmpeanu kijelentette: a tanévstruktúra módosításának minden lehetséges variánsával számol. Az oktatási tárca vezetője azt követően nyilatkozta ezt, hogy kedden rekordszámú új koronavírusos megfertőződést jegyeztek, és szintén rekordszámot ért el a Covid-betegek egy nap alatt regisztrált elhalálozási száma. (Agerpres)


„A Covid ellen jelenleg a legjobb kezelést a védőoltás felvétele jelenti”

A teljes körű beoltottság legalább 20-szor csökkenti annak rizikóját, hogy a koronavírussal való megfertőződés elhalálozáshoz vezessen – jelentette ki szerdán Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

„A Covid ellen jelenleg a legjobb kezelést a védőoltás felvétele jelenti. Más megoldás nincs (…) A teljes körű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás veszélyét megfertőződés esetén. Jelenleg egyetlen gyógyszer sem létezik, amely ezt biztosítaná. A 60 év fölöttiek esetében százszor nagyobb a rizikó a végzetes kimenetelre, mint a 16 és 39 év közötti korosztálynál” – jelentette ki a katonaorvos az Román Oltáspárti Fórum nyitórendezvényén.

Gheorghiţă szerint az oltásellenes mozgalom pont azért kapott szárnyra, mert az oltást támogató kampány gyenge. Emlékeztetett, hogy Romániában több mint 6 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina legalább egyik adagját.

„Voltak olyan egészségügyi alkalmazottak is – orvosok, asszisztensek –, akik nemhogy nem javasolták a védőoltást, hanem hevesen ellenezték azt. És csak alig néhány példát láttam arra, hogy szakmai csoportok a nyilvánosság előtt vagy a közösségi hálókon elhatárolódtak az ilyen hozzáállástól, alapként kezelve az orvostudomány vívmányait, azt, hogy a vakcináknak köszönhetően ma tovább élünk, az antibiotikumoknak köszönhetően csökkent a fertőző betegségek okozta elhalálozás mértéke. (…) Értsük meg, hogy ameddig nem vesz részt az erőfeszítésben a társadalom egésze, nem tudjuk a világjárványt ellenőrzés alatt tartani” – szögezte le az oltásparancsnok.

Hozzátette, szerette volna, ha a szakmai társaságok, az orvosok aktívabban részt vesznek a „félretájékoztatás” felszámolásában, mivel feladataik közé tartozik a tudományos, egészségügyi nevelés előmozdítása is.

„Nap mint nap rengeteg panaszt kapok orvosokról, akik indokolatlanul ellenjavallják az oltást, akik mindenféle, nem létező ellenjavallatokat találnak ki az oltással kapcsolatban” – mondta még Gheorghiţă. (Agerpres)