2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 7095 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, közel 54 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte csütörtökön a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Az elmúlt 24 órában 113 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Az elhunytak között van egy 22 éves, Krassó-Szörény megyei nő, aki be volt oltva, de több más súlyos betegsége is volt, illetve egy 26 éves, Giurgiu megyei nő, aki szintén más betegségekben is szenvedett, és nem volt beoltva. Ezzel 35.964-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma az országban. 


Háromnaponta tesztelik az aradi kórház oltatlan alkalmazottait

Háromnaponta tesztelni fogják az aradi megyei sürgősségi kórháznak azokat az alkalmazottait, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. Az intézmény vezetőségének döntése mintegy 1400 személyt érint. Az oltatlan alkalmazottak tesztelése hétfőtől kezdődik, antigéngyorstesztekkel, és nem kell fizetnie ezekért a kórházi személyzetnek. A kórház orvos igazgatója, Lenuţa Timiş szerint az intézkedéssel elejét vennék az egészségügyi intézménynél dolgozók, illetve a beutalt páciensek megfertőződésének. A háromnaponkénti tesztelés addig fog tartani, amíg az ezer főre jutó esetszám 1,5 alá csökken a városban. Az aradi megyei sürgősségi kórháznak mintegy 2200 alkalmazottja van, akik közül 1400-an nincsenek beoltva koronavírus ellen. 


Harmadik adag védőoltás 

Szeptember 28-ától elkezdik beadni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját – számolt be Florin Cîţu kormányfő a szerdán született döntésről. Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) szerdai ülésén részt vettek az egészségügyi tárca, az Országos Gyógyszerügynökség és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) képviselői is.

A testület úgy döntött, hogy szeptember 28-ától lehetővé teszi a harmadik adag oltás beadását mindazoknak, akik már beoltatták magukat a Pfizer BioNTech, a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájának első két dózisával, és a legutóbbi oltás óta legalább 6 hónap telt el. Utóbb a CNCAV közleményt adott ki, amely szerint az oltás harmadik adagjának beadását a veszélyeztetett csoportoknak (65 év fölöttieknek, krónikus betegeknek) és a fertőzésnek kitett személyeknek (egészségügyi dolgozók, pedagógusok) ajánlják. Emellett megkaphatják a harmadik dózist mindazok, akiknek legkevesebb hat hónapja adták be a második adagot, függetlenül attól, hogy átestek-e a fertőzésen.

A CNCAV közölte azt is, hogy harmadik dózis minden esetben mRNS alapú vakcina lesz, tehát azok is a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagból kapnak, akiket korábban az AstraZeneca-vakcinával oltottak be. A Johnson&Johnson vakcinájával beoltottaknak egyelőre nincs szükségük harmadik adag oltásra – tették hozzá.

A testület tájékoztatása szerint a harmadik adag oltás beadása a már ismert módon, előjegyzéssel történik az oltásplatformon keresztül, de az előjegyzést kérni lehet személyesen az oltóközpontokban is. A mozgásképteleneknek mobil oltóegységek adják be a vakcinát. A harmadik adag oltás beadásáról igazolást kap az immunizált személy.