2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Európai viszonylatban Románia a hetedik a mindkét dózissal beoltottak arányát tekintve

Románia a hetedik helyen van Európában, és a 19. helyen a világon a mindkét dózissal beoltottak arányát illetően – közölte keddi sajtóértekezletén az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Andrei Baciu elmondta: ez idáig 10.689.069 koronavírus elleni oltás érkezett az országba.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a héten 697.330 adag Pfizer/BioNTech vakcina érkezett, a jövő héten 698.490, május utolsó hetében pedig 1.091.610 adag várható. A Moderna által gyártott vakcinából csütörtökön 128.400 adagot várnak, így a májusi teljes mennyiség várhatóan 513.600 adag lesz.

Baciu szerint az AstraZeneca által gyártott vakcinából – becslések szerint – összesen 1.440.568 dózis lesz.

A Johnson & Johnson oltóanyagból csütörtökön 74.400 adagot várnak, május végéig még 327.600 érkezik.

Májusra a négy vakcinatípusból összesen 6.238.228 adag lesz.

„Mindezen intézkedéseknek köszönhetően Románia Európában a hetedik, míg világviszonylatban a 19. helyen áll a teljes dózisban beadott oltóanyagok tekintetében” – összegzett az államtitkár.

Baciu beszámolt arról is, hogy május 16-áig 14.729 adag vakcina semmisült meg, ami a felhasznált mennyiség 0,21%-át teszi ki.

 Forrás: Maros Megyei Prefektúra


A becslések szerint augusztusban elérjük a kollektív immunitás küszöbét

A hatóságok becslése szerint Románia augusztusban éri el „a kollektív átoltottság küszöbét”, amikor a lakosság 50%-a vagy beoltotta magát, vagy átesett a SARS-CoV-2-vel való fertőzésen – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló bizottság elnöke.

A nyájimmunitás elérése a cél, emiatt szeretnék felgyorsítani az oltási kampányt. A becslések alapján több mutató áll: a lakosság oltakozási szándéka, az első adaggal való immunizálás ritmusa, amelyet mindig az utóbbi két hét adatai szerint mérnek fel, illetve a naponta közölt jelentésekben szereplő új esetek száma vagy a beoltottak körében előforduló fertőzések aránya. Ezekből áll össze a nyájimmunitás – magyarázta a katonaorvos.

A szakemberek becslése szerint Románia augusztusban éri el „a kollektív átoltottság küszöbét”, mutatott rá. Az átoltottsági célkitűzéseket illetően Gheorghiţă emlékeztetett, hogy május végéig 5 millió, júliusban 6 millió és augusztusban 7 millió kellene hogy legyen az immunizált személyek száma.

Hozzátette, jelenleg kedvező a járványügyi helyzet az országban, azonban meg kell erősíteni ezt a tendenciát, hogy ne álljon fenn a járvány visszatérésének veszélye, miután a hatóságok fokozatosan feloldják a korlátozásokat.


A 12–15 éves korosztály előjegyzése érdekében optimizálják az oltási platformot

A Covid–19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) a Speciális Távközlési Szolgálattal (STS) közösen elkezdett dolgozni az oltási platform optimizálásán, hogy a 12 és 15 év közötti kiskorúakat is elő lehessen majd jegyeztetni oltásra a szülők felhasználói fiókján keresztül, mihelyt az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi eme korosztály immunizálását a Pfizer vakcinájával – tájékoztatott kedden, a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján a bizottság elnöke. 

Valeriu Gheorghiţă szerint a hét végéig, de legkésőbb a jövő hét elejéig azt is megoldják, hogy a platformon elő lehessen jegyeztetni a Johnson&Johnson által előállított termékkel való immunizálásra is, tekintve, hogy ebből az oltóanyagból csak egy adag beadása szükséges, a platform jelenlegi beállításai szerint pedig a második adagot is elő kell jegyezni. 

Bejelentette ugyanakkor, hogy további oltóközpontokat nyitnak a határátkelőknél – például Nagylakon vagy Borsnál – és a repülőtereken is, hogy lehetőséget nyújtsanak a hazatérő külhoni román állampolgároknak az oltás felvételére.