2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

K. Iohannis: Néhány kivételtől eltekintve május 15-étől nem kötelező kültéren védőmaszkot viselni

Néhány kivételtől eltekintve május 15-étől nem kötelező kültéren maszkot viselni Romániában – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő szerint a kivételek közé tartoznak a piacok, vásárok és a közszállítási járművek megállói.

Iohannis kifejtette azt is: ugyancsak május 15-től feloldják az éjszakai kijárási tilalmat és a kereskedelmi egységek nyitvatartására vonatkozó korlátozásokat.

Az államfő szerint a sporteseményeken a rendelkezésre álló ülőhelyek 25 százalékát lehet elfoglalni.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnökkel, a kormány több tagjával, Raed Arafattal, a katasztrófavédelem (DSU) vezetőjével, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központjának igazgatójával.


Csütörtökön is ezer alatti új fertőzött

A legutóbbi tájékoztatás óta 953 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 33.222 koronavírustesztet végeztek – közölte csütörtökön a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Az új esetekkel 1.069.770-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma az országban. 1.020.194 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 75, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Ezzel 29.308-ra emelkedett a vírussal összefüggésbe hozható halál-esetek száma. 5.475 személyt kezelnek kórházban a betegséggel. Jelenleg 829-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Románia területén 16.007 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 5.955 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 41.631 személy van házi, 139 pedig intézményes karanténban. 


A parlament elé kerül a Covid-halálesetekre vonatkozó jelentés

A parlament előtt fogja bemutatni a Covid–19-cel fertőzöttek halálozási adatainak jelentését ellenőrző bizottság által feltárt eltéréseket – közölte csütörtökön Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter. Ioana Mihăilă sajtótájékoztatóján helyesnek nevezte a parlament erre vonatkozó igényét, kijelentve, hogy a halálozási adatok jelentései közötti eltérések bemutatása az átláthatóság és a felelősségteljes hozzáállás jele. Ugyanakkor az is felelősségteljes magatartásról tanúskodik, ha a törvényhozók nem „politizálják el” a járvány egyetlen aspektusát sem – vélekedett a miniszter.