2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Átlépte a hárommilliót a beoltottak száma

Vasárnap délután átlépte a hárommilliót a koronavírus ellen Romániában beoltott személyek száma – közölte honlapján az oltási kampányt koordináló bizottság. A beoltottak több mint háromnegyede (76,92 százalék) a Pfizer által gyártott oltóanyagot kapta, az Astra-Zeneca oltását 13,81 százalékuknak, a Modernáét 9,25 százalékuknak adták be. Romániában elsőként Temesváron szerveztek a hét végén oltási maratont, amely keretében péntek délutántól előjegyzés nélkül bárki beoltathatta magát a Pfizer vakcinájával. A hivatalos adatok azt jelzik, hogy a járvány harmadik hulláma leszálló ágban van. Vasárnap csupán 1542 új esetet diagnosztizáltak, ami csak kevéssel több a korábbi két hét napi átlagának (2990) a felénél. A járvány halálos áldozatainak a napi száma is csökken, de még mindig magas. (MTI)

Autós oltóközpont Kolozsváron

Autós oltóközpont nyílt hétfőn 13 órakor Kolozsváron, a Horia Demian sportcsarnok előtti téren.  Az üzembe helyezés pillanatában már több mint 50 személygépkocsival várakoztak az oltásra. Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye prefektusa az esemény kapcsán úgy nyilatkozott: ez az első „drive through” oltóközpont Kolozsváron, és a második az országban. Elmondta, hosszú idő után ez az első alkalom, hogy a tér benépesült, és ez nagy reményekkel tölti el. Az autós oltóközpontban a Pfizer vakcinájával immunizálnak. Naponta reggel 8-tól este 8-ig tart majd nyitva, napi kapacitása körülbelül 600 fő. (Agerpres)

Javult a helyzet az intenzív osztályokon

Az elmúlt hetekhez képest javult a helyzet a koronavírusos pácienseket kezelő intenzív osztályokon, vasárnap délután 5 órakor országos szinten felnőttek számára 247 ágy volt üresen, gyermekek számára pedig 32 – közölte hétfői sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter. Ioana Mihăilă rámutatott, hogy a naponta jelentett járványügyi adatok megfelelnek a valóságnak. Az egyik hírforrás az egészségügyi tárca fennhatósága alatt működő irányító központ, a másik pedig az intervenciókat irányító és koordináló országos központ, amely a pácienseknek az áthelyezését segíti egyik egészségügyi intézményből a másikba – említette meg a tárcavezető. (Agerpres)

A temesvári oltási maraton keretében

Több mint 6700 személyt oltottak be

Három nap alatt több mint 6700 személyt oltottak be a hét végi temesvári oltási maraton keretében – közölték a szervezők.

A hét végi oltási maraton során előjegyzés nélkül kaphatták meg a Pfizer vakcinát a jelentkezők. A temesvári regionális üzleti központ csarnokában harminc oltószobát alakítottak ki, amelyekben a város kórházaiban dolgozó orvosok és nővérek, valamint a temesvári Victor Babes orvosi és gyógyszerészeti egyetem diákjai vállaltak ügyeletet. Az alkalmi oltóközpont a hét végén éjjel-nappal nyitva tartott.

Az üzleti központ előtt már pénteken sorok alakultak ki, és sokan más városokból is Temesvárra utaztak, hogy soron kívül megkaphassák az oltást. Az eseményre elkülönített tízezer adag oltóanyagból 6722 fogyott el.

A szervezők sikeresnek tartották az első ilyen romániai akciót, és az 1989-es forradalom egyik sokat skandált jelszavát idézve jelentették ki: „Ma Temesváron, holnap az egész országban!”.

Temesvár volt az első nagyváros, amelyet a szomszédságában fekvő több másik településsel együtt március 8-ától vesztegzár alá helyeztek a hatóságok. A városban a két hét alatt jegyzett új fertőzöttek ezer lakosra számított aránya heteken át meghaladta a nyolcat. A múlt héten azonban három ezrelék alá süllyedt a fertőzöttségi ráta, és a sürgősségi helyzetek megyei bizottsága szombati ülésén feloldotta a járványügyi korlátozások egy részét. Így vasárnaptól megnyílhattak a városban a vendéglők beltéri termei, az előadótermek, az edzőtermek és a játékbarlangok, amelyek kapacitásuk harminc százalékán működhetnek. Az üzletek 21 óráig maradhatnak nyitva a városban, és csak 22 órától lép életbe az éjszakai kijárási tilalom.

Temesváron hétfőn 2,53 ezrelékes fertőzöttségi rátát jelentettek. Az erdélyi nagyvárosok közül Nagyváradon 3,71, Aradon 3,4, Kolozsváron 3,21, Brassóban 2,8, Szatmárnémetiben 1,66 ezrelékes volt az elmúlt két hétben észlelt új esetek ezer lakosra számított aránya. A székelyföldi városok közül Sepsiszentgyörgyön 3,75, Marosvásárhelyen 2,98, Székelyudvarhelyen 2,91, Kézdivásárhelyen 2,25, Csíkszeredában 1,43, Gyergyószentmiklóson pedig 0,85 ezrelékes volt a hétfői fertőzöttségi ráta. (MTI)