2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Naponta nő az influenza miatt elhunytak száma. Tegnap már a huszonkilencedik halálesetnél tartottak, az utolsó, A típusú influenzában elhunyt beteg egy 62 éves Bihar megyei férfi. Aki – mint az eddigi elhunytak – nem volt beoltva, és egyéb betegségekben is szenvedett. És ismét visszatértünk az egyik leginkább (köz)vitatott témához, a védőoltáshoz. Igénybe kell venni vagy sem? Megelőzhető a betegség a vakcina beadatásával vagy nem? Hiszen volt év, amikor az oltóanyag összetétele éppen az ellen az influenzavírus ellen nem nyújtott védelmet, amelyik a járványt okozta. Kinek jár ingyenesen a védőoltás és kinek kell megvásárolnia, van-e elég belőle, és eljut-e időben azokhoz, akiknél magas az influenza szövődményeinek kockázata, vagyis a gyermekekhez, az idős emberekhez, a krónikus betegekhez, az immunhiányosokhoz? Ezekre a kérdésekre pró és kontra válaszok vannak, de egy biztos: az influenzában elhunytak nem kaptak védőoltást.

Az egészségügyi tárca vezetője szerint a hét végéig újabb 10 ezer dózis influenza elleni oltást osztanak szét az országban. Hogy ez elég-e abban az esetben, ha a helyzet súlyosbodik, vagyis a betegek aránya eléri a járványküszöb szintjét? Bizonyára nem. Márpedig az influenzaszezonra készülni kellett volna, hiszen az elmúlt évek tapasztalataiból tudhatják, hogy februárra várható a súlyos 

járvány. Míg a statisztikák készülnek és számigálják, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya mikor éri el a járványküszöböt, talán a megelőzésre, a fertőzés terjedésének visszaszorítására kellene ezerrel odafigyelni. Kórházakban látogatási tilalmat elrendelni, jól felszerelt orvosi központokban fogadni a betegeket, a túlzsúfoltságot megszüntetni, az egészségügyi személyzetet megfelelő védőeszközökkel ellátni, hogy ne fertőződjenek meg a betegektől, a tanintézetekben az influenzaszerű tünetekkel jelentkező gyerekeket hazaküldeni, védőoltást adni a gondozást nyújtó intézményekben, lakóotthonokban levő gondozottaknak. Népszerűsíteni a megelőzést, a influenza tüneteinek felismerését elősegítő, illetve a vírusos betegség lefolyását megkönnyítő tudnivalókat. Példamutató lehetne a Közegészségügyi Intézet honlapja, amelyet felkeresve az érdeklődő mindezekre kiugró helyen pontos, fontos információkat kaphatna. Nyoma sincs ilyennek, ha valahol találunk is tájékoztatást a honlapjukon, jól meg kell keresni. A megyei közegészségügy már jobban tájékoztat. Egy szó mint száz, egy olyan járványos megbetegedésre, amely a szakemberek szerint közvetlen vagy közvetett módon évente mintegy félmillió ember halálát okozza világszerte, jobban fel kellene készülni.