2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mintegy félmillió lejt szánt arra Backamadaras önkormányzata, hogy valamilyen szinten rendezze a járdakérdést a településen. Az első lépésben 400 méter térköves járda épült meg a faluközpontban és a községháza felé, még decemberben. 


Mintegy félmillió lejt szántak arra, hogy néhány hónap alatt megépüljön másfél kilométer járda

Fotó: Gligor Róbert LászlóEz utóbbi szakaszon tizenhárom évvel ezelőtt készült járda betonlapokból, ezeket most felszedték, de újrahasznosítják, azaz szegélyek közé lerakva más utcákban alakítanak ki belőlük járdát. A múlt év vége felé a pénztárban gyűlt egy kisebb összeg, de volt költségvetés-kiigazítás is, ezért egy vállalkozóval 130 ezer lejes szerződést kötöttek 400 méter térköves járda építésére és további száz méter járda kialakítására a felszedett betonlapokból – tudtuk meg Szőcs Antal polgármestertől.

A munkálat tavasszal folytatódik, szeretnének még további egy kilométer járdát építeni, hiszen a megyei út mellett, Ákosfalva irányába nagyon rossz a gyalogút, ugyanúgy új járófelületre volna szükség a Szentgericére vezető községi út mellett is. Erre a tavaly decemberi költségvetés-kiigazítással kapott összegekből különítettek el 300 ezer lejt. A legutóbbi járdaépítés során is csak egyetlen kilométert sikerült elkészíteni, a Nyárádszereda felé vezető főút és a Koronka felé vezető községi út mentén létrehozott járdákat nem illesztették szegélyek közé, ezért a betonlapok elmozdultak, egy részüket benőtte a fű, nehéz seperni őket – mutatott rá az elöljáró.

Az is gondot okozott, hogy a községben még nincs sem szennyvízcsatorna-, sem ivóvízhálózat kiépítve, ezek kialakítása előtt nem igazán üdvös járdát építeni. Ezzel a községvezetés is tisztában van, a szakemberek szerint viszont még marad hely a vezetékes utcai infrastruktúra számára is. Nem tudni, hogy mikor kerül sor csatornázásra, vízvezetésre, de járni addig is kell, a főutakon pedig annyira megnövekedett a forgalom, hogy kockázatos ott közlekedniük a gyalogosoknak, ezért tartják fontosnak, hogy járdák építésébe is beruházzanak már a vezetékek földbe helyezése előtt – érvelt a polgármester.