2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy kétségbeesett olvasónk jelezte, hogy késnek a nyugdíjak,

ami nagyon kellemetlenül érinti a kisnyugdíjasokat, lévén, hogy a karácsonyi és szilveszteri kiadások után sokan pénz nélkül maradtak. Egyáltalán érkeznek-e a nyugdíjak? – tette fel a kérdést, mert rémisztő híreket terjesztenek, mondván, hogy nincs pénz, hiány van az államkasszában, azért nem kézbesítik az idősek járandóságát, mert nincs miből. A nyugdíjak januári kézbesítéséről Neagoe Eugeniát, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóját és Erős Csabát, a Román Posta felügyelőjét kérdeztük. 


Van pénz a nyugdíjakra 

– Elsősorban leszögezem: elegendő a pénz a nyugdíjak kifizetésére. Felelőtlenségnek tartom ilyen híreket terjeszteni, s rémítgetni a nyugdíjasokat, hogy a sok esetben amúgy is kicsi nyugdíjakat nem lesz amiből kifizetni. Idős, beteg emberekről van szó, akiket fölöslegesen tesznek ki aggodalmaskodásnak. Annyi történt, hogy az ünnepek miatt két nappal csúszik a kézbesítés. 

A nyugdíjakat januárban nem a megszokott időpontig, 15-éig kézbesítik, hanem két nappal később, január 17-ig, január elseje és másodika munkaszüneti nap volt, nem dolgozott a kincstár. Mi, a nyugdíjpénztár alkalmazottai, éppen a zökkenőmentes nyugdíjfolyósítás érdekében, január 2-án is dolgoztunk, hogy 3-án már elkezdhessék az átutalást. Azok, akiknek bankkártyára utalják a nyugdíjukat, január 14-én felvehetik a járandóságukat – tájékoztatott Eugenia Neagoe, aki elmondta, hogy a pénztár mindig előző hónap 28-ig kell elkészüljön a kifizetési dokumentációval, hogy következő hónap elsejétől elkezdhessék a nyugdíjak kézbesítését, ami a hó 15-éig tart. Múlt év júniusáig a nyugdíjak kézbesítése nem a folyó hó első két hetében történt, hanem egész hónapban.


Január 12-én, szombaton is kézbesítik a nyugdíjakat

Erős Csaba, a Román Posta felügyelője elmondta: – Január különleges hónap, szabadnapokkal kezdődött az év. A késés is emiatt következett be, tekintettel arra, hogy az állami pénzügyi intézmények alkalmazottai az új év első napjaiban nem dolgoztak. De január 9-én, a postások elkezdik a nyugdíjak kézbesítését. Jó hír, hogy a késésre való tekintettel a postások január 12-én, szombaton is dolgoznak, és terv szerint kézbesítik a nyugdíjakat, hogy január 17-ig mindenki megkapja a járandóságát.