2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gliga Vasile, a PSD Maros megyei szervezete elnökének meghívására pénteken Maros megyében járt Daniel Suciu vidékfejlesztési miniszter, miniszterelnök-helyettes. A prefektúrán találkozott több település polgármesterével, majd Marosvásárhelyen és a megye több településén a vidékfejlesztési tervek kivitelezéséről érdeklődött. A főispáni hivatalban tartott megbeszélést követően a sajtó képviselőinek nyilatkozott. 

A miniszter elmondta: a helyi közigazgatási törvény módosítási javaslatairól tárgyalt a polgármesterekkel, a közelgő EP-választások előkészítéséről is érdeklődött, ugyanakkor személyesen is meggyőződött arról, hogy miként haladnak a vidékfejlesztési tervek kivitelezésével. Az ellenzéki pártok képviselői azt javasolták, hogy be kell szüntetni az országos vidékfejlesztési programot – mondta. A Maros megyei találkozón azonban kiderült, hogy a polgármesterek egyöntetűen hasznosnak tartják. 

Fotó: Vajda György


A továbbiakban a miniszter a fontosabb vidékfejlesztési beruházásokat említette. Az országban 12.681 beruházást finanszíroznak, ebből 275 objektum Maros megyében van. Elmondta, hogy az országos vidékfejlesztési program (PNDL) első szakaszában 93 projektet finanszíroztak, ezek közül 34 létesítmény esetében 5000 lejnél nagyobb értékben számoltak el elmaradt pénzösszegeket, míg 59 beruházást teljes mértékben kifizettek, ami 121 millió lejt jelentett, s még mintegy 72 millió lejt kell kifizessenek. Maros megyében a program második szakaszában 182 objektumot támogatnak, közülük 177 esetében megkötötték a finanszírozási szerződést. Kutyfalva, Marosszentkirály, Faragó, Marosludas, Nyárádszereda esetében várják a dokumentáció kiegészítését. Május 14-ig 730 millió lejt szántak a projektekre, amiből 52 milliót elszámoltak. A Maros Megyei Tanács négy megyei út javítására kap támogatást, 53 millió lej értékben. Megyénkben 65 beruházás ivóvíz- és csatornahálózat kiépítésére (301 millió lej értékben), 58 oktatási intézmények építésére (92 millió lej), 96 útkorszerűsítésre (433 millió lej), 15 egészségügyi létesítmény felhúzására (15 millió lej), két kultúrotthonra (110 ezer lej), 19 híd és áteresz javítására (71 millió), négy sportbázisra (4 millió lej) és 13 település utcai villanyhálózatának felújítására (7 millió lej) vonatkozik. A fontosabb objektumok között megemlítette a bogácsi iskola, a ratosnyai szennyvíztisztító állomás építését, valamint a lackódi és gyulasi utcák korszerűsítését, a mikefalvi és a bogácsi orvosi rendelő kialakítását. 

Az Országos Beruházási Alap 2002 és 2018 között országos szinten 65 objektumot finanszírozott, összesen 247,30 millió lej értékben, ezek közül megyénkben folyamatban van hét beruházás kivitelezése, összesen 50,76 millió lej értékben: többek között a dicsőszentmártoni és a gyulakuti kultúrotthonok (11,03 millió lej), a maroskecei orvosi rendelő és a szászrégeni nagypiaci csarnok (8,84 millió lej) megépítése, a marosvásárhelyi megyei törvényszék és táblabíróság épületeinek felújítása és bővítése (25,15 millió lej). Ezenkívül még egy sportterem is készül Dicsőszentmártonban, amelynek értéke 5,73 millió lej. Közbeszerzési eljárás alatt áll a mezőtóháti sportpálya (5,81 millió lej), a kerelőszentpáli kultúrotthon (2,38 millió lej) is. Az országos lakásgazdálkodási alap (ANL) támogatásával két tömbházat építenek, egyet Marosvásárhelyen és egyet Dicsőszentmártonban. További nyolc tömbház építését irányozták elő Marosvásárhelyen, kettőt Szovátán és Nyárádtőn, illetve egyet-egyet Dicsőszentmártonban, Marosludason, Nyárádszeredában és Sármáson. A községek közül Bonyhán, Bándon, Dédán, Rücsön, Marosszentkirályon, Kerelőszentpálon és Csatófalván lesznek még ANL-támogatással megépített tömbházak. Továbbá azt is megtudtuk, hogy 75 Maros megyei község összesen 480.000 lej támogatást kapott az országos általános kataszterezési program kivitelezésére. 2019-ben még 84 közigazgatási egységnek juttatnak 13,21 millió lejt. A regionális operatív program keretében 1,2 milliárd lejt lehet megpályázni, 31 szerződést írtak alá a pályázók, további 72 terv elbírálás alatt áll. A nagyobb megyei programok között szerepel a Nyárádtő – Mikefalva – Dicsőszentmárton közötti megyei út rehabilitálása, a marosvásárhelyi természetrajzi múzeum és a Kultúrpalota felújítása, szovátai utcák javítása, a szászkézdi parasztvár restaurálása, több orvosi rendelő, iskola és óvoda építése, javítása. 

Az említett programok kapcsán a minisztérium összesen 2,47 milliárd lejt juttat megyénkbe. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a mezőségi ivóvízhálózat kiépítése, ezért azt ígérte, megvizsgálja, miként lehet előrelendíteni a munkálatok kivitelezését. Mint ismeretes, a kivitelező és a majdani szolgáltató a marosvásárhelyi Aquaserv Rt. A jelenlevőkkel néhány adatot is megosztott, amelyekkel igazolta azt, hogy mennyire működőképes a kormány által támogatott vidékfejlesztési program.

A polgármesterekkel tárgyalt a közigazgatási törvénykönyvről is, amelyet sürgősségi kormányrendelettel szeretnének elfogadni, és amelyről az ellenzéki pártok azt állították, hogy a helyi közigazgatási egységeket zsarolnák vele. Ennek ellenére a polgármesterek támogatják a parlament szakbizottságai által kidolgozott változatot. A törvénykönyv nem a polgármesterek különleges nyugdíját szabályozza, hanem a közigazgatásban dolgozók javadalmazásáról, a pénzügyi rendszer egyszerűsítéséről szól. Jelenleg a közigazgatásban a legnagyobb gondot a közterületek attesztálása okozza. Folyamatban van az erre vonatkozó kormányrendelet kidolgozása. Erről csak annyit mondott, hogy a helyi tanácsok hatáskörébe helyezik a közterületek attesztálását, ugyanakkor a költségvetés visszaosztásakor az illetékek után járó adó (redevenţă) 40%-a a megyei, míg 40%-a a helyi tanácsok költségvetésébe kerül, ami megnöveli a jövedelemforrásokat. Ezt is támogatják a polgármesterek. 

Az újságírók a közigazgatási törvénykönyv módosításának alkotmányosságáról érdeklődtek, majd az Uber taxis rendszer szabályozásának szükségességét vetették fel. A Népújság – annak kapcsán, hogy az elmúlt napok kiadós esőzései miatt újabb területeket árasztott el a víz – arról érdeklődött, hogy miként fizetik ki az árvízkárokat, hiszen egy korábbi cikkben arról írtunk, hogy például Hodos községnek a 2017-es árvíz után felmért kártérítés összegét sem utalták át a kormány gyorssegélyalapjából. Továbbá az Országos Beruházási Alap (CNI) támogatásával megépítendő marosvásárhelyi uszodáról kérdeztük a minisztert. Elmondta, hogy a versenytárgyalást megnyert cég csődbe ment, és emiatt halasztani kellett a kivitelezést. A miniszter azt is megígérte, hogy az uszoda munkálatainak megkezdését és a műjégpálya befejezését megsürgeti. Azt is megemlítettük, hogy számos, a vidékfejlesztési program által támogatott munkálat – amikor versenytárgyalás útján a kivitelezőt is kiválasztották – azért áll le, mert az esetek többségében megóvják a licitet, és az ügy rendezése hónapokig is eltarthat. A miniszter erre a felvetésre azt válaszolta, hogy a kormány asztalán van egy olyan – az eljárást módosító – javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a versenytárgyalást megnyert cég hozzáfogjon a munkálatokhoz. Mindemellett az óvási határidő elbírálásának az idejét is csökkenteni fogják. 

A felvetettek kapcsán a miniszter elmondta, két hét múlva ismét megyénkbe látogat, és akkor részletesebben is tájékoztat arról, hogy miként sikerült előmozdítani az említett beruházási munkálatok kivitelezését, és milyen fázisba kerültek a törvénymódosító javaslatok. A prefektúráról távozva a miniszter Marosludason, majd mezőségi településeken is találkozott elöljárókkal.