2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megkezdődött a 2020/21-es tanév

A 2020. szeptember 14-én iskolába induló diákok feltehetően nem fogják elfelejteni az idei tanévkezdést. Legalábbis azok nem, akik a hosszú szünidő után az iskolaudvaron szervezett ünnepség szónoklatai helyett kellemes, meleg szeptemberi nyárban a marosvásárhelyi vár udvarán találkoztak társaikkal és az osztályfőnökkel. 

A vár olyan volt hétfőn délben, mint egy nagy piknikparti színhelye. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum hatodik osztályos diákjai is a fűben kényelmesen ülve hallgatták Maier Ilka osztályfőnököt (képünkön), aki ismertette a közegészségügyi szabályokat, és beszámolt arról, hogy milyen lesz a vegyes oktatás. Végül a játék sem maradt el.

Amikor az ötletről kérdeztem, Mátéfi István igazgató válaszában a kényszerhelyzetet említette. Mivel a VI., VII., X. és XI. osztályos diákok nem fértek volna be a számukra szabályszerűen berendezett tanterembe, ahol a távolságtartási szabályoknak megfelelően 15-16 padot tudtak csak elhelyezni, átmeneti megoldásként ezeknek az osztályoknak az iskolaudvart, a műfüves sportpályát, illetve a vár udvarát ajánlották az első találkozás színhelyéül.

Érdeklődésemre az igazgató arról is beszámolt, hogy az iskola 39 osztályából az alsó tagozatos kisiskolások, a kezdő V. és IX., valamint a végzős VIII. és XII. osztályoknak sikerült az iskola tágas termeit szabályszerűen berendezni, így ők a zöld forgatókönyv szerint fognak iskolába járni. Az alsó tagozatos gyermekek továbbra is a 6-os és 7-es általános iskolában, a többiek a főépület tágasabb tantermeiben és a hamarosan felavatásra kerülő felújított épületszárnyban kaptak helyet. A már említett átmeneti osztályok a vegyes oktatási formában vesznek részt, egy hétig az osztály egyik fele, a következő héten az osztály másik fele lesz jelen az iskolában, a többiek digitálisan követik az órákat. A távoktatáshoz szükséges berendezés felszerelésével a héten végeznek. A be- és kijáratokat is sikerült megoldani, hogy sem egymással, sem a Református Kollégium diákjaival ne keresztezzék egymást. A tanítás is különböző időpontoktól, 8, 9, 10, 11 órától kezdődik. A tanórák egész órakor kezdődnek, és 50 perc múlva fejeződnek be. Az igazi szünet, amikor a diákok elfogyaszthatják a tízórait és használhatják a mellékhelyiséget, osztályonként különböző időpontban kezdődik. Óra végén a tanár elbeszélget az osztállyal, átmegy abba a terembe, ahol a következő órája lesz, majd helyébe megérkezik a másik tanár. 

Mátéfi István igazgatótól megtudtuk, hogy a felújított épületet hamarosan átadják, a főépület felújítása egyelőre még nem kezdődött meg. A tanárok, diákok között nincsen koronavírusos beteg, egy diák van házi őrizetben, mert fertőzött személlyel volt kapcsolatban. 

Hétfőn délelőtt a Református Kollégium osztályai több váltásban a Vártemplomban tartották az ünnepélyes tanévkezdést, a legkisebbek pedig a cserealji óvodában. 

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Elméleti Líceum diákjai tegnap 11 órától osztályfőnöki órán vettek részt. Azt megelőzően a kezdő osztályok a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban tartott tanévnyitó szentmisén letették a fogadalmat. A 16 osztályba járó 434 diákkal működő római katolikus iskola többi tanulója ma vesz részt a tanévnyitó szentmisén. Dr. Tamási Zsolt iskolaigazgató arról tájékoztatott, hogy sikerült a szabályoknak megfelelően úgy berendezni a tantermeket, hogy a zöld forgatókönyv szerint minden diák részt vehessen a tanórákon. 

Kívánjuk mindnyájuknak, hogy a kezdés örömét ne árnyékolják be előre nem látott gondok. 

Fotó: Bodolai Gyöngyi