2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A román kormánykoalíció felbomlása után Klaus Iohannis államfőnek automatikusan ki kellett volna neveznie a távozó liberális politikusok helyére jelölt ideiglenes minisztereket – döntött szerdán az alkotmánybíróság.

A taláros testület azt követően hozott döntést, hogy a kormány panasszal fordult az alkotmánybírósághoz, amiért az elnök szeptember 5-én – néhány nappal a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kormánykoalícióból történt kilépése után – elutasította a Viorica Dăncilă vezette, immár tisztán szociáldemokrata párti (PSD) kormány három ideiglenes miniszteri kinevezését.

Az alkotmánybírák ugyanakkor csak részben adtak igazat a kormánynak, megállapítva, hogy az elnök a meghatározatlan időre javasolt tárcavezetők kinevezését elutasíthatja, amennyiben lépését megindokolja. A törvények szerint egy ideiglenes miniszter 45 napig vezethet egy szaktárcát.

A média által ismertetett alkotmánybírósági döntés szerint egy kormánytag leváltását sem utasíthatja el az államfő, így például Ana Birchall igazságügyi minisztert vissza kellett volna hívnia a posztról, és Dăncilă javaslata értelmében stratégiai kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettesi posztra kellett volna kineveznie. Birchall személye megosztja a kormányt, hiszen a szociáldemokraták azzal vádolták meg, hogy nem támogatja a kormány elképzeléseit az igazságszolgáltatás területén.

Klaus Iohannis az alkotmánybíróság döntésének közzététele után elmondta: a határozat alapvetően semmit nem változtat a kormány politikai helyzetén, és ismét felszólította a szociáldemokrata kabinetet, kérjen bizalmi szavazást a parlamenttől, hiszen a koalíció felbomlása következtében megváltozott a kormány politikai összetétele. Iohannis szerint az alkotmánybíróság is megerősítette, hogy más a kormány politikai összetétele. Hozzátette: a taláros testület rá vonatkozó részéről a szerdai döntés indoklásának tanulmányozása után fog határozni.

Bukaresti elemzők szerint az alkotmánybíróság döntése várhatóan nem mozdítja ki a holtpontról a kormányválságot, hiszen a kormányfő tovább halogathatja, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamenttől, ugyanakkor az ellenzék is késlelteti a kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány beterjesztését. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Dăncilă hivatalában marad a novemberi elnökválasztásig, ahol Iohannis egyik kihívója lesz.