2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyilatkozatháborúra reagált szerdán Victor Negrescu PSD-s európai parlamenti képviselő, aki az Európai Bizottságot arra kérte, indítson vizsgálatot a volt PNL-kormány által vélhetően meghamisított járványadatok ügyében, ugyanakkor a bizottságot tájékoztatta az egészségügyi miniszter által a közösségi oldalon tett bejelentésekről. A szociáldemokraták vezetője, Marcel Ciolacu pedig itthoni parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását kéri ugyanennek a vádnak a kivizsgálására, hiszen ha bebizonyosodik, hogy Ludovic Orban kormánya tudatosan hamisított járványügyi adatokat, az egyenértékű a lakosság egészsége és az állambiztonság elleni merénylettel. 

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a Facebookon válaszolt a PNL bukaresti szervezetét vezető Violeta Alexandrunak, aki szerint a koronavírusjárvány-adatokban való kételkedés nem segít a jelenlegi helyzetben, az ilyen kijelentések csak a lakosság bizalmatlanságát növelik. „Kedves Violeta, a bizalmat csak úgy lehet megteremteni, ha mindig az igazat mondjuk. A választások előtti járványügyi adatok innovatív kiszámítása viszont kételkedésre ad okot” – írta a szaktárcavezető a liberális pártvezérnek. Vlad Voiculescu szerint ugyanis a decemberi választások előtt az új koronavírus-fertőzöttségi ráta kiszámításakor a 14 napos összesítésből „innovatív” módon „kifelejtettek” vagy két napot, illetve a statisztikából „kiemelték” a fertőzési gócok adatait. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy kozmetikázott, ha úgy tetszik, meghamisított járványtani adatokat figyelembe véve zajlottak le a parlamenti választások. 

A PSD-s európai parlamenti képviselő e sajátos számítás következményének tartja, hogy a Brüsszelnek jelentett, a valóságosnál kevesebb fertőzésszám miatt Románia megközelítőleg 1 milliárd eurónyi uniós támogatást vesztett el. 

Egyértelmű, hogy a nyilatkozatháborúnak politikai töltete van, ugyanakkor a szaktárcavezető kijelentéseinek valóságtartalma sem zárható ki. A békítő szerepet eljátszó államfő is megszólalt tegnap: szerinte mind a választások előtti időszakban, mind a jelenlegi helyzetben igazak a járványügyi adatok, csak más-más, „egymástól enyhén eltérő képlet” alapján számolták ki a statisztikákat. Iohannis közölte, a képletekről való elmélkedés helyett a prioritásokon kell dolgozni. Azon, hogy több ágy legyen az intenzív osztályokon, motivált orvosok legyenek, és kórházak, amelyek képesek megküzdeni a harmadik koronavírus-hullámmal. 

Egy biztos: elképzelni is nehéz egy ilyen botrány következményeit, főként most, amikor egyre csak emelkedik az újabb fertőzöttek száma, egyre több megye és település kerül vörös zónába, újabb korlátozások bevezetését tervezik, mélyül a gazdasági válság, az online oktatás beláthatatlan következményeiről beszélnek, és az emberek bizalmatlansága, türelmetlensége nő. Pedig az egészségügyi miniszternek abban igaza van, hogy a bizalmat csak őszinteséggel, igazmondással lehet megteremteni mind a lakosság körében, mind európai szinten.