2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több Maros megyei településen

Több Maros megyei település nyert uniós támogatást ingyenes wifihozzáférési pontok kialakítására. A WiFi4EU kezdeményezés keretében a települések 15 ezer euró értékű utalványra pályázhattak, amit wifiberendezések telepítésére használhatnak olyan nyilvános helyeken, ahol még nem áll rendelkezésre vezeték nélküli ingyenes internetkapcsolat.

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így például a parkokban, a köztereken, a középületekben, a könyvtárakban, az egészségügyi központokban és a múzeumokban Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosok és az Európába látogatók rendelkezésére. Ezt hivatott előmozdítani a WiFi4EU kezdeményezés.  Az Európai Bizottság által elindított WiFi4EU portálon tavaly májusban tették közzé az első pályázati felhívást az ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozás odaítélésére.

Az EU a program keretében 15 ezer euró értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein internet- hozzáférési lehetősége legyen. A kezdeményezés célja, hogy 2020-ra Európa minden szegletében legyen ingyenes, vezeték nélküli internet a fontosabb köztereken.

Az utalvány összegéből finanszírozható a vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosító wifi- berendezés és  a telepítése, az önkormányzatoknak pedig legalább 3 évre fel kell vállalniuk az internet-hozzáférést (előfizetés), valamint a berendezések rendeltetésszerű üzemeltetését biztosító karbantartás költségeit.

Segesvár egyike azon nyolc Maros megyei településnek, amelyek legutóbb 15 ezer euró támogatást nyertek ingyenes wifipontok létesítésére. A segesvári polgármesteri hivatal lapunkhoz eljuttatott közleménye rámutat: tekintettel arra, hogy a várban évente turisták százezrei fordulnak meg, ott mindenképpen biztosítani fognak ingyenes internet-hozzáférési lehetőséget az odalátogatóknak. Tehát az önkormányzat három ingyenes wifipontot létesít: a Vár téren, a Múzeum téren, valamint a város központi részében, az Egyesülés téren, ami mind a turisták, mind pedig a helyiek előnyére szolgál majd. 

A támogatást Ákosfalva község is elnyerte, Fülöp Róbert projektfelelős, az ákosfalvi önkormányzat munkatársa lapunknak elmondta, a  támogatással kilenc kinti,  két benti helyszínen létesülnek a községben wifipontok, egyebek mellett a sportkomplexumnál, a művelődési otthon mellett, a székelyvajai ifjúsági háznál,  az épülő új ákosfalvi iskolánál.