2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Uniós alapokból

Románia az első helyen áll a méhnyakrák okozta elhalálozások terén az Európai Unióban, ez azt jelenti, hogy évente mintegy 3300 új esetet fedeznek fel, és több mint 1700 nő életét veszíti a betegség következtében. Sajnos gyakori, hogy 30-as, 40-es éveikben járó nőknél fedezik fel túl későn a rákos elváltozásokat, amikor már nem tudnak segíteni rajtuk. Emiatt rendkívül fontos, hogy a nők rendszeresen részt vegyenek a szűrővizsgálaton, ami most ingyenesen is elérhető a Maros Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőiben egy uniós alapokból finanszírozott szűrőprogram keretében.

Április 1-jétől módosult az országos közegészségügyi programok lebonyolítására vonatkozó jogszabály, így a központi régióban a méhnyakrákszűrés kizárólag vissza nem térítendő európai uniós finanszírozással zajlik. A méhnyakrák megelőzését, korai felfedezését és kezelését célzó projekt részeként a központi régióhoz tartozó hat megyében szűrőhálózatokat alakítanak ki, elsőként a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban került sor erre – derül ki az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményéből.


Előjegyzés szükséges

Az első, európai alapokból finanszírozott szűrőhálózat a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban működik június 1-től. 

A kórház ennek részeként egy kizárólag ezt a célt szolgáló telefonvonalat is létrehozott, így a 0739-727-187 -es számon hétfőtől péntekig naponta 8–16 óra között kérhetnek időpontot azok a 24–64 év közötti nők, akik igénybe vennék az ingyenes szűrővizsgálatot.

A szűrést, azaz a Babeş–Papanicolau-tesztet, valamint a HPV-vizsgálatot a kórház járóbeteg-részlegén, a 4064-es számú szülészeti és nőgyógyászati szakrendelőben hétfőn, szerdán és pénteken 12–16 óra között, kedden és csütörtökön pedig 14–18 óra között végzik a szülészeti és nőgyógyászati klinika szakorvosai. Emellett a 4029-es családtervezési rendelőben hétfőn, szerdán és pénteken 12–16 óra között, kedden és csütörtökön pedig 14–18 óra között két szülész-nőgyógyász szakorvos fogadja a vizsgálatra érkező hölgyeket. A szűrőprogram keretében a 24–29 éves korosztálybeli nők szakorvosi konzultáción vesznek részt, illetve mintát vesznek tőlük a Babeş–Papanicolau-teszt elvégzése végett, a 30–64 éves korosztály esetében pedig HPV-vizsgálatot végeznek, hogy kiszűrjék a méhnyakrákra utaló elváltozásokat.

Fontos tudni, hogy az összes szolgáltatás igyenes, azaz a szakorvosi konzultáció, a citológiai vizsgálat is, illetve, amennyiben elváltozásokat fedeznek fel, és utólag behatóbb vizsgálatokra, különféle beavatkozásokra van szükség, a nőknek ezekért sem kell fizetniük, mi több, a projekt keretében pszichológiai támogatást is biztosítanak térítésmentesen azok számára, akik pozitív teszteredménnyel szembesülnek. 

Azokat a nőket, akiknél a citológiai vizsgálat eredménye negatív, telefonon értesítik, vagy postán küldik el nekik azt. Ellenben ha a szűrés nyomán elváltozásokat fedeznek fel, az érintett nőt visszahívják a nőgyógyász szakorvoshoz további vizsgálatokra, attól függetlenül, hogy rendelkezik-e egészségügyi biztosítással vagy sem.

Az ingyenes szűrővizsgálatra azok a nők jogosultak, akik tünetmentesek, nem rendelkeznek méhnyakrák diagnózissal, illetve a kórtörténetükben sem szerepel ez a patológia. Ugyanakkor feltétel, hogy a lakhelyük a központi régióhoz tartozó hat megye egyikében legyen. Azok a hátrányos helyzetűek, akik nem rendelkeznek személyazonossági igazolvánnyal, saját felelősségre nyilatkozatot kell tegyenek a lakhelyük kapcsán.

A projekt célcsoportját képező 170 ezer nő mintegy felét a kiszolgáltatott közösségekből, hátrányos helyzetű környezetből származók teszik ki, többek között nehéz anyagi körülmények között élők, mezőgazdasági dolgozók, vidékiek, nevelőszülőknél vagy korábban intézetben élők, a gyermekvédelmi rendszerből kikerült személyek, hajléktalanok, a roma kisebbséghez tartozó román állampolgárok, fogyatékkal élők, fogyatékkal élő gyermeket nevelő nők, különféle szenvedélybetegségekben szenvedők, valamint az emberkereskedelem áldozatai – világítanak rá a közleményben.


Az elváltozások korai felfedezése életet ment!

Amint arról már több ízben beszámoltunk, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház, a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmel együtt, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával uniós alapokat hívott le egy átfogó méhnyakrákszűrési programra. Ennek köszönhetően a hat megyét – Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben – felölelő központi fejlesztési régióban, több mint ezer szakember, háziorvosok, nőgyógyász szakorvosok, patológusok bevonásával minél szélesebb körben próbálják elérni a 25–64 év közötti nőket. 

A célkitűzés az, hogy a projekt futamideje alatt több mint 170 ezer nő részesüljön az ingyenes szűrővizsgálatokban, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásokban. Hogy a vidéki, félreesőbb településeken élők számára is elérhető legyen a szűrővizsgálat, egy mobil rendelő járja a falvakat – Maros megyében is számos községben megfordult már –, amelyben szintén lehetőség adódik a mintavételre. 

A szakemberek nem győzik biztatni a nőket arra, hogy éljenek az ingyenes szűrővizsgálat lehetőségével, hiszen ezáltal időben felfedezhetők az esetleges elváltozások, és amennyiben a betegség kezdeti fázisában derül ezekre fény, igen kedvezőek a gyógyulási esélyek.

Fotó: Nagy Tibor