2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Noha az előzetes esélylatolgatásokból nem tűnt úgy, azért nem is igazán meglepetés, hogy első nekifutásra megkapta a bizalmat az új kormány. Amelynek nincs valós parlamenti háttere érdemi törvénykezdeményezésekhez, viszont most már van teljes hatásköre és felelőssége is, így bármiért kényelmesen el lehet verni rajta a port. Ebben hiba nem lesz az újdonsült ellenzék részéről, hiszen ők tudják a legjobban, mit hagytak hátra.

A kormányváltás körüli első nyilatkozatok szerint a komoly gondok az államkasszában vannak, ahol fúj a szél. Az újdonsült pénzügyér első nyilatkozata szerint az idei évre a volt kormány szerint felvállalt költségvetési hiánycélt valószínűleg nem lehet tartani, és ez egybevág a minisztériumon belüli más forrásokból kiszivárgott egyéb értesülésekkel is. A pénzhiányról szóló hírek hitelességét az is alátámasztja, hogy tegnap újabb három államkötvény-kibocsátást indított el a pénzügy, viszont az korántsem biztos, hogy a lakosságtól így bevonzható összegek elegendőek lesznek a lyukak befoldozásához. Lesz itt még kölcsönkérés jócskán bankoktól is, hogy az év végéig esedékes fizetnivalókat rendezni tudják. Úgy hírlik, a napokban a helyi önkormányzatok fejlesztési alapját meglehetőst feltöltötte a távozó kormány, ezek az év végéig elkölthető összegek még a következő hetekben visszaköszönnek a két elnökválasztási forduló között is, de inkább a jövőre esedékes újabb választások kampánykerekeit fogják ezekből a pénzekből zsírozgatni.

A helyzetről a figyelmet olcsó színjátékkal igyekeznek elterelni, a szocdemek disszidenseiből alakult pártocska szánalmasan átlátszó előadásában. Ott ugye a csíkos zubbonyos bajuszbáró előtti doktorfőnök kijelentette, hogy az új kormánynak nem szabad bizalmat szavazni. Ámde a kollégák látványosan pálfordultak, azóta pedig azt játsszák, hogy egyesek kizárják a pártból ketteseket, kettesek meg egyesek lemondását követelik. Talán a végére marad még valaki, aki leoltja a villanyt a pártházban, mert ha a szőke ciklonjuk nem nyer novemberben, akkor ez a társaság már a régi szocdem pártház előtt fog ismét tagkönyvért sorakozni, egy ott várható nagytakarítás során. Az ő és régi cimboráik érdekeit is az szolgálta leginkább, hogy a volt kormánypártnak segítsenek kilépni a felelősség alól az utóbbi három év dicsőséges kormányzása után. Egy év kényelmes ellenzékieskedés után jövőre megint arról fognak győzködni, hogy szavazzunk csak rájuk, mert a vízvezetékből is pénzt fognak ám fakasztani. És ennek az árát mindig az utánuk jövő balekok törlesztik.