2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Ariel Színház 2019–2020-as évada az Évszakok című, már több éve nagy sikernek örvendő csecsemő-előadással elindult, de színvonalas előadásokban, színes programokban továbbra sem lesz hiány.

Az Évszakok mellett az Állatkert is újra megnézhető majd – sőt januárban egy harmadik előadásra is számíthatnak a 

0-4 éves nézők és szüleik! Műsoron marad és már most szeptemberben is megtekinthető a Volt egyszer egy, illetve a Hoppláda című, négy év fölötti gyerekeknek szóló előadás. 

Az idei évad első bemutatójára szeptember 29-én kerül sor. A felnőttközönségnek szánt Jóisten és pszichológusa című előadás Hans Rath Kéne egy pszichológus – mondta isten című regényéből inspirálódott. A forgatókönyvet írta és az előadást rendezi Barabás Olga, a szereposztásban pedig három, a marosvásárhelyi közönség számára jól ismert színész vesz részt: Nagy István, Kovács Károly és Badics Petra. Az előadás zenéjét Kovács Károly szerezte, a produkcióban használt videóanyagot pedig Sebesi Sándor készítette. Az előadásban a főhős, Jakob Jakobi épp zátonyra futott életével küzd, amikor egy különös találkozás hatására egyszerre minden megváltozik.

Novemberben kerül sor az új évad második bemutatójára – a négy év fölötti gyerekeknek szánt Egerek könyve Kovács András Ferenc azonos című műve alapján készül. Markó Róbert rendező, a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője dolgozik majd az Ariel Színház társulatával, a tárgyanimáció csodáiból építve fel az előadást.

Az évad tavaszi bemutatójának a gyerekeken kívül a paravános bábszínház rajongói is örülhetnek: a Vándor Miska a vásári bábjáték hagyományait eleveníti fel interaktív formában. Visszatér a paravános játék a felújított János vitézben is, amelyet Demeter Zsuzsa 2003-ban rendezett az Ariel Színháznál.

Az 5–8. osztályosok sem maradnak élmény híján – nekik színházi nevelési előadást készül bemutatni az Ariel Színház. Az előadás rendezője és drámapedagógusa Tóth Zoltán lesz, a pécsi Apolló Kulturális Egyesület elnöke, illetve az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet művészeti vezetője.

A 9–12. osztályosok az idei évadban is megnézhetik a Völgyhíd című előadást Vidovszky György rendezésben, illetve részt vehetnek az előadást követő, feldolgozó jellegű drámapedagógiai foglalkozáson. 

Az utazások évada is lesz a 2019–2020-as, hiszen már októberben három meghívásnak tesz eleget az Ariel Színház: 3-án és 4-én a Volt egyszer egy, illetve a Völgyhíd utazik a nagyváradi FUX fesztiválra, 14-én szintén a Volt egyszer egy vendészerepel a Budapest Bábszínház jubileumi BÁBU fesztiválján, október 17-én pedig a kolozsvári PUCK fesztivál látja vendégül a Vándor Miskát. 

Tavasszal az Ariel Színház három előadást (Volt egyszer egy, Hoppláda, Jóisten és pszichológusa) játszik Zalaegerszegen, a Griff Bábszínház meghívására.

A tervek szerint az Ariel Színház karácsony előtt szórványvidéken, Böjte Csaba gyerekotthonaiban is vendégszerepel, illetve 2020-ban a felvidéki gyerekek is láthatnak majd Ariel-előadást.

Az Ariel 70. ünnepi év keretében idén ősztől az Ariel Színház honlapjának mobilbarát verziója is elérhetővé válik, illetve a Marosvásárhelyi Rádióval együttműködésben a honlap a Hangarchívum, illetve az ARIEL 70 interjúk almenüpontokkal egészül ki, ahol meghallgatható lesz néhány régi előadás teljes hangfelvétele és az Ariel Színház művészeivel készült interjúk. 

Júniusban pedig természetesen újra mindenkit szeretettel vár a Mesevásárra a Pro-Kaart Egyesület és az Ariel Színház. (Irodalmi titkárság, Ariel Színház)